- Jeg stiller spørsmål ved Frelsesarmeens verdier i forhold til det å diskriminere homofile

Rapper tar Frelsesarmeen i skole.

Lars Vaular rapper til inntekt for Frelsesarmeen, men refser organisasjonen for deres behandling av egne homofile.

Homorefs Onsdag ettermiddag var det Lars Vaular og Atle Pettersen som var Julemusikanter og støttespillere for Frelsesarmeen på Egertorget i Oslo.

Internasjonale regler i Frelsesarmeen tillater ikke homofilt samliv for sine soldater og offiserer. Regelen gjelder ikke sivilt ansatte.

Dette får Armeen regelmessig kritikk for, også fra egne støttespillere - men for Lars Vaular var det aldri aktuelt ikke å stille opp.

Ros og ris - Det er ikke hver dag jeg er gatemusikant. Det er en utfordring å spille for folk som passerer forbi. Det var friskt. Jeg håper folk koste seg. At de kommer å hører på det jeg har å si er et privilegium.

JULESANGER: Atle Pettersen tok med kassegitaren og serverte nedpå låter og julesanger. Foto: Anders Grønneberg
JULESANGER: Atle Pettersen tok med kassegitaren og serverte nedpå låter og julesanger. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Fra scenen var han likevel klar i sin tale til Frelsesarmeen:

-Jeg har kommet hit i dag for å spille musikken min for alle frammøtte uansett hva slags tro, bakgrunn, utseende eller legning du skulle ha. Jeg vil gjerne takke Frelsesarmeen for at jeg fikk lov å komme hit å spille i dag og rose dem for det gode initiativet.

-Selvmotsigende -Samtidig vil jeg stille spørsmål ved Frelsesarmeens verdier i forhold til det å i 2013 diskriminere homofile. Det har seg sånn at du skal få tro hva du vil, men det er og blir selvmotsigende å tilby hjelp til alle, men ikke la alle være med og hjelpe på bakgrunn av deres legning eller sivile status.

Etter 20 minutter med groovy rap - overtok Atle Pettersen.

- Dette var veldig hyggelig. Det er gøy å spre litt glede og synge litt for folk. Hyggelig å bare gjøre det litt nedpå, spille noen julesanger og kose seg, sier Pettersen.

Enige om å være uenige
Kommunikasjonssjef Andrew Hannevik i Frelsesarmeen har forståelse for kritikken.

-Vi synes det er veldig hyggelig at Lars Vaular stiller opp, og vi har stor respekt og forståelse for at han ønsket å gi en tilbakemelding om den saken som har vært i det siste.

Kulturredaktør Geir Ramnefjell i Dagbladet støtter ikke Frelsesarmeens homosyn.

-Vi og Frelsesarmeen er uenige om mangt, og Dagbladet er nok heller ikke perfekt i Frelsesarmeens øyne. Men vi har kommet sammen om julegryta, som er med på å hjelpe de som trenger det mest, sier Ramnefjell.

ENGASJERT RAPPER: Lars Vaular på Egertorget. Foto: Anders Grønneberg
ENGASJERT RAPPER: Lars Vaular på Egertorget. Foto: Anders Grønneberg Vis mer