Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg skylder Amy Winehouse alt

«Uptown Funk» topper hitlister over hele verden. Mark Ronson vet hvem han har å takke.

Bedre dager:  Mark Ronson og Amy Winehouse på scenen under Brit Awards i 2008.     REUTERS/Alessia Pierdomenico/Scanpix
Bedre dager: Mark Ronson og Amy Winehouse på scenen under Brit Awards i 2008. REUTERS/Alessia Pierdomenico/Scanpix Vis mer

- Det er jo fantastisk, det er jo så veldig myteomspunnet, men det er jo ikke akkurat noe som kommer til å forandre livet mitt, sier artist/dj/produsent Mark Ronson (39) på telefon fra Paris. 

Det som er fantastisk er at singelen «Uptown Funk», som Ronson har laget i samarbeid med blant andre Bruno Mars, ikke bare topper Spotifys liste over hvilke låter som er streamet mest  i hele verden, men også topper den amerikanske Billboard-lista. 

Den myteomspunnede topplasseringa som så mange artister strekker seg etter hele livet. 

Men Mark Ronson tar det med knusende ro.

Han har tross alt laget hits før, med Lily Allen, Nikka Costa, Bruno Mars og ikke minst Amy Winehouse. Det var Ronson som produserte hennes millionselgende album «Back to Black» og singelen «Rehab». 

Håndskrevet tekst De hadde et helt spesielt forhold og albumet «Uptown Special» er dedisert til Amy. 

Eller rettere sagt, skulle vært dedisert til Amy. 

TOPPER BILLBOARD: Mark Ronson har en del hits på samvittigheten.Foto:  Rebecca Cabage/Invision/AP/Scanpix
TOPPER BILLBOARD: Mark Ronson har en del hits på samvittigheten.Foto: Rebecca Cabage/Invision/AP/Scanpix Vis mer

- Jeg skrev en tekst , men da jeg fikk albumbookleten i posten hadde den av en eller annen grunn ikke kommet med likevel. Så jeg skrev en håndskrevet tekst til Amy, Teenie Hodges og DJ Mehdi, musikervenner av meg som har dødd de siste årene, og la den ut på Twitter. 

«Amy Winehouse — jeg kunne ønske at du var her fortsatt. Jeg tenker på deg hele tiden, du inspirerer meg, og musikken din lever videre i meg og i alle som har følt den», skrev Ronson. 

- Tenkte du på Amy da du laget «Uptown Special»? Er det noen av låtene hun kunne ha sunget, for eksempel?

- Nei, det er ikke sånn jeg tenker på det. Uten Amy ville jeg ikke hatt platekontrakt. Uten henne ville antakelig  ikke du snakket med meg nå. Jeg skylder henne alt. Jeg elsker alt vi snakket om i studio da vi lagde «Back to Black», hvordan vi hadde det, men jeg tenker ikke at hun nødvendigvis burde vært med på denne plata, sier Ronson. 

Stevie Wonder Nå mangler han strengt tatt ikke samarbeidspartnere.

«Uptown Special» åpner med Stevie Wonder på munnspill, og det er Bruno Mars som fronter låta i videoen til «Uptown Funk». 

Det er Mark Ronsons fjerde album. 

- Jeg ville lage noe som var det beste jeg kunne lage. Og da tenkte jeg «hva er det som er unikt for meg» og det jeg er flinkest til er å ta svart amerikansk musikk fra sytti-åtti- og nittitallet og gjenskape den. Og så møtte jeg produsent Jeff Bhasker, som elsker akkurat den samme musikken som meg, D?Angelo, Jodeci, Earth, Wind and Fire, og hva er oddsen for at man møter noen som elsker akkurat de samme tingene som en selv? 

Han er født i London, faren var søkkrik entrepenør og musikkagent, moren berømt sosietskvinne. Da foreldrene skilte seg og moren giftet seg med Mick Jones fra Foreigner, flyttet de til New York. Det var der Mark Ronson begynte sin musikkarriere på begynnellsen av nittitallet. 

Som klubb-DJ. 
 
- Hvordan har musikkscenen forandret seg i løpet av de årene?

- Mest når det kommer til det tekniske. I gamle dager var det slik at det var DJ-ene som breaket en singel. Hvis du ville høre den nye Nas-singelen, for eksempel, måtte du komme deg på en klubb. Nå skjer alt på internett. Men det betyr egentlig ikke så mye, for selv på internett vet man at bra musikk er bra musikk.