TILBAKE TYVE ÅR SENERE: Benicio del Toro er tilbake i Cannes, tyve år etter at han første gang ble lagt merke til der i «De mistenkte». - Den gang gikk jeg bare rundt med store øyne. Det var hele verden for meg, sier han. Foto: Scanpix.
TILBAKE TYVE ÅR SENERE: Benicio del Toro er tilbake i Cannes, tyve år etter at han første gang ble lagt merke til der i «De mistenkte». - Den gang gikk jeg bare rundt med store øyne. Det var hele verden for meg, sier han. Foto: Scanpix.Vis mer

- Jeg tenkte aldri at jeg ville komme meg til Cannes

Benicio del Toro (48) hadde ikke trua.

CANNES (Dagbladet): - Jeg er tiltrukket av fruktesløse anstrengelser, sier Benicio del Toro.

Del Toro, som vant prisen for beste mannlige skuespiller i 2008 for rollen som Che Guevara i «Che», er tilbake i Cannes med to filmer - thrilleren «Sicario», som deltar i hovedkonkurransen, og komedien «A Perfect Day»,  der han spiller én av en gruppe hjelpearbeidere som støter på ymse fartshumper mens de forsøker å gjøre livet lettere for lokalbefolkningen under krigene på Balkan.

Nettopp den enorme innsatsen, som slett ikke alltid fører frem, var det som appellerte til skuespillerne da han leste manus.

Handler om å prøve - Livet er jo slik. Det er så mange som sier at du må vinne, vinne, vinne. Jeg tenker at alt vi kan gjøre er å prøve, prøve, prøve. Jeg liker bøker som handler om nettopp det, og sanger. Å skrive om han som får jenta, det er for lett. Det er mer interessant å feile. For du kommer aldri til å oppnå noe om du ikke feiler.

Han syntes også det var noe forfriskende over temaet.

- Det er mange filmer om narkolangere. Det er ikke fullt så mange filmer om hjelpearbeidere.

Benicio del Toro var i Cannes første gang for tyve år siden med en film som senere skulle bli en amerikansk klassiker - «De mistenkte», eller «The Usual Suspects».

- Det var fantastisk. Jeg bare gikk rundt med store øyne. Det var hele verden for meg. I Cannes feirer de kvalitetsfilmen. Det er noe ved å være her som påvirker smaken din.

Ingen teaterfamilie Likevel var det ikke noe slikt han jobbet mot.

- Jeg tenkte aldri at jeg ville komme meg til Cannes. Alt jeg visste var at det var dette jeg ville gjøre. Jeg tenkte at om jeg må bli mimeartist i en fornøyelsespark, så er det greit. Jeg kommer ikke fra en familie som var opptatt av teater eller skuespill, så jeg hadde ingen referanser. Jeg måtte lære underveis.

Det var først i de første årene på college teaterbasillen kom inn i blodet.

- Egentlig tok jeg teatertimer fordi jeg trodde det ville bli lett, sier Del Toro.
 
- Jeg kunne ikke stryke, det var ingen lekser. Men så hadde jeg en lærer som sa at nå, akkurat nå, er jeg i den rette alderen for å lære å bli skuespiller. Det gjorde inntrykk på meg. Jeg syntes det var fantastisk at det nesten var en vitenskap, og at timingen min var riktig. Kanskje det bare var tull det han sa. 

Benicio del Toro ler.

- Men jeg tok det ekstremt alvorlig. Og nå er jeg her. Jeg har vært veldig heldig.