Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Statsborgerskap:

Jeg tilhører A-laget

Da jeg ble født i 1986, ble jeg automatisk norsk statsborger. 

PÅ B-LAGET: Mahad Adib Mahamud er en av de på B-laget. Staten vil ta fra Mahamud sitt norske statsborgerskap etter 17 år i Norge. Dermed er han statsløs, jobbløs og hjemløs, og kan ikke dra til hverken Somalia eller Djibouti.
PÅ B-LAGET: Mahad Adib Mahamud er en av de på B-laget. Staten vil ta fra Mahamud sitt norske statsborgerskap etter 17 år i Norge. Dermed er han statsløs, jobbløs og hjemløs, og kan ikke dra til hverken Somalia eller Djibouti. Vis mer
Meninger

Jeg kan utøve terror og angrep mot staten, svindle staten for millioner og milliarder, jeg kan lyve, stjele og drepe, men statsborgerskapet, det mister jeg aldri – uansett hvor mye galt jeg gjør mot landet mitt. Jeg kan dømmes til fengsel og straffes (hardt), etter at min rettssikkerhet er nøye ivaretatt. Men jeg kan aldri miste statsborgerskapet, og jeg kan aldri utvises.

MILJØPARTIET DE GRØNNE: Une Bastholm.
MILJØPARTIET DE GRØNNE: Une Bastholm. Vis mer

Mens jeg tilhører A-laget, er flere av mine venner og familie på B-laget. De er født i Norge, og de er norske statsborgere, som meg, men det er en viktig forskjell: De kan når som helst bli gjort statsløse og fratatt sitt norske statsborgerskap – og det uten å ha gjort noe som helst galt annet enn å kanskje ha foreldre som har løyet til staten.

Slik blir det når Høyre og Frp sitter med makten og setter i gang klappjakt etter personer som skal fratas sitt norske statsborgerskap. De vil «sende et signal». 2016 var rekordår, med over dobbelt så mange frarøvelser av statsborgerskap som året før.

Bioingeniøren Mahad Adib Mahamud er en av de på B-laget. Staten vil ta fra Mahamud sitt norske statsborgerskap etter 17 år i Norge. Dermed er han statsløs, jobbløs og hjemløs, og kan ikke dra til verken Somalia eller Djibouti (hvor det strides om han er fra). Han var integrert, engasjert og i jobb, nå er han uvedkommende for norske myndigheter.

Mahamud er ikke det eneste eksemplet. Se for deg at du kom til Norge med familien din som flyktningbarn for 27 år siden. Du har selv fått barn som går i barnehage og skole nå. Du har jobb og snakker norsk, og er borger av Norge. Helt til du en dag får brev fra UDI. De mener foreldrene dine løy for 27 år siden da du kom til Norge. De mener du aldri har vært norsk statsborger og at du må levere inn passet ditt.

Dette er virkeligheten for en familie på 12 som nå mister passene sine. UDI mener at ekteparet var fra Jordan, mens de selv mener de var palestinske flyktninger i Syria. Nå mister også tre barn og barnebarn statsborgerskapet.

«Det er ingen menneskerettighet å ha norsk statsborgerskap», sier Frp's Jan Arild Ellingsen når Miljøpartiet De Grønne konfronterer regjeringen.

Jo, det er det.

Ifølge menneskerettighetene har enhver rett til et statsborgerskap. Det er på den måten det internasjonale samfunnet er bygget opp. FN-systemet er også bygget på det, på samme måte som internasjonal rett: Tanken om at hver borger er representert av myndighetene i den staten hvor de bor, lever og har sin tilknytning. I demokratier springer myndighetenes legitimitet ut av borgernes tillit og delegerte makt.

Så hva slags land er det som synes det er greit å utvise barn i skolealder for noe bestefaren skal ha sagt eller ikke sagt for 27 år siden? I våre naboland er praksisen mindre middelaldersk. Det vanlige i Norden er at statsborgerskap ansees som permanent, når det først er gitt. I Sverige er det to muligheter for å miste statsborgerskap: Enten at du har svak tilknytning til Sverige og er bosatt utenfor Sverige, eller at du selv søker om å bli fritatt ditt svenske statsborgerskap.

Statsborgerskap er grunnlaget for demokratiet, ikke en medalje for god oppførsel. Det er noe du har fordi du har tilhørighet til en stat og bor og lever der.

Derfor har Miljøpartiet De Grønne nå foreslått på Stortinget at myndighetene ikke kan tilbakekalle statsborgerskap, med mindre det er snakk om personer som sterkt har skadet statens vitale interesser, slik det er hjemlet i Europarådets konvensjon om statsborgerskap fra 1997.

Har du løyet og gitt uriktige opplysninger til norske myndigheter for å få den, så skal du naturligvis straffes med en rettferdig og rimelig dom, men tilhørigheten din er uansett like reell etter mange år i Norge.

Miljøpartiet De Grønne ber også regjeringen innføre et tidsavgrenset amnesti for å korrigere tidligere feilaktige oppgitte identitetsopplysninger til myndighetene. Norge har nemlig ikke alltid vært like opptatt av å stadfeste riktig identitet på flyktninger, og har ikke vært like flinke på identitetsavklaring som i dag. Norske myndigheter har derfor også selv et ansvar for at de gamle sakene ikke er oppklart tidligere.

I tillegg vil vi gjøre det mulig å ha dobbelt statsborgerskap. Norge har blitt mer og mer integrert med resten av verden, og stadig flere norske statsborgere har sterk tilhørighet til flere land, uavhengig av om de er født norske eller ei. Å anerkjenne at noen borgere tilhører to stater vil også gjøre oss mer på linje med andre nordiske land.

Grunnloven § 97 forbyr tilbakevirkende kraft for alle nye lover, et viktig prinsipp. Men for B-laget finnes ikke engang en foreldelsesfrist, en frist for myndighetene til å avdekke feil eller mangler ved vedtaket ditt om å få statsborgerskap. Dette på tross av at de aller fleste forbrytelser har en foreldelsesfrist i norsk rettsvesen.

Alle de eldgamle asylsakene som UDI nå tvinges til å gå gjennom, viser en ærekjær maktarroganse fra FrP og Høyre. En politikk basert på den høyst irrasjonelle forestillingen om at norskhet er noe du skal gjøre deg fortjent til. Hvis du har lurt oss, så skal vi gjengjelde, og straffe deg hardest mulig: Statsløshet.

Dette skaper en uverdig utrygghet for hele familier og slår en kile inn i tillitsforholdet mellom stat og borger. Det er naivt av FrP og Høyre å tro at vi skaper et tryggere og mer velfungerende samfunn ved å utvise folk og rive barn ut av skole og barnehage, uansett hva som har skjedd for mange år siden.

Den siste tiden har vist at Stortinget trenger en debatt om hva statsborgerskap er. Å gi noen statsborgerskap er en stor avgjørelse, og den avgjørelsen bør være endelig. Vi bygger ikke et rettferdig og inkluderende samfunn med et A- og B-lag. Vi bygger det i fellesskap.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media