GATE: I Eiriksgate i Oslo har han tilbrakt mye tid. Her hadde faren en butikk, men den er lagt ned nå. Dette område er en sentral del i boka. – Jeg må se for meg steder når jeg skriver, leve meg inn i det, og hente inspirasjon fra virkeligheten, understreker Farooq.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
GATE: I Eiriksgate i Oslo har han tilbrakt mye tid. Her hadde faren en butikk, men den er lagt ned nå. Dette område er en sentral del i boka. – Jeg må se for meg steder når jeg skriver, leve meg inn i det, og hente inspirasjon fra virkeligheten, understreker Farooq.  Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Adel Khan Farooq - «Mine brødre»

- Jeg skulle bli verdens mest religiøse person

Det ble Adel Khan Farooq ikke, nå har han gitt ut roman om ungdomstid, sex og tro.  

(Dagbladet): - Dette er en bok om sex, dop og tro, og det å finne seg selv i et helvete, sier Adel Khan Farooq (24).

På Tøyen i Oslo sitter han med sin første roman i hendene, og klarer ikke å slutte å bla i den. Boka «Mine brødre» er akkurat sluppet i bokhandlene. Her forteller han historien om 17-åring fra Oslo-øst som blir forelska, ikke bare i ei jente, men også i islam.

Som miljøarbeider, journalist og dokumentarfilmskaper har han jobbet med radikal islamisme på flere arenaer. Sammen med Ulrik Imtiaz Rolfsen er han regissør på en dokumentar om Ubaydullah Hussain som de holder på å ferdigstille. Da deres filmmateriale i fjor ble beslaglagt av PST tok de saken helt til høyesterett og vant. Forfatteren er tydelig på at bokprosjektet er ren fiksjon, men at tematikken har interessert ham lenge.

Farooq vet dessuten selv hvordan det er å plutselig bli veldig religiøs.

STOLT: - Jeg håper at de som leser boka kan kjenne seg igjen, enten det er voksne eller ungdommer som leser, sier Adel Khan Farooq om sin debutroman «Mine brødre». Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STOLT: - Jeg håper at de som leser boka kan kjenne seg igjen, enten det er voksne eller ungdommer som leser, sier Adel Khan Farooq om sin debutroman «Mine brødre». Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Fortsatt religiøs

- Jeg hadde en kort periode i tenåra da jeg skulle bli verdens mest religiøse person. Jeg var forelska i ei jente og ville bevise for henne hvor religiøs jeg var, for at hun skulle bli interessert, forteller han.

Farooq vokste opp på Mortensrud i Oslo, er født i Norge, og har pakistanske foreldre. Det har hovedkarakteren i boka også, men der stopper mye av likheten. Hovedkarakteren blir nemlig dratt inn i et muslimsk miljø som viser seg å ha ekstreme meninger, og planer. Selv fant forfatteren ut at religionen etterhvert føltes mer hemmende enn frigjørende.

Usunt om religionen styrer

- Om jeg hadde fortsatt på det sporet ville jeg aldri ha blitt fornøyd. Jeg tenkte at om jeg hadde en god dag så var det fordi jeg ba, og om jeg hadde en dårlig dag så var det fordi jeg ikke ba. Men så kunne jeg be og allikevel ha en dårlig dag, noe som er frustrerende og kan føre til at man prøver å bli en så perfekt troende som mulig, og perfekt blir man jo aldri, sier 24-åringen.

Han tror ikke det er sunt om religionen begynner å styre altfor store deler av livet slik at man slutter å tenke rasjonelt.

- Jeg kuttet ut den overreligiøse biten fordi det føltes falskt. Jeg er fortsatt religiøs, og velger å kalle meg personlig muslim, slik som man kaller seg personlig kristen. Men å legge lokk på alt av lyster og begjær gjør at vi ikke kan utnytte vårt potensial som mennesker. Men uansett hvordan vi velger å leve så skal vi uansett i helvete alle mann, sier han og ler.

- Kjærligheten fucker opp

Med boka ønsker han å fortelle en historie om å bli voksen, men også vise flere sider av islam. Målet er å dykke ned bak tabloide overskrifter og vise hva som skjer inne i et kaotisk ungdomshode.

- Hva er det som kan føre til radikalisering, og hvordan skjer det på bakkenivå, ikke det som kommer i nyhetene. Hvordan oppstår kontakten, hvordan er praten og felleskapet. Og så kommer den jævla kjærligheten og seksuelle oppvåkningen som fucker opp ting enda mer, sier han.

Forlaget ringte

Historien om den unge gutten som sliter med å finne seg selv og dermed finner islam var noe forlagene raskt fattet interesse for.

- Jeg sendte inn 30 sider til forlaget, også ringte de meg dagen etter. Muligheten til å få gitt ut bok er jeg utrolig takknemlig for og det har også gjort at jeg har jobbet beinhardt, sier Farooq.

Nå venter han spent på mottakelsen av boka.

- Jeg håper at de som leser boka kan kjenne seg igjen, enten det er voksne eller ungdommer som leser. Dette er en bok om hvordan det faktisk er å vokse opp i dag med all dritten og gleden som følger med, sier han.

Adel Khan Farooq var inntil i sommer ansatt som journalist i Dagbladets nyhetsavdeling.