VISER TIL SIN SJEF: Skuespiller Anders Baasmo Christiansen mener dramasjef i NRK, Hans Rossiné, bør vurdere sin stilling. Hans Rossiné svarer at den vurderingen ikke er opp til ham. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VISER TIL SIN SJEF: Skuespiller Anders Baasmo Christiansen mener dramasjef i NRK, Hans Rossiné, bør vurdere sin stilling. Hans Rossiné svarer at den vurderingen ikke er opp til ham. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Jeg syns det er leit å lese at Baasmo har hatt uheldige erfaringer

NRKs dramasjef Hans Rossiné svarer på nådeløs kritikk.

(Dagbladet): I en kronikk i Dagbladet i dag, går skuespiller Anders Baasmo Christiansen knallhardt ut mot både Arne Berggren og NRKs dramasjef Hans Rossiné.

Baasmo Christiansen forteller om sine dårlige erfaringer med NRK drama under innspillingen av «En udødelig mann» våren 2005. Han mener også at NRK glemmer publikumet de lager tv for, og konkluderer med at NRK Drama bør slutte å produsere selv.

Han langer også ut mot dramasjef Hans Rossiné, og spør hvorfor ikke stillingen er et åremål, slik som andre steder.

«Og Hans Rossiné; ikke bli sår, men er det riktig, rettferdig og formålstjenlig at du beholder jobben din etter «Erobreren»?» spør Baasmo.

Heftig debatt Det krasse utspillet til den anerkjente skuespilleren kommer i kjølvannet av debatten rundt NRK Drama som har gått i Dagbladet den siste tiden.

Det startet med at Rossiné fortalte om den nye dramastrategien i kanalen, som gir forfatterne mer ansvar og avgjørende innflytelse.

Dette reagerte blant andre regissør Pål Sletaune på, som mener at Rossiné frykter sterke regissører. Deretter forsvarte Arne Berggren Rossiné på kronikkplass, og mente «Sletaune har et voldsomt pissetrengt ego».

- Hva i helsike? I likhet med regissør Hans Petter Moland mener Baasmo Christiansen at «NRK dramas største problem er NRK drama,» skriver skuespilleren, og beskylder Berggren for å spore av debatten.

Han mener også at det er på høy tid at Skuespillerforbundet viser NRK Drama motstand, fordi «(...) dyktige skuespillere gang på gang blir kledd av og driti ut i NRK Dramas produksjoner. Skuespillerforbundet burde sagt: Hva i helsike er det dere gjør med medlemmene våre?!» skriver Baasmo.

Innrømmer feil Hans Rossiné mener det er positivt med en grundig dramadebatt, og at også profilerte skuespillere engasjerer seg.

- Jeg syns det er svært leit å lese at Baasmo for sju år siden hadde uheldige erfaringer på en av våre produksjoner. Vi er ikke feilfrie og prøver å lære av våre feil og stadig gjøre ting bedre, sier Rossiné.

Han viser til serien "Hjem" med høye seertall, og der tilbakemeldinger fra både skuespillere og regissører tyder på at de er fornøyde.

Rossiné tilbakeviser både at «Erobreren» var dyrere enn «Kon-Tiki», og at samme type eksterne produksjoner er billigere enn de interne, slik Baasmo skriver.

- God fordeling - I mars fortalte vi at prislappen på «Erobreren» var 52,3 millioner. At 50 prosent av NRKs dramatilbud lages av dyktige private produsenter og 50 prosent internt, synes vi er en god fordeling. Hva gjelder dramasjefstillingen, og slik den er organisert av NRK, er ikke opp til meg å vurdere. Det må mine sjefer svare på, sier Rossiné.

LANGER UT: Anders Baasmo Christiansen retter kraftig skyts mot dramasjefen i NRK, Hans Rossiné, og Arne Berggren. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
LANGER UT: Anders Baasmo Christiansen retter kraftig skyts mot dramasjefen i NRK, Hans Rossiné, og Arne Berggren. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Skuespillerforbundets leder Hauk Heyerdahl, har bare fått referert deler av Baasmos kronikk, men sier:

- Det er ikke vanlig at vi gir noen vurdering av de dramatiske verk som nyttes i NRK eller andre kanaler. Vi har i et tilfelle bistått et medlem i forbindelse med en sak der skuespilleren hadde en klausul i sin avtale. NRK Drama er en viktig og seriøs arbeidsgiver som har gått foran med et godt eksempel når det gjelder å ivareta norske skuespilleres rettigheter. Jeg har tidligere uttalt at dramasjefstillingen bør være en åremålsstilling, sier Heyerdahl.

- Ikke NRKs skyld Anders T. Andersen har god erfaring fra NRK drama da han regisserte «Berlinerpoplene», og mener Baasmo Christiansen sikter litt feil.

- Det er ikke NRKs skyld hvis skuespillere framstår som dårlige. Da er det dårlig regi.

Han er heller ikke enig i at NRK drama glemmer publikum.

- Det er en hemsko for NRK Drama at fagforeningen har forhandlet seg fram til avtaler som drar fokus vekk fra det de skal. De mister blant annet tid på at kjøring til settet regnes som arbeidstid. Men heller ikke det er NRK dramas skyld.

DÅRLIG ERFARING: Anders Baasmo hadde dårlige erfaringer med NRK Drama da han spilte inn «En udødelig mann» våren 2005. Her sammen med Sven Nordin på settet. Foto : Anne Liv Ekroll, NRK
DÅRLIG ERFARING: Anders Baasmo hadde dårlige erfaringer med NRK Drama da han spilte inn «En udødelig mann» våren 2005. Her sammen med Sven Nordin på settet. Foto : Anne Liv Ekroll, NRK Vis mer