NY SERIE: Martin Kellerman har tegnet Rocky siden 1998. Nå har han laget en ny serie, som går inn som fast innslag på Dagbladets tegneseriesider. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NY SERIE: Martin Kellerman har tegnet Rocky siden 1998. Nå har han laget en ny serie, som går inn som fast innslag på Dagbladets tegneseriesider. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

- Jeg tegner han idioten med dum stemme

På oppfordring fra Dagbladet debuterer «Rocky»-skaper Martin Kellerman med en ny tegneserie, basert på egne twittermeldinger.

(Dagbladet): Svenske Martin Kellerman er tydeligvis inne i en høyproduktiv periode. For ikke lenge siden ble det kjent at tegneserieskaperen har skrevet en roman, og nå publiserer han en ny serie som skal gå parallelt med den selvbiografiske suksess-serien «Rocky».

«Kellermannen», heter den, og første tegning står på trykk i dagens avis.

- Hadde du veldig mye fritid før?

- Nei, men jeg hadde en kjæreste. Jobben min tar ikke så veldig mye tid, egentlig. Kellermannen er stort sett illustrerte, og i blant videreutviklede, formuleringer som jeg har skrevet på Twitter. «Rocky» går av seg selv, og andre ting skriver jeg i solstolen mens jeg er på ferie, sier Martin Kellerman.

Twitter som notatblokk Fra å ha vært helt twitter-avholdende, ble Kellermanns profil @kellermannen raskt en av Sveriges mest populære på microbloggingstjenesten. Han har over 17 000 følgere, men følger selv 0. Det er rett og slett fordi han bruker Twitter som notatblokk.

- Før skrev jeg ned ideer på mobilen, men så var det en kompis som mente jeg burde begynne å twittre. Jeg er skeptisk til ting som stjeler tid, men da jeg testet det viste det seg å være en perfekt notatblokk. Jeg twittrer og plukker ut sånt som jeg kan bruke i Rocky. Og når det ble en ledig luke i Dagbladet var det en annen kompis som forslo at jeg kunne illustrere twittermeldinene, så da gjorde jeg det. Resten vil bli historie.

Tegneserieansvarlig Snorre Bryne i Dagbladet forteller at serien skal gå tre ganger i uka, og alternere med Flu Hartbergs «Fagprat».

- «Rocky» har lenge vært en personlig favoritt. Etter at Martin begynte å twitre, ble det til min store glede tydelig at han hadde enda mer å by på. At han klarte å ta utfordringen om å lage en serie basert på Kellermannen-universert på strak arm, og levere det han her gjør, er imponerende, sier Bryne.
Alle kjenner karakterene Selv om serien er basert på twittermeldinger, er den ikke mer personlig enn «Rocky».
 
- Nei, tvert i mot. «Rocky» er alt det dumme jeg selv sier. «Kellermannen» er, du vet, når man snakker med en kompis og hermer etter en idiot som sier noe dumt. Jeg tegner han idioten.

Kellermannen: Her er en av de nye rutene som vil bli publisert i Dagbladet.
Kellermannen: Her er en av de nye rutene som vil bli publisert i Dagbladet. Vis mer

- Er Kellermannen enklere tilgjengelig for leserne, tror du?
 
- Det vet man aldri. Men jeg har gjort en del enbildetegninger med «Rocky» også, og har merket at de kanskje er lettere å ta til seg for nye lesere. Rocky kan det kanskje ta litt tid å sette seg inn in, med all teksten. Og så baserer «Rocky» seg på at leserne blir kjent med karakterene. Figurene i «Kellermannen» kjenner alle fra før av, fra virkeligheten.

- Som en sport - Hva synes du er mest morsomt å skrive?

- Begge er like morsomme, men «Rocky» er viktigst for meg fordi det er så personlig. Der kan jeg bable i vei, og det skaper et herlig kaos. «Kellermannen» er mer som en sport. Der må jeg virkelig pakke smart, og med så få ord som mulig få folk til å bryte sammen.

Les den første «Kellermannen» på våre tegneseriesider