FORHÅNDSVALG: En rekke steder hvor mange mennesker ferdes har det vært mulig å forhåndsstemme. Her fra boden i Majorstukrysset i Oslo. Artikkelforfatterens stemme går til Arbeiderpartiet. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
FORHÅNDSVALG: En rekke steder hvor mange mennesker ferdes har det vært mulig å forhåndsstemme. Her fra boden i Majorstukrysset i Oslo. Artikkelforfatterens stemme går til Arbeiderpartiet. Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Valg 2017

Jeg stemmer for min og andres trygghet

Tenk om et politisk vedtak kunne fjerne tryggheten i ditt liv? Velkommen til min verden.

Meninger

I sommer fikk jeg min egen leilighet. 67 kvadratmeter i Tromsø som jeg eier takket være Husbanken (takk, Einar Gerhardsen). I den koser jeg meg sammen med mine to barn. Her vil vi bli.

Jeg pustet lettet ut sammen med mange av de 370.000 ansatte i varehandelen da Høyre/Frp-regjeringen måtte gi opp søndagsåpne butikker. Det ville skapt problemer for meg som alenemor og butikkansatt. Nå står jeg overfor en ny utfordring dersom de borgerlige får fortsette etter valget. De kan komme til å kutte i sykelønna.

Årlig tjener jeg 350.000 kroner. Når alle utgifter til mat, barn og leilighet er trukket ifra, har jeg 500 kroner til overs i måneden. Hva skjer om noen av oss blir syke?

Høyre har programfestet at de skal sette ned et utvalg som vurderer sykelønnsordninga. Et slikt utvalg settes gjerne ned når man vil endre noe, og den endringen blir nok ikke i min favør. Bak står ungdomspartier og Civita og presser på. Nesten samtlige av høyreblokkens ungdomspartier mener sykelønna må kuttes fra dagens 100 prosent til mellom 70 og 90 prosent, og flere vil at man ikke skal få lønn ved første sykedag. Dersom jeg blir syk under en slik ordning havner jeg i minus. Da må jeg velge mellom mat eller avdrag.

Jeg spurte under en debatt i Tromsø denne helga hva Høyre ville gjøre med sykelønna. «Noe møtte gjøres på grunn av eldrebølgen», fikk jeg til svar.

Jeg husker Erna garanterte sykelønna i 2013 og forsøkte å redusere den i statsbudsjettet 2015. Jeg har derfor lite tro på 2017-garantien. Dersom jeg igjen skulle bli sykemeldt en hel måned under et dårligere sykelønnssystem, så ville det veltet hele økonomien for meg og min lille familie.

Jeg elsker jobben min i butikk og det å treffe mennesker. Når man har denne jobben lenge nok, blir du kjent med kundene og deres behov. Jeg synes det er fint å kunne hjelpe, og jeg kunne aldri tenke meg å bytte jobb.

Min stemme går i år til Arbeiderpartiet. De er tydelig på å beholde ett års sykemeldingsperiode, i motsetning til Høyre og Frp som vil sette ned et utvalg på dette. Arbeiderpartiet sier også nei til alle forslag som går ut på å svekke arbeidstakeres rett til sykelønn.

På valgdagen stemmer jeg for min og andres trygghet.

Godt valg!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.