Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Jeg søker med dette på statlig jobb som høyrevridd satiriker

Er det venstresiden som mobber høyresiden til kulturell taushet - eller er vi på høyresiden ukulturelle?

TAR GJERNE JOBBEN: Kent Andersen mener han kan fylle rollen som høyrevridd satiriker på statslønn, men innser at han er for gammel. Her på talerstolen under fylkesårsmøtet i Oslo Frp i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
TAR GJERNE JOBBEN: Kent Andersen mener han kan fylle rollen som høyrevridd satiriker på statslønn, men innser at han er for gammel. Her på talerstolen under fylkesårsmøtet i Oslo Frp i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Kringkastingsrådet har uttalt følgende: «NRK er en av de få aktørene i Norge som har kompetanse og ressurser nok til å bygge opp et satiremiljø med ståsted på høyresiden, i tillegg til den nåværende satire med ståsted på venstresiden. Ved å prøve å bygge opp noe slikt, kan NRK gi et viktig bidrag til større mangfold i Humor-Norge». Her er min søknad på statlig jobb som høyrevridd satiriker:

Hei NRK. Jeg hører Kringkastingsrådet anbefaler at dere bygger opp et satiremiljø med ståsted på høyresiden. Siden jeg finner både NRK, «Salongen» og venstresiden ganske latterlig til tider, vil jeg herved søke på jobben. Nei, jeg tuller ikke.

Etter at min første roman, «Nakenape», kom ut på Fair Forlag i begynnelsen av november, forsøker jeg å tilpasse meg et liv som kulturell. Det er vrient. At en Frp-politiker skriver roman er ikke bare sprøtt, men at thrilleren har naturvern i sentrum, er absurd. Det er vanskelig å bli tatt på alvor da. Dette må være et veldig bra utgangspunkt for satirejobb i NRK, hvor jeg kan inngå i teamet av andre ansatte som allerede stemmer Frp. (Se, dere ler allerede)

Det var klagen fra Asle Toje som avstedkom tidenes humorfest på sosiale medier. Ikke uventet er både NRK, «Salongen» og venstresiden høyst uenige i at det finnes noen slagside. Men så er det altså ikke bukken som passer denne havresekken: Høyresiden ser og føler denne slagsiden. Det er derfor de klager til Kringkastingsrådet, og ikke vil stille opp i NRK. Og det er NRKs egen feil. Det hjelper ikke å late som.

NRK er ikke som andre kanaler: Det absurd store budsjettet blir betalt av skattebetalerne og velgerne, og derfor har NRK en plikt til å være politisk nøytrale. Så enten må 16 prosent av NRKs humorister melde seg inn i Frp. (Au da ...) Eller dere kan ansette meg. Face it: Det siste svir minst.

Jeg har naturligvis de beste kvalifikasjoner for å gjøre en perfekt høyresatirikerjobb:

•Jeg er 53 år gammel, og alle vet at folk på 53 som søker jobb, vekker utrolig mye latter.

•Jeg har vært Frp-politiker i ti år, og er derfor vant til å bli sett på som en klovn.

•Satirikere sier slemme ting, og der har jeg visstnok utmerket meg i årevis.

•Jeg har 25 år som tekstforfatter i reklamebransjen, og kan få folk til å kjøpe det meste.

•Jeg er vant til rampelyset: Hver gang jeg synger eller holder taler i Frp, ler folk nervøst.

•Jeg er halvt newzealandsk, og vil berike NRK med flerkultur. Ikke jugekors.

Dessverre sliter jeg litt med referanser!

Jeg har ikke hørt et pip fra kulturinstanser, bokmesser, bokhandlere, bokanmeldere eller tilstelninger for debutanter. Jeg er usikker på å om dette skyldes at jeg ikke er ung og frisk nok, eller at jeg kanskje er litt for frisk? Uansett: Den beste referansen jeg kommer på er herlige Klassekampen, som fortsatt har integritet og ekte journalister, og kalte romanen min et «Primalbrøl i miljødebatten». Fett! Og Marie Simonsen kvitret at jeg har årets tittel og bokcover. Takk. Ellers er det veldig, veldig stille fra kulturfronten. Tilfeldig?

Romaner fra høyresiden er like sjeldne som hønsetenner, så man skulle tro media ville kaste seg interessert over nyheten, og fryde seg over mangfoldet: Som Hege Duckert skriver i Aftenposten 3/12: «Et uttalt mål (for «Salongen») er å bringe inn nye stemmer og nye synspunkter.» Men nei, gitt: Hundrevis av telefoner har avstedkommet mye kjølig taushet, og til og med setningen «jeg har ekstremt store problemer med å ta i noe av det denne mannen har skrevet» fra en kjent anmelder/kulturjournalist. Slagside, eller helt tilfeldig? Forlaget mitt er forundret. Jeg er det ikke.

«Den nye vinen» var tynn saft - jeg er det nye brennevinet!

Denne bygdegutten er for fersk til å kjenne innsida av kultureliten i Norge. Men etter hva jeg hører fra andre forfattere på høyresiden, er det vanskelig å bli en av gjengen: Hege Storhaug, Halvor Fosli, Hallgrim Berg og Christian Tybring-Gjedde skriver riktignok ikke skjønnlitteratur, men melder om istid - og slik er det ikke for f.eks. Houellebecq i Frankrike. Denne kulda kommer fra Kultur-Norge, som hevder de elsker mangfold, nye stemmer og spennende vinklinger, og påstår de jobber for at alle skal være venner - og at mobbing skal ta slutt. Oh, the irony ...

Så, er det venstresiden som mobber høyresiden til kulturell taushet - eller er vi på høyresiden ukulturelle? Det lover jeg ta opp i satireprogrammet fra høyre side av NRK-bygget. Og ja da: Jeg skal kødde litt med Frp og Siv Jensen også, for det er en sikker nødløsning når alt annet feiler. Men jeg skal aldri lage satire over den hellige klimakampen. Dommedagssekter eier ikke humor.

Jeg ser fram til intervju! Ring meg!

Hallo ...?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media