Odd Magnus Williamson leder Amanda:

- Jeg skammer meg

Odd Magnus Williamson skal lede kveldens Amandapriseutdeling. Han forteller om sin store manus-drøm, som holdt på å gå i vasken på grunn av corona. Williamson sier også at han endelig forstår sitt ansvar som hvit mann under rasisme-oppgjøret.

ROAST: Odd Magnus Williamson skal lede Amanda-prisen 2020. Han kommer til filleriste publikum med kjærlighet, sier han. Foto: Espen Solli.
ROAST: Odd Magnus Williamson skal lede Amanda-prisen 2020. Han kommer til filleriste publikum med kjærlighet, sier han. Foto: Espen Solli. Vis mer
Publisert

HAUGESUND (Dagbladet): Skuespiller og komiker Odd Magnus Williamson skal lede kveldens Amanda-sendingen i Haugesund, som for første gang siden 2005 sendes på NRK. Prisutdeling vil i år foregå med 170 mennesker publikum, men Williamson ser ikke på det som et problem.

- Det er hadde selvfølgelig vært fint med et stort publikum som ler, enn et lite et. Men vi skal jo han en annen tilnærming i år, sier Williamson til Dagbladet.

Han forteller han kommer til å «roaste» og vitse med både de nominerte og inviterte.

- Det er viktig at vi tuller litt med hverandre, og anerkjenner de dårlige filmene også. Det vil også vært rart for meg å lage en glamorøs Amandapris under denne tiden. Det er er dramatiske tider, og filmbransjen går en usikker framtid i møte. Derfor har jeg gått den andre veien hvor vi skal fillerister hverandre, med kjærlighet, sier han.

Coronasmitte under innspilling

Williamson var i full gang med innspillingen av filmen «Ingenting å le av», der han har skrevet manus og også spiller hovedrollen. Filmen er inspirert av midtlivskrisen Williamson opplevde da han som 35-åring mistet jobben som komiker i TVNorge.

VG meldte 1. august at seks personer i produksjonen hadde testet positivt for coronaviruset. Produksjonen måtte stoppes på ubestemt tid.

- Det virker som om vi kan gå i gang igjen nå. Men det har vært noen tøffe uker. Jeg har ikke tall på hvor mye vi har tapt, men det er taksameter som ikke stopper når man satser på at man kan komme i gang igjen, og det er kjempedyrt.

Han sier at prosjektet ikke skal skrinlegges.

- Men da vi stoppa opp tenkte jeg at det var over, for andre gang. Filmen handler jo om når man tror det ikke kan bli verre, men så blir det. Sånn sett var det jo helt riktig for filmens handling, sier Williamson og ler.

MUNNBIND: Regjeringen anbefaler at folk i Oslo kommune og bo- og arbeidsmarkedsregionen Indre Østfold fra mandag av bruker munnbind i kollektivtrafikken når det er fullt og umulig å holde én meter avstand. Både engangsmunnbind og tøymunnbind kan brukes. Vis mer

Manus-drømmen

«Ingenting å le av» skal være ferdig innspilt i september. Williamson sier at han håper på en Amanda-nominasjon i kategorien «Beste manus».

- Da hadde jeg blitt skikkelig glad. Dette prosjektet betyr veldig mye, og jeg har hatt lyst til å skrive spillefilmmanus siden jeg gikk ut av Westerdals i 2005. Jeg har skrevet tre andre manus som ikke har blitt til film, men målet var å få det til innen jeg var 30. Nå er jeg jo 40, så det ble en forsinkelse på ti år, sier han.

Det er regissør Petter Næss som har regi på filmen. Han har blant annet regissert «Elling», «Elsk meg i morgen» og «Tatt av kvinnen».

- Da kan det jo ikke bli noe enn «inte så pissig» som de sier i Sverige, sier Williamson med et stort glis om munnen.

- Inkonsekvent

Selv om Williamson er glad for å kunne virkeliggjøre sin manus-drøm er han bekymret for filmbransjen.

- Nå er vi i en situasjon hvor vi kan velge mellom å dø sakte, eller gamble. Man kan forsøke å produsere film uten noen form for forsikring, men da satser man stort, sier han.

Han reagerer på at nordmenn fikk reise så kjapt til utlandet når kulturbransjen ligger nede for telling.

- Jeg synes det er inkonsekvent at man har holdt fly åpne, og kinoer lukket. Flytrafikken er klønete løst. Jeg skjønner godt at vi må teste og åpne litt, og jeg synes myndighetene har vært flinke til å tørre og åpne, men jeg skjønner at det er provoserende for en stengt kulturbransje at flyende går, sier Williamson.

Han mener også at mediene har bidratt til å skape en større frykt blant befolkningen enn nødvendig.

- Jeg føler meg veldig trygg i samfunnet vårt. Men jeg synes mediene, særlig Dagbladet, har laget unødvendig mange fryktsaker. Det tror jeg er usunt, og skaper en paranoia som gjør det for lett å peke ut syndebukker. Hvis vi kan spare tittelen «Frykt, frykt, frykt» til mordersnegler og flått, så tror jeg vi har noe å tjene på roligere overskrifter, sier Williamson.

- Så vanvittig stolt

I tillegg til coronapandemien har rasisme-oppgjøret, utløst av George Floyds dødsfall, preget Williamson de siste månedene. Hans kone, Tinashe Williamson, har valgt å snakke åpent om rasismen hun har følt på kroppen.

- Jeg er så vanvittig stolt. Hun fortalte om sine opplevelser på en åpen og ærlig måte. Det krever mot, for dette er ikke en lett ting å snakke om. Jeg skammer meg også over at jeg ikke har sett hvor stort mitt ansvar er som hvit mann, og hvilken effekt det har når jeg sier fra, sier Williamson

Han ser håpefullt på framtida, og at hans barn i mindre grad skal oppleve rasistiske angrep.

- Jeg vet at det blir bedre. Hvis vi ser tilbake i tid så ser vi at det var verre. I dag har vi en kulturminister som heter Abid Raja og Karpe topper musikklistene. Vi må bare fortsette å gi hverandre muligheter, for det er den eneste som fører oss framover, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer