DEBATT

Jeg tar deg på ordet, Horne!

Jeg oppfordrer Horne til å følge med på i hvilken grad departements arbeid samsvarer med grunnsynet i hennes egen regjeringsplattform.

SAVNER TYDELIG REGLEMENT: «Mor er etter norsk lov den som føder barnet. Men hvem anses som et barns opphav?» Foto: Nina Ruud
SAVNER TYDELIG REGLEMENT: «Mor er etter norsk lov den som føder barnet. Men hvem anses som et barns opphav?» Foto: Nina Ruud Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Den nye barneministeren ønsker å dømmes på hva hun leverer og ikke på gamle mer eller mindre heldige uttalelser. Greit nok. Jeg benytter anledningen til å gi henne sjansen. Departementet hennes har nå ute på høring en forskrift om klargjøring av morskap. Solveig Horne overtar et departement som slikker sine sår etter å ha måttet foreta politiske løsninger som står i strid med overordnet mål. Fra å ønske byråkratiske hindre og vanskeliggjøring av familieetablering har departementet blitt tvunget til å sørge for tidsbegrensede ordninger som sikrer barn som er født av surrogat på linje med alle andre barn. Men på bred front jobber nå departementet for å nå sitt opprinnelige mål. Jeg oppfordrer Horne til å følge med på i hvilken grad departements arbeid samsvarer med grunnsynet i hennes egen regjeringsplattform.

Plattformen hevder at partiet vil styre ut ifra tillit til enkeltmennesket. Solveig Horne arver en høring fra forrige regjering som vil hjemle at moren til et barn, født i utlandet, blir kjent for norske myndigheter og registrert i norsk folkeregister. Forslaget er selvsagt rettet mot tilfeller hvor barn blir født av surrogatmor. Som utgangspunkt bruker departementet barnekonvensjonen artikkel 7 og hevder at barn har rett til å kjenne sitt «opphav». Det er interessant i tillegg til at det er oppsiktsvekkende at departementet endelig er i ferd med å definere artikkel 7. Jeg har i to år forsøkt å få en avklaring fra departementet uten å lykkes og benytter anledningen til å be Horne definere hvem som anses som et barns opphav. Mor er etter norsk lov den som føder barnet. Men hvem anses som et barns opphav?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer