DEBATT

Jeg skulle gjerne henvist til en god samtale

Er gode samtalepartnere en mangelvare i det norske helsevesenet? Før hadde man kanskje presten, men hvem har vi nå?

DEN VIKTIGE SAMTALEN: Både unge og eldre trenger noen å prate med. Noen steder, som dette eldresenteret i Trondheim, har institusjonsprester som tar en prat med de gamle. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
DEN VIKTIGE SAMTALEN: Både unge og eldre trenger noen å prate med. Noen steder, som dette eldresenteret i Trondheim, har institusjonsprester som tar en prat med de gamle. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Pasientene mine kommer stort sett ikke til meg for å lete etter en diagnose. De er ikke interessert i å høre meg gjengi alle tingene jeg har pugget på latin i medisinstudiet. Strengt tatt kan de fleste tilegne seg mye av den kunnskapen på egen hånd.

Det stadig flere folk kommer til meg for, er å prate.

Kanskje samboeren din har forlatt deg, moren din har uhelbredelig kreft eller du føler deg stygg? Eller kanskje det ikke en gang er en konkret årsak, kanskje du bare trenger noen å dele tankene dine med når livet er tøft. For livet er tøft noen ganger, for oss alle.

Og når vi er i en motbakke, og toppen av bakken ikke er synlig, er det vanligvis ikke psykiatriske diagnoser og antidepressiva som er løsningen. Det er oftest verken det du trenger, eller det du ønsker.

De aller fleste som har det tungt og oppsøker fastlegen sin, har helt naturlige og normale reaksjoner. En stor del av fastlegearbeidet mitt er å hjelpe folk med å innse nettopp det. Å forklare deg: Det er ingenting galt med deg, som ikke kan fikses med alle de gode ressursene i deg - dette kommer du deg gjennom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer