Jakob Oftebro

- Jeg tenkte: Nå dør jeg

Jakob Oftebro debuterer i en helt ny rolle denne høsten. Den allsidige skuespilleren liker å utfordre seg selv, men røper at det gikk på helsa løs da han skulle lære seg dansk.

TILBAKE I OSLO: Jakob Oftebro og kjæresten flyttet tilbake til Oslo etter de fikk barn. Foto: Kristin Svorte
TILBAKE I OSLO: Jakob Oftebro og kjæresten flyttet tilbake til Oslo etter de fikk barn. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Publisert

- Noe av det som har vært fint med å bo i Danmark, er at de ikke kjenner til navnet Oftebro. Jeg har blitt kalt alt fra Hoftebrudd til Ostebro. Eller, ofte lander de på Ostebo, forteller Jakob Oftebro (36) lattermildt og demonstrerer med å kaste ut lignende danske gloser.

Etter flere år i København har skuespilleren flyttet tilbake til Oslo, og er denne måneden aktuell som fortellerstemmen i realityserien «The Bridge» på Prime Video, og med serien «Kids in Crime» på TV 2 play seinere i november.

SKUESPILLERFAMILIE: Jakob Oftebro spilte mot faren Nils Ole Oftebro for første gang i 2017 da de fremførte et utdrag av av Peer Gynt-spillet for Kong Harald og dronning Sonja ved Rondablikk. Foto: Se og Hør
SKUESPILLERFAMILIE: Jakob Oftebro spilte mot faren Nils Ole Oftebro for første gang i 2017 da de fremførte et utdrag av av Peer Gynt-spillet for Kong Harald og dronning Sonja ved Rondablikk. Foto: Se og Hør Vis mer

Første reality

Oftebro som tidligere har sagt nei til alle forespørsler om kjendisreality, drømte egentlig ikke om å lede et realityprogram. Men han sa ja til «The Bridge»-utfordringen delvis fordi konseptet spilte på hans, i Norge, velkjente etternavn.

- Jeg fikk jo lattis da de ringte og sa hva konseptet het, men programskaperne hadde ikke tenkt over den koblingen, sier Oftebro som tidligere har spilt i den danske serien «Broen» og er vant til utallige ordspill rundt skuespilleretternavnet han deler med faren Nils Ole Oftebro og broren Jonas Hoff Oftebro.

Hovedgrunnen til at han ville tilføye programleder på CV-en – bak roller i store produksjoner som «Snømannen», «Kon-Tiki» og «Max Manus», «Lilyhammer» og «Unge lovende» – var imidlertid at «The Bridge» er et flunkende nytt konsept der 12 deltakere skal bygge en bro over til en øy i den norske villmarken. Deltakerne må samarbeide for å få det til, men bare én av dem kan stikke av med premiepotten – en million kroner.

- Det er et mer filmatisk konsept, der jeg spiller en karakter som kjører rundt i en Volvo Amazon og skyter flairs i lufta. Det er kjempegøy, sier skuespilleren og legger til:

- Jeg vokste også opp med at pappa var programleder for kule konsepter som «Fangene på fortet» og «Robinson», og jeg synes det var så gøy å være med han på jobb. Så dette kunne jeg ikke si nei til.

SKAL KONKURRERE: I The Bridge skal 12 deltakere må jobbe sammen for å bygge en 300 meter lang bro til ei øy hvor en million kroner er begravd. Foto: Prime Video Norge
SKAL KONKURRERE: I The Bridge skal 12 deltakere må jobbe sammen for å bygge en 300 meter lang bro til ei øy hvor en million kroner er begravd. Foto: Prime Video Norge Vis mer

Befriende i Danmark

Jakob Oftebro flyttet hjem til Norge da han og samboeren Hannah Chocron (30) fikk barn for 3,5 år siden, for å være nærmere familien. 36-åringen synes imidlertid det var befriende å etablere skuespillerkarrieren i et land der han sjelden ble assosiert med sin kjente far.

- Det var ikke for å flytte fra familien altså. Men jeg er jo født og oppvokst i Oslo, og ville flytte til et annet land, der jeg ikke kjente noen og måtte møte seg selv på nytt. Jeg flyttet for å kjenne at jeg kunne ha en egen stemme, sier han nå 15 år senere.

KJÆRESTER: Jakob Oftebro strålte med kjæresten Hannah Chocron på den røde løperen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
KJÆRESTER: Jakob Oftebro strålte med kjæresten Hannah Chocron på den røde løperen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Vondt i halsen av dansk

Etter at han ferdigstilte skuespillerutdannelsen i København, har Oftebro gestaltet så mange roller på klingende dansk at flere danske anser han som landsmann. Men det var ikke bare bare å lære seg å snakke som københavnerne, røper Oftebro.

- Det var helt sjukt mye jobb! Men det var en gave fra oven at jeg ikke kjente noen der i starten. Jeg stengte meg inne på rommet mitt og hørte på danskkurs på discman, forteller han.

Alle høye, muntre norske gloser, måtte presses lenger ned i halsen og uttales på nye måter. Oftebro øvde og øvde helt til han fikk konstant vondt i hodet, kroppen og tunga.

- Jeg fikk til slutt en type influensasår i halsen, og kunne ikke svelge, men bare få i meg drikkeyoghurt, hevder han - igjen lattermildt.

Da han kunne innta fast føde, bød det danske kostholdet på nye utfordringer. Blant annet består dansk lunsj ofte av rødbeter, noe Oftebro mener ga han en uventet effekt.

- Jeg tissa rødt i ei uke, og tenkte: Nå dør jeg. Men da jeg dro til legen var det åpenbart ganske vanlig. Har du spist rødbeter?, spurte han bare, mens jeg rødma og følte meg så dum. Jeg turte ikke gå til legen i Danmark på fire år etter det.

SOM EN OLJEARBEIDER: – Det føles nesten som oljeplattformarbeid, at man er borte i to uker og hjemme to uker, sier Jakob Oftebro om tilværelsen med å bo i Oslo og jobbe på prosjekter i alle de skandinaviske landene. Foto: Kristin Svorte
SOM EN OLJEARBEIDER: – Det føles nesten som oljeplattformarbeid, at man er borte i to uker og hjemme to uker, sier Jakob Oftebro om tilværelsen med å bo i Oslo og jobbe på prosjekter i alle de skandinaviske landene. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Dansk og svensk

I tillegg til flere roller i danske filmer og tv-serier, har Oftebro de siste åra spilt hovedrollen i en ny TV-versjon av Jan Guillous «Hamilton» – på klingende svensk. Oftebro som gladelig bidrar til ordspillene rundt etternavnet, vil gjerne være brobygger mellom de skandinaviske språkene.

- Ja, jeg vil gjerne være en språkbro, gliser han og fortsetter.

- Jeg opplevde jo at alle slo over til en irriterende dansk-engelsk da jeg flyttet til Danmark, men det ble for dumt. Ingen forsto meg, og derfor måtte jeg lære språket. Men der har «Skam» (NRK-serie, journ.anm.) gjort underverker. Etter den ser danskene flere norske tv-serier, og de forstår mye mer norsk. Det viser hvor viktig kulturen er, og hva kultur kan gjøre.

36-åringen snakker ofte dansk med datteren, slik at hun skal kunne forstå vennene i København der familien fortsatt har leilighet og tilbringer mye tid. Han snakker også dansk eller svensk hjemme om han arbeider med en større rolle i nabolandene.

Men samboeren sa stopp da han svarte på sarping etter å ha spilt Freddy Hælvette, dopdealeren fra Sarpsborg, i den kommende TV 2-serien «Kids in Crime».

«FREDDY HÆLVETTE»: Jakob Oftebro inntar rollen som narkokongen «Freddy Hælvette» i den nye TV 2-serien «Kids in Crime». Foto: Einar Film Drama
«FREDDY HÆLVETTE»: Jakob Oftebro inntar rollen som narkokongen «Freddy Hælvette» i den nye TV 2-serien «Kids in Crime». Foto: Einar Film Drama Vis mer

- Jeg har jo snakket mye svensk og dansk hjemme, men da jeg kom hjem med særp-dialekten var det ikke greit. Jeg tror jeg fikk lov i to minutter, smiler han.

Oftebro hyller «Kids in Crime»-rollen som en av de morsomste han har fått spille.

- Pappa er jo fra Sarpsborg, og jeg var masse der som liten, men har ikke vært der siden farmor og farfar døde. Det var veldig gøy å være tilbake og preke sarping.

Oftebro legger om på dialekta.

- Det er ikke så ofte jeg får spille skurk, og i alle fall ikke skurk av det kaliberet, med tattiser og det håret og den kroppen. Jeg fikk være supergangster. Jeg har drømt om å spille en sånn rolle!

SKANDINAVISKE ROLLER: Jakob Oftebro spiller blant annet i det påkostede historiske dramaet «Margrete den første» om politisk maktspill på det danske slott i 1402. Her med Trine Dyrholm og Morten Hee Andersen. Foto: SF Studios
SKANDINAVISKE ROLLER: Jakob Oftebro spiller blant annet i det påkostede historiske dramaet «Margrete den første» om politisk maktspill på det danske slott i 1402. Her med Trine Dyrholm og Morten Hee Andersen. Foto: SF Studios Vis mer

Spiller mot broren

36-åringen liker å bli kastet ut i store utfordringer. Det er også derfor han liker å jobbe på andre språk. Han trives imidlertid med å ha base i Oslo, nærmere egen familie, og han benytter all tid han kan med datteren mellom alle jobbene i nabolandene.

- Det føles nesten som oljeplattformarbeid, at man er borte i to uker og hjemme to uker. Det er veldig gøy med familien her hjemme, og så er det alltid tøft å reise igjen. Men det er verdt det om reisingen er for et godt prosjekt, ellers så kan man bli skikkelig deprimert, sier han.

De siste prosjektene hans har vært i Norge, blant dem Viaplay-serien «I kjærlighetens navn» som kommer neste år, der han spiller sammen med broren Jonas Oftebro.

- Det er første gang vi gjør noe sånn sammen, og det har vært sjukt hyggelig, sier storebroren.

KJENTE BRØDRE: Brødrene Jonas Oftebro og Jakob Oftebro fotografert bak scenen under Amanda-showet fra Filmfestivalen i Haugesund i 2015. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
KJENTE BRØDRE: Brødrene Jonas Oftebro og Jakob Oftebro fotografert bak scenen under Amanda-showet fra Filmfestivalen i Haugesund i 2015. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Maskorama

Skuespilleren håper det blir en ny sesong av «The Bridge». Ellers takker han foreløpig nei til annen reality.

- Den dagen datteren min sier at jeg skal være med, da stiller jeg opp, for hennes skyld. Men foreløpig synes jeg det er utrolig deilig å bare være betrakter, sier han.

Men hva med «Maskorama»? Denne høsten har flere spekulert i om Jakob Oftebro gjemmer seg bak en av maskene i NRK-suksessen.

- Det der har jeg altså ledd så mye av: At jeg skulle ha valgt å se ut som en Zombie fordi jeg brente ansiktet på «Hamilton»-settet. Jeg lo så jeg grein da jeg så Marion Ravn si det. Og Silje Nordnes som sier jeg kan synge, hvor har hun det fra?

Oftebro rister på hodet.

- Men jo, hadde jeg sunget så bra, hadde jeg vært med på alle sånne program. Det er uansett jævlig gøy og har blitt en «joke» blant alle vennene mine.

DEBUTERER SOM PROGRAMLEDER: Jakob Oftebro er aktuell som programleder i realityserien The Bridge. Foto: Prime Video Norge
DEBUTERER SOM PROGRAMLEDER: Jakob Oftebro er aktuell som programleder i realityserien The Bridge. Foto: Prime Video Norge Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer