- Jeg skulle vært død

STOCKHOLM (Dagbladet): Han er heavy metal-guden som har inspirert alle verstingrockere fra «Greven» til Marilyn Manson. Men når Dagbladet møter Ozzy Osbourne (49), er det en nervøs, stammende og skjelvende mann som er glad til at han lever.

- Jepp! Alt tilsier at jeg skulle vært i grava. Legen sa det rett ut til kona mi her for noen år siden: Du blir enke før du aner det. Din manns lever er i ferd med å eksplodere.
Ozzy Osbourne er mannen med rockebransjens lengste hangover. Samtidig med at han har hatt en oppsiktsvekkende stayerevne som soloartist og har opplevd et suksessfullt comeback med Black Sabbath, er han noe i nærheten av et vrak etter alle utskeielsene på 70- og 80-tallet.

Hukommelsestap

En skravlesjuk Ozzy Osbourne møter Dagbladet på fasjonable Grand Hotel i Stockholm. Han mener å huske å ha spilt i Norge en gang...

- Ja, du spilte i Oslo sammen med Sabbath nå i sommer.

- Å ja, repliserer Ozzy.

- Som soloartist hadde du klubbkonserter i Oslo både i 92 og 95.

- Har jeg vært på klubbturné noengang? svarer Ozzy og ser ut som et eneste stort og forvirret spørsmålstegn.
Som følge av et enormt inntak av kokain og sprit gjennom nesten to tiår, har han store problemer med hukommelsen.

- Det er et mareritt. Folk kan komme bort til meg og si hei uten at jeg aner hvem de er. Så viser det seg at det er en gammel venn som har bodd hjemme hos meg i ukevis. Deler av hukommelsen min er helt ødelagt.

Dysleksi

Ozzy, egentlig John Osbourne, var en typisk skoletaper som slet med store dysleksiproblemer.

- Jeg var skolens klovn som klarte meg fordi jeg var på godfot med de store gutta, forteller Ozzy på stotrende vis.

Men skolen var aldri noe for ham. Innen han hadde fylt 15 år hadde han blitt kastet ut av skolen, og to år seinere sonte han en dom på tre måneder for innbrudd.

- Jeg så ikke noe galt i å gjøre et brekk i ny og ne ettersom alle andre jeg kjente gjorde det samme. Slik var miljøet jeg vanka i. Mens jeg satt inne fikk jeg forresten min første tatovering, humrer Ozzy og peker på en svært primitiv figur på venstre neve.

Bananas

Etter fengselsoppholdet oppdaget Ozzy musikken, og det ble redningen hans. Sammen med tre jevnaldrende startet han blytunge Black Sabbath, og i løpet av kort tid var bandet blant de største i verden.

- Det var som å vinne i lotteriet. Det første forskuddet vi fikk fra plateselskapet var på 105 pund. Men jeg var helt i himmelen. Jeg hadde aldri sett så mye som 100 pund i hele mitt liv. Deretter balla det på seg med limoer, damer, daglig dopbruk, knuste hotellsuiter og hele det sinnssyke rock'n'roll-livet. Å sende fire enkle arbeiderklassegutter ut i verden på første klasse, var som å slippe unger inn i godteributikken. Vi gikk helt bananas.

Destruktiv syklus

For Ozzy varte festen i nærmere 20 år.

- Til slutt hata jeg meg sjøl. Jeg ble paranoid og gikk rundt med en konstant hangover.
- Når dopa du deg for siste gang?

- I 1991. Syklusen med å dope seg, finne seg en eller annen groupie i fylla, våkne opp neste dag med anger fordi jeg hadde vært utro mot kona, for så å døyve skyldfylelsen med enda mer drikking, var i ferd med å bli altfor destruktiv.
I dag er han edru på sjuende året.

- Men jeg har nerveproblemer og diverse fysiske skavanker.

Tonedøv

Den hardt prøvede kona som Ozzy snakker om, er Sharon Osbourne. Hun reddet livet hans fra den sikre undergang da Ozzy i 1978 fikk sparken fra Black Sabbath. Ingen levnet Ozzy særlige sjanser som soloartist, men da Sharon først ble manager og så kone, ble det orden. Slik ble Ozzy et av 80- og faktisk også 90-tallets største hardrocknavn. Etter suksessen med den omreisende Ozz-festivalen i USA de siste par årene, har onde tunger begynt å hevde at gamle stotrende og kromryggede Ozzy-far bare er en marionette i Sharons underholdningsimperium.

- Vel, hun tar seg av alle forretninger. Men hun er tonedøv, så musikken må jeg ta meg av, ler Ozzy.

- Det hender faktisk jeg mobber henne fordi hun er tonedøv. Men da slår hun tilbake og spør om jeg noensinne har forhandlet fram en kontrakt. Noe jeg faktisk aldri har!

Skyte-skive

Siden tidenes morgen har Ozzy Osbourne vært skyteskive for dem som mener at visse typer rock ødelegger ungdommer. Det har han aldri satt særlig pris på.

- Alt jeg har ønsket å gjøre er å underholde folk. Jeg har aldri vært noen satanist. Sabbath var en motreaksjon mot hippienes «flower power»-vås. Vi mente at verden var satanisk fordi folk elsket å drepe hverandre.
- Tok du det tungt da diverse foreldre i USA saksøkte deg for å ha inspirert sønnene deres til selvmord gjennom låta «Suicide Solution»?

- Nei, aldri! «Suicide Solution» handler om folk som drikker seg til døde. Utgangspunktet var AC/DC-vokalist Bon Scott som drakk seg i hjel. Jeg holdt på å gå den samme veien. Men du må være amerikaner for å hevde at sangen er en oppfordring til publikum om å begå selvmord. I California kan du jo ikke se på folk engang uten at de saksøker deg, fnyser Ozzy.

Ozzys prinsesser

Ozzy er en av rock'n'roll-bransjens sanne originaler. Men det han er mest opptatt av er familien. Ved siden av kona er det barna Aimee (15), Kelly (14) og Jack (13). Døtrene har sviktet tungrocken. De foretrekker Hanson, men Ozzy elsker dem likefullt av hele sitt hjerte.

- Jeg vil gi dem et solid fundament. De får vokse opp som prinsesser. Tenk, da jeg vokste opp fikk jeg aldri hjelp på skolen mot dysleksien min. De mente bare jeg var dum som ikke klarte å lese. Det er komplekser jeg sliter med den dag i dag. Jeg fikk et dårlig fundament og har aldri hatt særlig god selvtillit. Så når 30 000 skriker «Ozzy! Ozzy!», er det som en bekreftelse på at jeg betyr noe.

Black Sabbaths nye doble livealbum «Reunion» slippes 19. oktober.