Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg tenkte at det kom til å ende i kaos

Danske Maibritt Saerens spiller en av hovedrollene i «Kampen om tungtvannet». Hun fryktet serien skulle ende i fiasko.

NORGESVENN: Danske Maibritt Saerens har norske aner og kjente godt til historien om tungtvannsaksjonene på Vemork før hun fikk rollen som direktørfrue i «Kampen om Tungtvannet». Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NORGESVENN: Danske Maibritt Saerens har norske aner og kjente godt til historien om tungtvannsaksjonene på Vemork før hun fikk rollen som direktørfrue i «Kampen om Tungtvannet». Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Som kona til Hydro-direktøren spilt av Dennis Storhøi i «Kampen om Tungtvannet» har Maibritt Saerens (44) returnert til norske tv-skjermer, elleve år etter at hun var «Søs» - manges favorittfigur i den svært populære danske dramaserien «Krøniken».

Men før hun ankom innspillingen av det norske krigsdramaet var Saerens bekymret for om tv-serien i det hele tatt ville la seg gjennomføre.

- Dette er det få som vet, men «Kampen om tungtvannet» er filmet hurtig. Veldig hurtig, sier hun til Dagbladet.

- Det var lagt opp til å skyte så mange scener hver dag, at når ambisjonsnivået var så høyt, karakterene så sterke og scenene til dels vanskelige og utfordrende, må jeg innrømme at jeg tenkte: Dette kommer til å bli kaos. Dette kan aldri gå, sier hun.

Ingen stresset regissør Når innspillingen likevel kom i mål som den skulle, tilskriver skuespilleren det ene og alene regissør Per-Olav Sørensen.

DIREKTØRFRUE: Saerens i rollen som Ellen, kona til Hydro-direktør Bjørn Henriksen (Dennis Storhøi). Foto: NRK
DIREKTØRFRUE: Saerens i rollen som Ellen, kona til Hydro-direktør Bjørn Henriksen (Dennis Storhøi). Foto: NRK Vis mer

- Hadde det vært en nervøs eller stresset regissør som lagde denne serien, ville det gått galt, sier Saerens.

- Men Per-Olav er roen selv. Han gir en energi til rommet som er fantastisk sentert. Dermed får han folk til å jobbe raskt, og skuespillerne til å levere presist. Han er en stor gave til denne tv-serien, sier skuespilleren, som også hadde en bitte liten rolle i Sørensens forrige tv-serie, «Halvbroren».

Sørensen forteller til Dagbladet at hovedårsaken bak tidsbruken var penger.

- Vi brukte 68 dager, og det er ganske kjapt. Det er fire effektive minutter per dag som skulle brukes i serien, og det er veldig mye, sier Sørensen.

Høyt tempo Til sammenligning hadde «Halvbroren» 100 innspillingdager, men med to ekstra episoder. Ifølge Sørensen hadde det aldri gått å spille inn «Kampen om tungtvannet» på 68 dager, dersom han og fotografen ikke hadde vært enige om hvordan de skulle jobbe.

SØS: Saerens som egenrådige Søs i «Krøniken» - hennes store gjennombruddsrolle. Foto: NRK
SØS: Saerens som egenrådige Søs i «Krøniken» - hennes store gjennombruddsrolle. Foto: NRK Vis mer

- Det er et så høyt tempo at vi jobber på en ganske spesiell måte. Det handler om å velge bort det vi vet vi ikke kan få på dagene vi skyter. I tillegg må vi dyrke det vi skal ha med. På den måten sparer vi tid, sier regissøren.

Røtter i Numedal Maibritt Saerens har selv røtter i områder som ikke ligger langt fra fjellene der tungtvannssabotørene skjulte seg før de dristige aksjonene mot fabrikken på Vemork.

Hennes farfar var gift med Liv Heyerdahl - en slektning av Thor Heyerdahl, men ikke hans første kone, som hadde samme navn - fra den vakre numedalsbygda Svene, like nord for Kongsberg. Her har hun fortsatt slekt, og hun har feriert i traktene årlig siden hun var barn.

- Jeg har vært i Norge siden jeg var 3 år, hver vinter og hver sommer. Stått på ski - jeg er faktisk dansk juniormester i langrenn etter å ha vunnet et mesterskap i Holmenkollen som 16-åring - og vandret i fjellet. Så jeg har et helt spesielt forhold til Norge. Jeg vet det låter irriterende, men jeg elsker faktisk Norge. Det er ikke noe crap jeg bare sier, understreker hun.

- Man skal være forsiktig med å snakke for mye om dette til nordmenn, for dere er så selvtilfredse. Men helt ærlig: Å være dansk og komme fra flate Danmark til dette landet og disse fjellene, er noe man blir berørt av. Det er fantastisk, sier hun.

Stolt Derfor kjente hun også godt til historien om tungtvannet før hun ble forespeilet en rolle i serien.

- Jeg har feriert på Gaustablikk og besøkt Vemork-fabrikken sammen med familien min, så jeg vet godt hvilken betydning denne historien har for det norske folk. Derfor gjorde det meg ekstra ydmyk at jeg som danske skulle få være med på dette. Jeg må si det gjør meg  ganske stolt, sier hun.

Saerens er dessuten full av lovord for motspiller Storhøi.

- Jeg har aldri i min 26 år lange karriere møtt en så generøs kollega. Å møte noen som hele tida ser det beste i deg, er noe du vokser på. Nå drømmer jeg om å spille Peer Gynt sammen med Dennis - men siden han har gjort det så mange ganger, må jeg få være Peer, så kan han være Solveig, sier hun og ler.

Nå er hun klar for nok en vinterferie i det norske fjellet.

- Jeg er mor til to tvillinger på fire år, og de har å lære seg å gå på ski i Norge, slår hun fast.