NORSKE TILSTANDER: Jeg er barn og søster av en innsatt. Datter av foreldre med ingen, eller lav utdannelse. Samlet inntekt har aldri vært i nærheten av landsgjennomsnittet, og de sosiale utfordringene i områdene jeg har vokst opp har vært mange, skriver Lisbeth Mangen i dagens Ideer-serie av Norske tilstander. Foto: Tom Stalsberg
NORSKE TILSTANDER: Jeg er barn og søster av en innsatt. Datter av foreldre med ingen, eller lav utdannelse. Samlet inntekt har aldri vært i nærheten av landsgjennomsnittet, og de sosiale utfordringene i områdene jeg har vokst opp har vært mange, skriver Lisbeth Mangen i dagens Ideer-serie av Norske tilstander. Foto: Tom StalsbergVis mer

Norske tilstander:

- Jeg tilbrakte annenhver helg på Romsås når pappa ikke var i fengsel

Hvordan livet til de på utsida skal fungere, burde ikke forventes å være en jobb de skal gjøre alene, skriver Lisbeth Mangen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

For snart fem år siden satt jeg på restaurant med en venninne. Vi hadde nettopp blitt kjent, og samtalen hadde kommet dit hen at det passet seg å fortelle litt om min egen bakgrunn. «Jeg kommer fra Oslo. Er oppvokst på Sagene og tilbrakte annenhver helg på Romsås når pappa ikke var i fengsel.»

«I fengsel?»

«Ja.»

«Du bare sier det rett ut du».

«Tja, jeg gjør vel det.»

Venninnen min lener seg over bordet og nesten hvisker: «Det var min far også».

Det er mellom 6000 til 9000 barn i Norge som har foreldre eller andre i nær familie i fengsel. Hvordan livet til de på utsida skal fungere, burde ikke forventes å være en jobb de skal gjøre alene. Kriminalomsorgen må få ressurser til å hjelpe de innsatte, men også de som venter på utsida. For oss kan det i praksis forventes å få det som oppleves som dobbeltstraff når man ikke vet hvordan man skal kommunisere med den innsatte, oppsøke hjelp i det som er en krisesituasjon og kanskje det største problemet barn og unge opplever: hvordan de skal håndtere følelsen av skam.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn