- Jeg stryker ikke spenningen

- Det som er spennende og kontroversielt i boka, kommer med likevel, sier forfatter Nils Johan Ringdal om utsettelsen av hans historiebok om Nationaltheatret.

Forlagssjef forbannet over press og trusler

- Jeg tar det som et godt tegn at forlaget nå tar seg mer tid, sier Ringdal og bekrefter at presset utenfra har forsinket prosessen med boka.

- Det har ført til mye stress, ja, men jeg har jo lagt opp til det selv. Jeg har latt manuset sirkulere, noe jeg har gode erfaringer med fra andre prosjekter. Men teaterfolk har ikke like klar evne som andre til å skille mellom hva som er fakta og hva som er mine vurderinger.

Ringdal er for øvrig ikke ukjent med kontroverser. Han mener bråket rundt dette prosjektet kan sammenliknes med hans historieskriving for forfatterforeningen. Den boka endte i retten, med følgende krav fra en av de omtalte:

En påstand om at «fråden sto om kjeften på ham» på et årsmøte i foreningen, måtte dømmes usant.

- Og når innvendingene er på et slikt nivå, er det bare så åpenbart dumt. Det jeg nå forsøker, er å gjøre teaterkunstnen mer forståelig. Da må jeg skildre omstendighetene også.

- Hva gjenstår av ditt arbeid med boka?

- Jeg skal pusse litt her og stryke litt der. Dessuten er det mye på den tekniske siden og med bildene som ennå ikke er gjort.