Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg slutter ikke å skrive

- Kjell Askildsen er en av min favorittforfattere, og det er selvfølgelig leit at han ikke synes det jeg skriver er verd papiret det er trykt på. Men jeg tar beslutningen til etterretning. Det er bare å bite tennene sammen og fortsette, sier Anne Holt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Totalt urimelig

I går ble anken på nullingen av Anne Holts «Mea Culpa» avslått i ankenemnda. Etter en halv times behandling kom komiteen til at boka ikke var god nok til innkjøp. «Komiteen vil spesielt bemerke svakheten ved bruken av de språklige og litterære virkemidler», heter det i det standardiserte vedtaket som ble fattet med fire mot en stemme.

Avgjørelsen i ankenemnda kom ikke som en overraskelse på Holt.

- Da innstillingsutvalget kom med sin beslutning ble jeg overrasket, men ikke i dag. Ankenemnda omgjør jo så godt som aldri innstillingsutvalgets beslutninger. Jeg skjønte hvilken vei dette gikk allerede for en uke siden, og har ikke hatt en veldig god uke. Men jeg har fått noen trøkker det siste året, så jeg tåler vel denne også.

- Dine kriminalromaner er innkjøpt alle tre, mens kjærlighetsromanen «Mea Culpa» er nullet. Tolker du det som en beskjed om at skomakeren bør holde seg til sin lest?

- Det er vanskelig å forstå det annerledes. Det syns jeg er trist, særlig siden innkjøpsordningen eksisterer nettopp for å oppfordre til mangfold og for at forfattere skal få prøve ut nye retninger.

- Kommer du til å følge oppfordringen?

- Jeg har to valg. Enten får jeg slutte å skrive, eller så får jeg fortsette å skrive akkurat det jeg har lyst til å skrive. Akkurat nå er det å slutte å skrive det siste jeg tenker på. Men jeg kommer heller ikke til å fortsette å skrive Hanne Wilhemsen-romaner på løpende bånd.

- Når du ser på «Mea Culpa» i ettertid, er det noe du ønsker å forandre?

- Den boka leverte jeg fordi jeg trodde på den, og forlaget ga den ut fordi det trodde på den. Den er også solgt til Sverige og Danmark, og jeg har fått begeistrede brev fra forleggerne. I de landene er det neppe min kjendisfaktor som har påvirket lesingen.

- Kommer du til å forfølge denne saken på noen måte?

- Ikke jeg. Men mitt forlag vil forfølge lekkasjene fra behandlingen i Kulturrådet.

Lederen for ankenemnda, amanuensis og litteraturkritiker Jahn Thon, ønsket etter møtet ikke å kommentere Anne Holts bok direkte, men svarte på generelle spørsmål om behandlingen.

- Hva ligger i begrepet litterær kvalitet, Thon?

- Kant har kanskje sagt det best. Han sier at det en kompetent gruppe mennesker kommer til enighet om etter en diskusjon, utgjør kvalitet.

- I dette tilfellet sier din kompetente gruppe at de tilsvarende gruppene i Cappelen Forlag og Bokklubben Nye Bøker ikke har vært kompetente?

- Men de gruppene må alltid ta andre hensyn, hensyn som ikke er litterære.

- Hvilke hensyn da?

- Kommersielle hensyn. Eller det kan være tidspress. Vi trenger bare å forholde oss til den boka vi har foran oss, de må veie inn andre faktorer.

- Flere kritikere ga jo denne boka god kritikk?

- En kritiker som roste denne boka opp i skyene, har med dette vedtaket også blitt underkjent. Det mener jeg ligger i kortene. Det er dessverre veldig mye dårlig anmeldervirksomhet i avisene. Det som er synd er at bokanmeldelser ofte skrives av kulturjournalister i stedet for profesjonelle kritikere.

- Hva kjennetegner en profesjonell kritiker?

- Det viktigste er nok litterær følsomhet.

- Hva ligger konkret i formuleringen «svakhet i bruk av språklige virkemidler»?

- Klisjéfaktoren bør i hvert fall ikke være for høy. En bok av litterær kvalitet må også ha en viss spenning i språket.

- Synes du det gis ut for mange norske bøker?

- Personlig gjør jeg nok det. For forlagene er det vanskelig å stoppe forfattere som ønsker bøker utgitt. Det største problemet tror jeg likevel er at mange bøker ikke er ferdige når de gis ut. Det er for mange opplagte svakheter i de manus forlagene til slutt utgir.

- Melder forlagene for mange bøker opp til innkjøpsordningen?

- Situasjonen rundt de kommersielle utgivelsene kan forlagene godt tenke igjennom. Den liberaliseringen av bokmarkedet som nå sannsynligvis kommer, kan synliggjøre dette enda bedre.

- På hvilken måte?

- Mange vil spørre seg om man trenger offentlige subsidier av bøker som er tilgjengelige i hver eneste kiosk og på hvert eneste supermarked.

- Vedtaket i dag ble gjort mot én stemme - hva var mindretallets argumentasjon for å godta Anne Holts bok?

- Det ville være å gå inn i saksbehandlingen. Det kan vi ikke kommentere.

Anne Holt
TÅLER EN TRØKK: Anne Holt biter tenna sammen og fortsetter å skrive bøker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!