- Jeg synes alltid låtene jeg skriver er ræva

Øya-publikummet er uenig med selvkritisk Band of Horses-vokalist.

INTERNASJONAL FAVORITT: Internasjonalen er en av Band of Horses? yndlingsbarer i hele verden, etter at de ved et slumpetreff så det norske favorittbandet White Birch her i 2006. Dagbladet møtte frontfigur Ben Bridwall i baren. Foto: Eirik H. Urke
INTERNASJONAL FAVORITT: Internasjonalen er en av Band of Horses? yndlingsbarer i hele verden, etter at de ved et slumpetreff så det norske favorittbandet White Birch her i 2006. Dagbladet møtte frontfigur Ben Bridwall i baren. Foto: Eirik H. UrkeVis mer

(Dagbladet.no): Øyapublikummet er heldigvis mindre kritiske til Band of Horses-vokalistens låtskriving enn han selv er.

I går spilte bandet foran tusenvis av entusiastiske festivalgjengere i Middelalderparken.

Les anmeldelsen av konserten her.

Øya06 første europatur
Det var i hine hårde dager 2006 at et ukjent band med det snåle navnet Band of Horses spilte i en trang platesjappe i Texas, for blant annet bandspanerne fra Øyafestivalen i lille Oslo.

— Herregud, det betydde mer for oss enn det er mulig å få sagt. Vi hadde aldri vært i Europa, verken som band eller turister. Endelig fikk vi inntrykk av at bandet satte fart «her borte». Jeg får frysninger av å snakke om det, sier Ben Bridwell.

Dagbladet møter Band of Horses-frontfiguren med sommerstusset skjegg på Internasjonalen.

— Det er massivt å være tilbake i Oslo. Nå rir vi på energibølgen fra Lollapalooza; vi er i toppform, sier Bridwell.

ØYA 2009: Mira Landa, Birte Hansen, Helene Kaland, Maja Flaathe og Sunniva Dahl glesder seg over Band of Horses. Foto: Anders Grønneberg
ØYA 2009: Mira Landa, Birte Hansen, Helene Kaland, Maja Flaathe og Sunniva Dahl glesder seg over Band of Horses. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Album innen nyttår
Ben karakteriserer Øya 2006, fjorårets Roskilde og den nylige gigen på Lollapalooza (USAs svar på by:Larm) som de tre beste liveopplevelsene i bandets historie. Vel å merke møtte vi ham før onsdagens headlinerkonsert på Enga i Middelalderparken.

— «Oya» 2006 var vel rundt de tider da «Everything all the time» kom ut. På den tida turnerte vi mye, og samtidig jobba vi hardt for å få ut neste skive. Jeg var ivrig etter å smi mens jernet var varmt, så den forrige plata («Cease to Begin», journ.anm.) forhasta vi skikkelig, sier Bridwell.

Av den grunn er ikke låtskriveren 100 prosent fornøyd med andreskiva. Nå har Band of Horses jobbet i ett år med en neste, og Ben håper den kommer ut innen året er omme.

— Nå har vi en stikk motsatt tilnærming. Vi har brukt lang tid. Så hvis låtene er ræva, låter de i alle fall så bra de kan. Jeg synes alltid låtene jeg skriver er ræva, det er et slags mindreverdighetskompleks, sier Ben.

Denne gangen har han latt sitt låtskrivingsdiktatur falle, og sluppet til andre bandmedlemmer i skrivinga.

— Har skiva en tittel?

— Ha ha. Jeg lager alltid artige arbeidstitler, som jeg bytter ut rett før fristen. Titler er den vanskeligste delen med låtskriving, synes jeg. Nå heter skiva «Night Rainbow», men det kommer den garantert ikke til å hete når den er i butikkhyllene, sier Bridwell skråsikker.

Takknemlig for «The Funeral»
Band of Horses' musikk svinger mellom countryinspirert sørstatsrock som kler låvefester, og bitre melankoliballader som kler samlivsbrudd. Ben er ikke bitter for at bandets mest populære låt fortsatt er førstealbumslåta «The Funeral», en patosballade som skiller seg kraftig ut fra resten av repertoaret.

— Noen musikere ville ha gjort alt for å skrive denne «ene» låta. Jeg er takknemlig for at jeg har den. Hvis resten går til helvete, kan jeg hvile meg på «The Funeral».

— Men er det ikke en slags fornærmelse når denne låta, som er så annerledes enn alt annet dere lager, slår best an?

— Ikke på noen som helst måte. Hvis noen kommer til konserten bare på grunn av denne låta, får vi en sjanse til å vise dem det andre vi har. Det gir oss en sjanse til å eksperimentere.

Internasjonal favoritt
Hestebandet dro ikke rett til hotellet etter headlinerkonserten i går, men tilbrakte den sene kvelden på Rockefeller, der de så Andrew Bird og Blitzen Trapper. Det er ikke fritt for at det ble nach på Internasjonalen, som er en av bandets favorittbarer i hele verden.

— I Seattle hørte vi en skive av et norsk band som het White Birch. Det blei et av favorittbanda våre. Under Øya 2006 kom vi hit til denne baren og spurte om noen hadde hørt om dem. Folka svarte «Kødder du? De spiller jo her om en time», ler Bridwell.

FØRSTE GANG I EUROPA: Her er Ben Bridwall under konserten på Øya i 2006. Det var Band of Horses' første visitt til Europa. Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN
FØRSTE GANG I EUROPA: Her er Ben Bridwall under konserten på Øya i 2006. Det var Band of Horses' første visitt til Europa. Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN Vis mer