Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg skal tenke meg godt om før jeg tar en telefon til styreleder i framtida

Widvey ble grillet i Stortinget om museumssaka.

PÅ TEPPET: Kulturminister Thorhild Widvey (H) måtte svare på spørsmål i Stortingets spørretime i dag. Dette bildet er tatt tidligere i februar. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
PÅ TEPPET: Kulturminister Thorhild Widvey (H) måtte svare på spørsmål i Stortingets spørretime i dag. Dette bildet er tatt tidligere i februar. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag måtte kulturminister Thorhild Widvey svare i Stortingets ordinære spørretime for telefonen hun til styrelederen ved Museene i Sør-Trønderlag (MIST), Rasmus Brodtkorp.

Snorre Valen (SV), Rigmor Aasrud (A) og Arild Grande (A) hadde alle spørsmål om telefonsamtalen, om hvorfor den ble tatt og hva som var intensjonen bak samtalen.

Og Widvey svarte som hun gjore til pressen, og presiserte gang på gang at intensjonen med telefonen utelukkende var å skaffe seg informasjon i saka.

- Et museum skal kunne skrive nær sagt hva de vil om politiske partier. I den grad det finnes grenser for det ligger de i straffeloven, og ikke i Kulturdepartementet. Jeg har ikke hatt intensjoner om å forsøke å påvirke hvordan de uttrykker seg, sa Widvey i Stortinget.

Nasjonalistparti
Det var for to uker siden at kulturminister Thorhild Widvey var på vei hjem fra OL i Sotsji at hun fikk en beskjed om en potensiell mediesak av en rådgiver.

Saken gjaldt vårprogrammet til Trondheim Kunstmuseum, der museumsdirektør Pontus Kyander kalte Fremskrittspartiet et «farlig nasjonalistparti».

KRITISK: Stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag for SV, Snorre Valen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRITISK: Stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag for SV, Snorre Valen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Widvey tok da selv en telefon til styrelederen ved Museene i Sør-Trønderlag, Rasmus Brodtkorp, for å forhøre seg om saken.

- Svarene til kulturministeren fikk meg til å sitte igjen med en rekke nye spørsmål, sier museumsdirektør Pontus Kyander, som forfattet teksten i programmet, etter å ha fulgt med i spørretimen i dag.

Han lurer blant annet på hvorfor en så liten sak kunne få så mye oppmerksomhet at den førte til engasjement fra Statsministerens kontor, Kulturdepartementet og kulturministeren selv.

- Enten viser situasjonen en ekstrem naivitet fra kulturministeren, eller så forstår hun ikke hva slags rolle hun har. Det kan kanskje være en kombinasjon, sier han.

Han reiser også spørsmål om hvorfor ministeren tok kontakt med styrelederen, som ikke til vanlig sitter med detaljkunnskap om et enkeltmuseum.

- Jeg syntes hun burde beklage. Det har fått konsekvenser for mange. Det har fått konsekvenser for en styreleder som måtte videreformidle forespørselen, en administrerende direktør som måtte videreformidle det til meg, og det har fått konsekvenser for meg, sier Kyander, og legger til:

- Jeg er ganske likegyldig til om noen mener jeg er en idiot, men det jeg oppfatter som politisk innblanding i vår virksomhet opprører meg.

Lærer hele tida
Saken førte til at flere politikere formulerte spørsmål til kulturministeren til dagens spørretime i Stortinget. Både Valen og Aasrud spurte om Widvey ville beklage telefonen. Det svarte hun ikke på, men viste til hva hun har sagt til pressen tidligere.

- Som jeg også sagt i media så lærer jeg hele tida, og jeg skal tenke meg godt om før jeg tar en telefon til styreleder i framtida, sa hun derimot. 

Et annet punkt kulturministeren gjentok var at heller ikke styreleder for MIST, Rasmus Brodtkorp, oppfattet telefonsamtalen som noe annet enn et forsøk på å innhente faktaopplysninger.

Andre spørsmål gikk på regjeringas igangsatte frihetsreform i kulturlivet, som blant annet har til hensikt å sørge for mindre detaljstyring fra politikken over kulturlivet.

KRITISK: Tidligere statsråd Rigmor Aasrud, nå andre nestleder i Stortingets familie- og kulturkomite. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
KRITISK: Tidligere statsråd Rigmor Aasrud, nå andre nestleder i Stortingets familie- og kulturkomite. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Aasrud ville vite om frihetsreform og armlengdes avstand er forenlig med at en kulturminister selv tar direkte kontakt med en styreleder i en kulturinstitusjon.

- Et naturlig spørsmål er hvor lange armer kulturministeren har? spurte Arbeiderpartiets Arild Stokkan Grande retorisk.

Widvey forsikret på sin side at arbeidet med frihetsreformen går sin gang.

- Vår frihetsreform står ved lag, og vi skal fylle den med innhold, sa hun.

KRITISK: Stortingspolitiker og medlem i Familie- og kulturkomiteen, Arild Stokkan-Grande (AP). Foto: Berit Roald / Scanpix
KRITISK: Stortingspolitiker og medlem i Familie- og kulturkomiteen, Arild Stokkan-Grande (AP). Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart