DEBATT

Debatt: Cannabis

Jeg som mor må si fra

Det er naivt å tro at færre vil bruke cannabis dersom stoffet selges over disk, slik Foreningen for human narkotikapolitikk og Dagbladet hevder.

MARIHUANA BØR VÆRE FORBUDT: Unge mennesker som bruker cannabis risikerer psykiske lidelser og skader i hjernen i form av svekket hukommelse og evne til læring, fastholder artikkelforfatteren.
MARIHUANA BØR VÆRE FORBUDT: Unge mennesker som bruker cannabis risikerer psykiske lidelser og skader i hjernen i form av svekket hukommelse og evne til læring, fastholder artikkelforfatteren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

At skadene av bruk er sjeldne og vil bli redusert ved legalisering, er nok mer basert på god tro enn sikker viten.

Mitt standpunkt mot legalisering av cannabis er ikke basert på fordommer. Det er basert på etablert kunnskap. Unge mennesker som bruker cannabis, og særlig de som bruker det regelmessig, risikerer psykiske lidelser og skader i hjernen i form av svekket hukommelse og evne til læring. Dette er det mange ungdommer som ikke vet.

Stadig flere går rundt og tror at cannabis er ufarlig. Samtidig har cannabisen blitt mye sterkere og farligere fordi innholdet av virkestoffet THC har økt dramatisk. Da må jeg som folkehelseminister og mor si fra.

STIKK TIL SYLVI: Byrådsforhandlingene mellom Ap, MDG og SV er ferdige. Da Lan Marie Berg la fram deler av avtalen, kom hun med et stikk til eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Cannabis er et ulovlig stoff, og det skal det fortsette å være selv om vi får en rusreform. Risikoen er stor for at legalisering vil føre til at flere bruker stoffet. Vi ser en bekymringsfull produktutvikling i amerikanske delstater som har legalisert cannabis. Der selges alt fra tamponger og kremer til kaker, godterier og brus med cannabis – produkter som skal lokke unge mennesker til å bruke cannabis. Det er jo heller ikke sånn at det illegale og ukontrollerte markedet forsvinner selv om stoffet blir legalisert.

Foreldre har både ansvar for - og de beste forutsetninger for - å oppdra barna. At cannabis er et ulovlig stoff, gjør det lettere for oss som foreldre å sette en grense.

Som ansvarlige politikere må vi sørge for å informere om risikoen for skader, og sørge for at foreldre tar et ansvar slik at ungdommen vår vet hva de gjør hvis de velger å prøve cannabis.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer