TILBAKE I NORGE: Den norsk-kurdiske mannen som kaller seg «Mike Peshmerganor» (33) har skrevet bok om krigen mot IS i Nord-Irak i 2014. <br>Foto: JØRN H. MOEN
TILBAKE I NORGE: Den norsk-kurdiske mannen som kaller seg «Mike Peshmerganor» (33) har skrevet bok om krigen mot IS i Nord-Irak i 2014.
Foto: JØRN H. MOENVis mer

«Jeg skulle kastes i kjøttkverna, og jeg gledet meg.»

Mike Peshmerganor har skrevet bok om sin lidenskap for krig. En norsk Rambo mot IS.

Gjennom åra har mange nordmenn slåss for militser og hærer i utlandet, de aller fleste langt utenfor norske myndigheters og medias søkelys. For mye av denne virksomheten har vært og er lyssky. Den norsk-kurdiske mannen som bare kaller seg Mike Peshmerganor er et unntak. Han blottlegger både seg sjøl og den kurdiske geriljaen han sloss sammen med i boka «Min kamp mot kalifatet».

La det være sagt med en gang: Det er bra at en slik bok kommer ut. Men la meg legge til: Det er ikke alltid lurt å skrive rett fra levra, uten å tenke på konsekvensene.

Ikke nok kriging

Forfatteren kjempet i nesten to år for den kurdiske peshmergaen i Nord-Irak. Han tjenestegjorde som soldat i Telemark bataljon da han fant ut at han gjennom denne tjenesten ikke fikk gjort det han aller mest ønsket: Å slåss mot islamistkrigerne i den såkalte islamske stat, IS. Derfor dro han til Nord-Irak i 2014 og meldte seg til tjeneste hos peshmergaen. Han sa opp jobben i Forsvaret, med begrunnelsen sykdom i nær familie. Det var en løgn. Han torde ikke å si at han skulle til Nord-Irak fordi noe slikt ikke er etter boka for en soldat i Telemark Bataljon.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn