MISS JORDNÆR: Hun er nedpå og avslappet. Men straks fotografen stiller skarpt er den profesjonelle modellen på jobb. 
Foto: Nina Ruud
MISS JORDNÆR: Hun er nedpå og avslappet. Men straks fotografen stiller skarpt er den profesjonelle modellen på jobb. Foto: Nina RuudVis mer

Jeg synes ikke selv jeg ser vakker ut

Mona Grudt (40) har ikke hatt noen 40-årskrise.

- Jeg skynder meg ofte hjem fordi jeg savner barna så veldig. Jeg elsker å være mamma, sier Mona Grudt som akkurat har hentet Milla (4) og Bianca (1) i barnehagen i Trondheim.

Hun syntes graviditetene var oppskrytt. Morsrollen derimot. Hun kan bare ikke få nok av barna.

- Til tider er jeg nok litt overbeskyttende. Ei hønemor. Det er ikke mange jeg stoler på for å passe ungene mine, sier hun med et smil.

Jordnær skjønnhet Hun er uforskammet pen. I dag regner hun modelljobber som rein bonus. Men suksessfaktoren skyldes også at hun virker så jordnær og hyggelig at hun kunne ha vært bestevenninna vår.
Når hun spiser muffins og drikker kakao på Choco Boco, blant trehusene på Bakklandet, virker hun ujålete - og jordnær. Ganske nedpå.

- Den verden der utseendet betyr alt, er veldig langt fra det livet jeg lever. Som modell blir jeg satt i en rolle. Jeg liker den rollen. Men
rollen er en veldig liten del av den jeg er. Heldigvis. Ellers ville jeg nok ha vært ulykkelig og levd et trist liv.

- Hvorfor har du «Girl next door»-appell?

- Det er jo ikke lett for meg å svare på. Jeg føler selv at jeg er lite opptatt av det ytre, både hos meg selv og andre. Men det å være ålreit mot folk er viktig. Jeg er ærlig - og veldig ærlig mot den jeg er. Jeg kan ikke være en annen enn den jeg er. Derfor kan jeg heller ikke tillegge meg en annen dialekt.

Hun mener trygg oppvekst med gode foreldre og ei flott farmor som var streng, men rettferdig og opptatt av de svake i samfunnet,
la et godt fundament.

Sier klart ifra En «modellmamma» påsto det var vanskelig å forstå hva hun sa som programleder for Top Model på TV3 når hun snakket «veldig
trøndersk». Mona svarte at det var noe av det dummeste hun hadde hørt. Selv provoserte hun med uttalelser om at norske jenter
ikke hadde nok stå på-vilje og utholdenhet for å hevde seg internasjonalt som modell.

- Jentene tror jobben er veldig glamorøs og tenker lite på hvor beintøff konkurransen er. Man må være sterk personlig for å tåle avslagene som man får som modell - hver eneste dag. Dessuten er ikke jenter nødvendigvis fotogene, selv om de er smellvakre.

Miss Mona   Jenta på nitten fra Stjørdal'n stakk som kjent av med tittelen Miss Universe i 1990 og stilte i hjemmesydd kjole i finalen. David Letterman presenterte henne som «The beautyqueen from Hell» i showet sitt.

Hun kunne like gjerne ha blitt sykepleier eller jordmor, sier hun. Men hun tok sjansen da den dukket opp. I dag er hun redaktør i bladet «Ditt bryllup» og kjent for folk som vinner av superfinalen i «Skal vi danse» i 2008 og som «Top model»-programleder.

- Jeg kunne nok ha vært flinkere til å bruke kontaktnettet jeg fikk i USA, mer bevisst. I dag er modellene mer bevisste.

- Du er fortsatt smellvakker!

- Du så meg ikke tidligere i dag, uten sminke. Jeg synes jo ikke selv at jeg ser vakker ut.

Permanentskremsel Hun er mer fornøyd med utseendet i dag enn for tjue år siden.

- I tenåra var jeg rund i ansiktet og hadde såkalt «loopingpermanent». Håret var tvinnet slik at det ble veldig stort. Litt sånn Annie-hår. Det så virkelig helt tragisk ut. Først bleket jeg håret. Så måtte jeg farge det tilbake. I USA kalte de meg «The red headed beauty», men rødfargen var ikke frivillig.

Fant kjærligheten
I fem år bodde hun i Los Angeles sammen med motefotografen og ektemannen Lasse Berre.

Etter skilsmissen var hun tilbake på ferie - og nøt friheten som singel. Før hun dro fleipet mora med at hun ikke måtte gå bort å finne seg en amerikaner. Mona hørte ikke på mor. Hun møtte Brody Bittrick (34).

- Jeg kom hjem igjen så forelsket som jeg aldri har vært før. Vi møttes på en vegetarrestaurant og hadde bare fem dager sammen. Etter tre måneder kom han på besøk i én  måned.

MISS UNIVERSE: Hun mener det er en tilfeldighet av hun har levd at utseende sitt og ikke blitt jordmor eller sykepleier. 
Foto: Nina Ruud
MISS UNIVERSE: Hun mener det er en tilfeldighet av hun har levd at utseende sitt og ikke blitt jordmor eller sykepleier. Foto: Nina Ruud Vis mer

- Hva er dine tips til et godt samliv?

- At begge er åpne og prater mye sammen. Men det er også bra å ha egne liv, med egne interesser og venner. Det blir mer spennende når man har mer å tilføre. Men noen stor oppskrift har jeg ikke.

Mamma Mona Mange mødre snakker mye (noen ganger for mye) om barna sine. Mona Grudt er ei slik mor som man merker virkelig er genuint og rørende opptatt av barna sine. Hun framstår overhodet ikke som Tårnfrid.

Småjentene Milla og Bianca har dessuten en super, omsorgsfull storebror på femten som heter Oliver. Mona ble som mange andre, mor i to runder.

- Den største forskjellen er at ikke alt trenger å være perfekt. Forrige gang var jeg mer opptatt av å ha riktig utstyr og faste rutiner. Hverdagslivet med tre barn er veldig, veldig koselig og travelt. Men jeg styrer arbeidstida selv og føler meg veldig privilegert som kan levere jentene i barnehagen klokka ti-elleve om morgen.

Førtiårskrise? Hun bikket 40 i april. Hun har sagt at hun godt kunne tenke seg å bli 37 flere ganger. Å plutselig befinne seg mellom 40 0g 50, er ikke så morsomt.

- Det er tydeligvis forventninger om at jeg skal ha ei stor 40-årskrise, siden jeg til og med har levd av utseendet mitt.

- Får du granskende 40-årsblikk?

- Tja. Når folk slutter å spørre: «Mona, hva er hemmeligheten din?», da har det skjedd noe med meg.

- Men hvordan er det egentlig å fylle 40 år?

- Det går overraskende bra i forhold til hva som er forventet. En del tog har gått, det er litt trist å ikke ha alle muligheter som 20-åringer har. Men nå høres jeg vel ut som 70-åring? Man må bare jobbe litt med seg selv og egne holdninger, ikke begynne nedtelling mot graven.

Sommeren skal blant annet tilbringes i nytt hus og ny hage i Trondheim. I fjor forsvant mange uker til innspilling av «Top Modell».

- Hva er det gode liv for deg?

- Å ha god tid sammen med ungene mine. At ungene mine føler at de blir sett. Jeg liker ikke stress, at man hele tiden må skynde seg for å rekke noe. Ungene skal slippe å slåss om oppmerksomheten.
Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i Dagbladets magasin God torsdag 30.juni 2011. 

HØNEMOR:: Hun kan ikke få nok av Milla (4) og Bianca (1). 
Foto: Nina Ruud
HØNEMOR:: Hun kan ikke få nok av Milla (4) og Bianca (1). Foto: Nina Ruud Vis mer