FORSINKET DEBUT: Serieskaper Håvard S. Johansen tar for seg livet og døden i debutboka. Foto: Lars Myhren Holand
FORSINKET DEBUT: Serieskaper Håvard S. Johansen tar for seg livet og døden i debutboka. Foto: Lars Myhren HolandVis mer

- Jeg tegnet døden som en litt slack fyr

Håvard S. Johansen debuterer med absurd og mørk tegneseriebok.

||| (Dagbladet.no): Da Dagbladet FREDAG i begynnelsen av 2008 skulle kåre hvem de hadde mest tro på i året som skulle komme, ble tegneserieskaper Håvard S. Johansen trukket fram som en man burde følge godt med på. Året gikk, det neste også - først i år er det klart for debutboka «STOP.REC.FFWD.».

Et par måneder etter at artikkelen sto på trykk i 2008, fikk Johansen en kreftdiagnose som førte til at arbeidet med boka ikke kunne gå som planlagt.

- Jeg jobbet hele tiden med boka, men det gikk ikke så veldig raskt. Men i motsetning til det man skulle tro, har ikke sykdommen påvirket boka i særlig stor grad - jeg vil heller si at den har påvirket det jeg jobber med nå, sier Johansen, som nå er helt frisk igjen.

Vekselvirkning
«STOP.REC.FFWD.» er en samling serienoveller som har til felles at de rører ved livets mørke sider på et absurd vis. Her er døden personifisert som en livstrøtt slacker, en imaginær laks avslører terrorisme og annet snusk, og vi møter en apatisk morderjulenisse som ikke er spesielt god på stresshåndtering.

- Kjernematerialet i boka var faktisk klart lenge før jeg ble syk, men jeg fikk mye av tematikken tilbake i trynet da jeg måtte sitte og fullføre det under behandlingen. Det har muligens hatt en vekselvirkning på selve produksjonsprosessen, særlig når det gjelder karakterskildringer, sier Johansen.

I tillegg til å ha skrevet og tegnet flere av historiene i boka selv, har Johansen også illustrert og tolket manus fra to andre forfattere, Levi Henriksen og Øystein Stene. Opprinnelig skulle ikke disse historiene vært utgitt samlet.

- Jeg hadde holdt på med mange ting samtidig. Og når man lager ting på samme tid, har de en tendens til å ha samme tematikk, enten det er bevisst eller ei. Jeg oppdaget det da jeg fikk en invitasjon fra forlaget, og forsto at jeg kunne samle det til en helhet, sier han.

Møter døden
I tre av historiene møter man døden direkte. I de tre andre møter vi gutter som «virrer rundt i sin egen verden» - men også i to av disse spøker døden i kulissene.

ABSURD: Den bønnerøykende kjøpesenternissen i tittelnovella begynner julaften med å drepe dama si, prøver likevel å la resten av dagen forløpe som planlagt.
ABSURD: Den bønnerøykende kjøpesenternissen i tittelnovella begynner julaften med å drepe dama si, prøver likevel å la resten av dagen forløpe som planlagt. Vis mer

- Død er en naturlig del av livet. Det er noe jeg forholder meg realistisk til i boka, men samtidig er det jo absurd å tenke på at tegneserier skal være realistiske. Ser man en rosa fisk, så ser man en rosa fisk. Det er det som er så fint med tegneserier, man kan gjøre hva man vil og heller forsøke å ta det absurde aspektet på alvor. Leserne får selv velge om de vil ta det på alvor eller le av det, sier Johansen - som brukte seg selv som modell for den personifiserte døden.

- Jeg tegnet ham som en litt slack fyr, en som er litt lei av jobben sin. Selv var jeg lenge lei av boka, siden det har vært en så lang ferd. Først i det siste har det gått opp for meg at noen faktisk skal lese den, noe som er morsomt.