Jeg skulle gjerne elsket dette magasinet

Altså.

VAKKERT: Altså har gode artikler og er et sympatisk prosjekt. Men det mangler sprengkraft.
VAKKERT: Altså har gode artikler og er et sympatisk prosjekt. Men det mangler sprengkraft.Vis mer
Kommentar

Ambisjonene er skyhøye. Da Sigrid Bonde Tusvik og Ida Eliassen-Coker lanserte ideen om et folkefinansiert kvinnemagasin, var responsen umiddelbar og sterk. Før første nummer gikk i trykken, nådde de 4000 abonnenter og hadde samlet noen av bransjens dyktigste frilansere til redaksjonen. Altså ble nylig lansert med stor fest på Rockefeller i Oslo.

«Målet er å sette dagsorden hvert nummer, med å ta opp saker som ingen andre har», sa sjefredaktør Eliassen-Coker til Dagens Næringsliv i januar. Det har de ikke klart med første utgave.

Altså er et vakkert og lesverdig magasin. Istedenfor reklame er store billedflater viet ulike kunstverk av kvinnelige kunstnere. Over 132 sider tykt papir presenteres store intervjuer, reportasjer, småstoff og tips.

Vibeke Knoop Rachline har skrevet en sterk reportasje fra Gallarate, Roma og Paris om hvordan kvinners rett til abort er under press i Europa. Lisa Tønne har tatt rollen som «Klara Klok», denne gang om hvordan man skal forholde seg til bonusbarn og ekskjærester. Sunniva Rose har skrevet en interessant spalte om hvordan IT gikk fra å være et kvinneyrke til en gutteting. Line Tiller har skrevet en tankevekkende reportasje om hvordan verden generelt og kunstig intelligens spesielt er tilpasset menn. Intervjuene med instagrammer og komiker Maria Staveng, reineier Inga Biret Márjá Triumf og litteraturhussjef Susanne Kaluza er fine portretter av interessante kvinner.

Jeg er midt i målgruppa. Det er befriende med et kvinnemagasin uten sminke, slanking og reklame. Jeg heier hemningsløst på feminister som satser på slikt. At de får til folkefinansiering og styrer opplaget etter antall abonnenter er en offensiv og løfterik måte å lage en ny publikasjon på.

Likevel sitter jeg igjen med følelsen av et litt uklart konsept der den eneste røde tråden er at dette er laget av kvinner og for kvinner. Altså har gode artikler og er et sympatisk prosjekt. Men det mangler sprengkraft.

Altså er et eksplisitt feministisk magasin. Det lanseres med en video om manglende likestilling, og begrunnes med den dårlige kvinneandelen i offentligheten. Dette er riktig og viktig, og ønsket om et eget rom for å diskutere og for å løfte fram dyktige damer var også bakgrunnen for at jeg var med på å starte det feministiske tidsskriftet Fett i 2004. I dag finnes også en rekke andre feministiske tidsskrifter og nettsteder, som Under arbeid, Maddam, VOKS og MELK.

I motsetning til mange av skribentene bak de nevnte prosjektene, er damene som lager Altså etablerte navn med klippekort i pressen. Vibeke Knoop Rachlines sterke reportasje når i Altså et dedikert publikum med interesse for feltet, men kunne like gjerne stått i Aftenposten eller Dagbladet Magasinet og slik fått enda flere til å tenke over utviklingen. Maria Menas tips om å høre Beyoncé og Jeff Buckley kunne vært småstoff i et hvilket som helst magasin. Iselin Shumbas sterke artikkel om personlige erfaringer med rasisme i Norge skulle jeg gjerne hatt som kronikk i denne avisa, kronikk om AI og likestilling har vi nettopp hatt. Mange av bidragsyterne har faktisk jobbet her.

Disse damene trenger ikke først og fremst et eget rom, men et større publikum. Altså kan i fortsettelsen også brukes til å utvikle nye stemmer, tøffe problemstillinger og sette dagsorden. Jeg venter spent, for jeg skulle altså gjerne elsket dette magasinet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.