- Jeg skammer meg over å være Ap-politiker!

Maria Amelies sak er ingen enestående sak.

STOR STØTTE: Demonstrasjon til støtte for Maria Amelie i Oslo torsdag kveld. Innleggsforfatteren, som er lokalpolitiker for Ap, mener partiet umyndiggjør seg selv.

Foto: Scanpix
STOR STØTTE: Demonstrasjon til støtte for Maria Amelie i Oslo torsdag kveld. Innleggsforfatteren, som er lokalpolitiker for Ap, mener partiet umyndiggjør seg selv. Foto: ScanpixVis mer

PAPIRLØSE: Jeg er 21 år og sitter som formannskapsrepresentant for Ap i Lillehammer, kommunen der Maria Amelie ble arrestert. Politiets utlendingsenhet hevder at «pågripelsen foregikk uten dramatikk». Er det udramatisk at åtte politimenn møter opp for å arrestere en 25 år gammel jente som ikke har gjort noe verre enn å mangle papirer på sin eksistens? Og er det udramatisk å bli nektet å hente sakene sine, fratatt mobiltelefon, kledd naken og kroppsvisitert som en farlig kriminell?

Maria Amelies sak er ingen enestående sak. SSB har anslått det til å være 18 000 ulovlige innvandrere i Norge. Disse menneskene er fritt vilt for enhver arbeidsgiver som vil utnytte dem som svart arbeidskraft, og de kan ikke henvende seg til myndigheter om de blir utsatt for overgrep uten selv å risikere å bli arrestert. De har ingen rett til skole og utdanning, å ha en bakkonto eller ethvert annet privilegium vi statsborgere tar for gitt. Ved å sende ut Maria Amelie, signaliserer norske myndigheter at de ikke er interessert i å bedre vilkårene for tusenvis av mennesker som lever uten rettigheter i Norge i dag.

Denne saken handler ikke om at noen skal få særbehandling, den handler om at flere må få individuell behandling.

Maria Amelie har gitt et ansikt til en gruppe mennesker som ikke har ytringsfrihet til å tale sin sak. Ved å pågripe de papirløses talsmann, sørger norske myndigheter for at det blir enda vanskeligere å være papirløs i Norge. Med sin bok om det å være papirløs i Norge, har hun belyst et av de viktigste og vanskeligste temaene vi har i Norge knyttet til innvandring. Kanskje det viktigste bidraget vi har hatt i senere år til endring av det norske samfunnet. For dette ble hun kåret til årets nordmann i 2010. Den tittelen mener tydeligvis ikke Utlendingsnemnda (UNE) at hun fortjener.

Det er ikke bare UNE som må klandres her. Regjeringen med Ap i spissen gjør alt de kan for å umyndiggjøre seg selv ved å påpeke at de ikke har noen mulighet til å gripe inn i enkeltsaker. Statssekretær Pål Lønseth sa nylig at for å bevare legitimiteten, «må vi tørre å si nei.» Hvis det virkelig er noe UNE og regjeringen med Ap i spissen virkelig har bevist at de ikke har, så er det legitimitet.

Vi trenger innvandrere. Vi trenger arbeidskraft. Og vi trenger mennesker med kompetanse. Maria Amelie er alle disse tingene. Men hun har stukket seg fram, belyst et tema som norske myndigheter helst ikke vil høre snakk om, og for det må hun betale.

Jeg skammer meg over å være Ap-politiker. Marie Amelie burde applauderes, ikke arresteres.

SKAMMER SEG: Formannskapsrepresentant for Ap i Lillehammer, Ragne Victoria Kolaas Stauri, skammer seg over å være Ap-politiker etter behandlingen av Marie Amelie.Foto: Privat
SKAMMER SEG: Formannskapsrepresentant for Ap i Lillehammer, Ragne Victoria Kolaas Stauri, skammer seg over å være Ap-politiker etter behandlingen av Marie Amelie.Foto: Privat Vis mer