DEBATT

Jeg tillater meg å spille rasismekortet

Det heter at «bordet fanger». Sosiale medier fanger enda mer.

LEDER KOMITEEN: Oslos varaordfører, Khamshajiny Gunaratnam leder også 17. mai-komiteen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LEDER KOMITEEN: Oslos varaordfører, Khamshajiny Gunaratnam leder også 17. mai-komiteen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Så du spelar rasismekortet,» er ein viktig komponent i den hersketekniske samlinga til det ytterste høgre. Det er der dei hentar inspirasjon når dei går tome for argument og så inderleg gjerne vil stagge kjeften på meiningsmotstandarar. Andre slike element er å kalle folk elite, radd, mobbar, venstreekstremist. «Hitler var sosialist,» kan òg fungere, og om ingen ting av dette nyttar; innta rollen som krenka offer.

Medan det «å kalle ein spade for ein spade» har blitt ein nesten heilagforklara eigenskap, så må ingen prøve seg på å kalle rasisme for rasisme.

I Oslo heiter varaordføraren Kamzy Gunaratman. Ho blei utnemnd til denne viktige jobben bare 27 år gammal. Den yngste varaordføraren i hovudstaden nokon gong. Gunaratman kom til Noreg frå Sri Lanka som treåring, noko som både namn og hudfarge avslører, og har budd her sidan. Ho er ein av dei overlevande frå Utøya og blir sett på som eit stort politisk talent.

Nyleg blei ho utnemnd til leiar av 17. mai-komiteen i Oslo, og forsyne meg var det enkelte som fann det vanskeleg å fordøye. Ei av dei var Inger-Marie Ytterhorn, tidlegare stortingsrepresentant for Frp og mangeårig medlem i Den Norske Nobelkomite.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.