Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg sprang rundt i skogen og ristet på hodet

Tobias Santelmann (32) løp fra én stjernerolle til en annen.

DOBBELTAKTUELL: Skuespiller Tobias Santelmann har en av de bærende rollene i filmen «Flukt», som har premiere i morgen, og er også å se i «Kon-Tiki». Ikke vanskelig å tenke seg til at det har vært travle tider for 32-åringen.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
DOBBELTAKTUELL: Skuespiller Tobias Santelmann har en av de bærende rollene i filmen «Flukt», som har premiere i morgen, og er også å se i «Kon-Tiki». Ikke vanskelig å tenke seg til at det har vært travle tider for 32-åringen. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag har den nye norske storfilmen «Flukt» kinopremiere. Dermed blir skuespiller Tobias Santelmann (32) dobbeltaktuell på det store lerretet.

Santelmann er nemlig allerede å se i rollen som radiotelegrafisten Knut Haugland i kritikerroste «Kon-Tiki».

36 timer Innspillingen av «Kon-Tiki» strakk seg fra mai til september i fjor, og Santelmann rakk så vidt hjemom før innspillingen av en ny storfilm startet på Vestlandet i fjor høst.

- Jeg dro nesten rett fra siste innspillingsdag med «Kon-Tiki» på Maldivene til «Flukt»-innspilling i Sirdal. Det gikk ikke mer enn 36 timer fra jeg var på ett sett til jeg var på det neste, og rakk så vidt hjemom med kofferten, sier Santelmann til Dagbladet.

Prøvefilmingen for «Flukt» gjorde Santelmann med en iPhone i en innspillingspause på Malta, i «Kon-Tiki»-kostymet. Manus til filmen leste han på kveldstid etter å ha vært på opptak til «Kon-Tiki» dagen lang.

- Ristet på hodet I «Flukt» spiller han Arvid, mannen til røverbandeleder Dagmar, som gestaltes av Ingrid Bolsø Berdal. Filmen er lagt til 1300-tallet, ti år etter at svartedauden herjet i Norge, og finner sted i den norske fjellheimen.

I «KON-TIKI»: Tobias Santelmann gestalter Kon-Tki-ekspedisjonens radiotelegrafist Knut Haugland i den norske storfilmen. Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film Distribusjon AS
I «KON-TIKI»: Tobias Santelmann gestalter Kon-Tki-ekspedisjonens radiotelegrafist Knut Haugland i den norske storfilmen. Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film Distribusjon AS Vis mer

- Jeg sprang rundt i skogen og ristet på hodet. Det skjedde ganske raskt. Men jeg er primært teaterskuespiller, og derfor vant til å ha flere roller å tenke på samtidig, sier skuespilleren.

Store kontraster Etter å ha tilbrakt flere måneder i varme strøk, så ikke Santelmann særlig fram til å løpe rundt i steinrøysa på Vestlandet i ekstremvær i fire uker.

- Det var kaldt og en ekstra stor kontrast til «Kon-Tiki» som ble spilt i 33 grader. Filmatisk var det topp med alt regnet og den flotte naturen, men værmessig foretrekker jeg Malta, smiler Santelmann.

Tilbake til teatret Siden 2006 har Santelmann vært tilknyttet Det norske teatret, men har det siste året hatt permisjon fra teaterscenen. I mai returnerer han imidlertid til teatret.

Han utelukker på ingen måte at han vil figurere i flere filmer framover, og er også tilknyttet agent Lene Seested - samme agent som hjelper skuespiller Kristofer Hivju å gjøre det stort utenfor Norges landegrenser.

Santelmann har likevel ikke tenkt å oppsøke de internasjonale filmene med det første.

I «FLUKT»: I kinoaktuelle «Flukt» spiller Santelmann 1300-tallsrøveren Arvid. For å dempe «Kon-Tiki»-gløden, måtte han farge håret et par toner mørkere. Foto: Fantefilm Fiksjon AS
I «FLUKT»: I kinoaktuelle «Flukt» spiller Santelmann 1300-tallsrøveren Arvid. For å dempe «Kon-Tiki»-gløden, måtte han farge håret et par toner mørkere. Foto: Fantefilm Fiksjon AS Vis mer

- Jeg er fortsatt ganske ny på dette feltet, og vil konsentrere meg om å gjøre ting her. Så får vi se om noe dukker opp etter hvert, sier Santelmann, og understreker at han først og fremst er interessert i prosjektet, ikke hvilket land det foregår i.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!