KVINNEKØ FOR JO: Forfatter Jo Nesbø får kvinner til å stille seg opp i lange køer for å få et «hei» og en signatur. Foto: Anita Arntzen
KVINNEKØ FOR JO: Forfatter Jo Nesbø får kvinner til å stille seg opp i lange køer for å få et «hei» og en signatur. Foto: Anita ArntzenVis mer

- Jeg synes det er bra pågang av damer

Kvinner står i kø for Jo Nesbø.

Litteraturhuset onsdag: lansering av hans nye krimroman «Sønnen», og Nesbø forteller om hvordan han forbereder seg til maratondager med mye presse og publikum.

- Jeg prøver å få litt søvn, prøver å være litt uthvilt før det starter, men det er ikke alltid det går som planlagt, sier Jo Nesbø til Dagbladet etter å ha dumpet ned i en sofa bak store bokhyller på Litteraturhuset i Oslo.

46 språk For som det har vært de siste årene, var det også i går stort oppstyr da Nesbø hadde en ny bok å vise fram. Nesbøs bøker er oversatt til 46 språk, og er solgt i over 20 millioner eksemplarer på verdensbasis. Det blir det lange køer av.

I samtale med Finn Skårderud snakket de snakket om blant annet ondskap, frelse, hevn og hvordan Nesbø lager sine bøker.

På spørsmål fra Skårderud om forfatteren var sliten av lanseringsoppstyret, svarte Nesbø at han prøvde å tenke tilbake på den tida hvor han løp etter pressen som platedebutant og forsøkte å få media til å omtale ham og bandet.

Tilløp til hysteri Nesbø fortalte også at det var tilløp til hysteri da han ga ut sin forrige bok, «Politi», i fjor sommer.

- 50 år gamle damer dytta på for å få autograf.

- Da var det mest Harry Hole de var ute etter, ikke meg. Nå tar vi ikke Rockefeller, men Litteraturhuset med Finn Skårderud, sier Nesbø til stor jubel og latter fra de 50 år gamle damene som også var til stede i går kveld.

Kvinner i kø Etter samtalen foran et utsolgt Litteraturhuset, var det lang kø av fans som møtte Nesbø. De ville få sitt nyeste Nesbø-eksemplar signert - og flest av dem i køen er kvinner.

Nesbø var tydelig sliten når han slenger seg ned i en sofa for å slå av en prat med Dagbladet etter signeringen, men humøret er likevel godt.

- Jeg synes det er bra pågang av damer. Jeg er fornøyd med damepågangen. Det er mer damer enn menn, sier Nesbø til Dagbladet og ler.

- Primært bøkene mine Men han overvurderer ikke lange køer av kvinner som vil møte ham og få autograf. Harry Hole er om mulig en større kvinnehelt, og det nærmeste ham kommer ham, er Harrys «far», Jo Snesbø.

- Jeg tror de primært er interessert i å lese bøkene mine.

-På vegne av litteraturen er jeg glad i oppmerksomheten, legger han til.

- Det blir alltid mye oppstyr når du lanserer bok. Hvordan ser du på disse dagene?

Lei av å snakke - Jeg traff Lars Saabye Christensen på gata på Majorstua og fortalte at jeg hadde boklansering. Hvem skulle tro at vi på et eller annet tidspunkt ble lei av å snakke om oss selv, sa vi.

KVINNER: Jo Nesbø har mange kvinnelige fans.
Foto: Anita Arntzen
KVINNER: Jo Nesbø har mange kvinnelige fans. Foto: Anita Arntzen Vis mer

- Du er lei av å snakke om deg selv?

- Ja, faktisk. Men det er tosidig: Jeg har jo vært der at jeg har løpt etter journalister i begynnelsen av karrieren for å få oppmerksomhet, så jeg er privilegert og heldig som får det når jeg skal ut med en bok.

- Men den delen av forfatterjobben som jeg oppfatter genuint som jobb, det er lanseringsarbeidet. Skrive bøker hadde jeg gjort gratis, men ikke dette, sier Nesbø og fortsetter:

Faen meg fortjent - På grunn av dette tenker jeg «det har jeg faen meg fortjent».

Ifølge Hegnar Online tjente Nesbø 18 millioner kroner bare på ei uke etter at «Politi» ble lansert i fjor sommer, og ifølge skattelistene bikket Nesbø 100 millioner kroner i formue i fjor.

Det er spesielt serien om Harry Hole som har gitt ham suksess. Den nye utgivelsen «Sønnen» handler imidlertid ikke om den forfylla politietterforskeren.

PÅ GATA: Jo Nesbø stoppet på gata da han var Julemusikant for Frelsesarmeen før jul. Foto: Nina Hansen
PÅ GATA: Jo Nesbø stoppet på gata da han var Julemusikant for Frelsesarmeen før jul. Foto: Nina Hansen Vis mer