«Jeg tenker ofte på hvor enkelt det er å drepe»

Karin Fossums største mareritt er at hun skal ta et liv.

«Lavmælt og mesterlig»: Les anmeldelsen av «Den onde viljen».

- Jeg har tenkt mye på hva jeg ville gjort om jeg havnet i en situasjon der et menneske ble drept.

Som for eksempel hvis jeg kjørte på en jogger ved et uhell. Ville jeg stoppet, eller ville jeg stukket av, sier Karin Fossum.

- Det er fort gjort å bli drapsmann i trafikken, eller ved å gjøre feil vurdering i et kort øyeblikk. Jeg synes det er interessant å se på hvilke valg vi tar etter at vi har gjort noe galt, men også hvordan vi eventuelt lever med skyldfølelsen etterpå.

Hovedkarakterene i Fossums nye roman «Den onde viljen» står overfor nettopp et slikt moralsk dilemma. Et dårlig valg som blir tatt etter en fyllefest fører til at tre unge gutter utfører en kriminell handling. Den var ikke planlagt og kan nesten regnes som et uhell. Likevel blir konsekvensene grusomme. Forfatteren kjenner seg godt igjen i en slik situasjon.

Ond i øyeblikket

- Jeg har tatt dårlige valg selv på fyllefester, og ser at følgene av dem fort kunne blitt mye større. Tenk hvor fort en uskyldig handling kan snus til en forbrytelse. Jeg har ofte lurt på om den onde vilje er noe mennesket har i seg fra fødsel av, eller om det oppstår i øyeblikket. Jeg tror det skjer i øyeblikket.

I boka skriver forfatteren om hvordan de tre kameratene på hver sin måte håndterer skyldfølelsen etter den grusomme handlingen de har gjort.

OND VILJE: Forfatter Karin Fossum mener ondskap ikke er medfødt, men skjer i galskapens øyeblikk. Foto: NINA HANSEN
OND VILJE: Forfatter Karin Fossum mener ondskap ikke er medfødt, men skjer i galskapens øyeblikk. Foto: NINA HANSEN Vis mer

- «Den onde viljen» handler om å bli satt på en prøve og ikke bestå. De tre bestekameratene har helt ulike måter å takle skyldfølelse på. Mens den ene blir psykisk syk av å leve med skylden, håndterer den andre situasjonene ved å skylde på alle rundt seg. Det tror jeg er en selvoppholdelsesdrift som er naturlig for mange mennesker.

Se i rettssalene for eksempel, det er ingen der som erklærer seg skyldige. De skylder nesten utelukkende på rus eller psykiatri.

Nett av løgner

De tre kameratene i boka fanges etter hvert inn i et nett av løgner, og redselen for å bli avslørt gjør at de snur seg mot hverandre.

- Jeg tror det finnes mange der ute som har begått store lovforbrytelser, men som har stukket av fra sine handlinger.

Det trenger ikke nødvendigvis være onde mennesker, veldig mange kan havne i en slik situasjon. Jeg tenker ofte på drap som aldri blir oppklart, som Trude Espås-saken. Tenk at det er noen der ute som vet hva som har skjedd, men som har klart å dekke over det.

«Lavmælt og mesterlig»: Les anmeldelsen av «Den onde viljen».

«Jeg tenker ofte på hvor enkelt det er å drepe»