DEBATT

Statsborgerskap:

Jeg tilhører A-laget

Da jeg ble født i 1986, ble jeg automatisk norsk statsborger. 

PÅ B-LAGET: Mahad Adib Mahamud er en av de på B-laget. Staten vil ta fra Mahamud sitt norske statsborgerskap etter 17 år i Norge. Dermed er han statsløs, jobbløs og hjemløs, og kan ikke dra til hverken Somalia eller Djibouti.
PÅ B-LAGET: Mahad Adib Mahamud er en av de på B-laget. Staten vil ta fra Mahamud sitt norske statsborgerskap etter 17 år i Norge. Dermed er han statsløs, jobbløs og hjemløs, og kan ikke dra til hverken Somalia eller Djibouti. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg kan utøve terror og angrep mot staten, svindle staten for millioner og milliarder, jeg kan lyve, stjele og drepe, men statsborgerskapet, det mister jeg aldri – uansett hvor mye galt jeg gjør mot landet mitt. Jeg kan dømmes til fengsel og straffes (hardt), etter at min rettssikkerhet er nøye ivaretatt. Men jeg kan aldri miste statsborgerskapet, og jeg kan aldri utvises.

Mens jeg tilhører A-laget, er flere av mine venner og familie på B-laget. De er født i Norge, og de er norske statsborgere, som meg, men det er en viktig forskjell: De kan når som helst bli gjort statsløse og fratatt sitt norske statsborgerskap – og det uten å ha gjort noe som helst galt annet enn å kanskje ha foreldre som har løyet til staten.

Slik blir det når Høyre og Frp sitter med makten og setter i gang klappjakt etter personer som skal fratas sitt norske statsborgerskap. De vil «sende et signal». 2016 var rekordår, med over dobbelt så mange frarøvelser av statsborgerskap som året før.

Bioingeniøren Mahad Adib Mahamud er en av de på B-laget. Staten vil ta fra Mahamud sitt norske statsborgerskap etter 17 år i Norge. Dermed er han statsløs, jobbløs og hjemløs, og kan ikke dra til verken Somalia eller Djibouti (hvor det strides om han er fra). Han var integrert, engasjert og i jobb, nå er han uvedkommende for norske myndigheter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer