UTFORDRER PUBLIKUM MED URIN OG ONANI: Performancekunstneren Ann Liv Young er i Norge med en opptreden som ofte gjør at publikum forlater lokalet. Foto: Christy Pessagno
UTFORDRER PUBLIKUM MED URIN OG ONANI: Performancekunstneren Ann Liv Young er i Norge med en opptreden som ofte gjør at publikum forlater lokalet. Foto: Christy PessagnoVis mer

- Jeg tok bare ut noen blåbær fra vaginaen og kastet dem på publikum

Publikummere forlot performancekunstner Ann Liv Youngs opptreden i Bergen.

||| (Dagbladet): Den kontroversielle amerikanske performancekunstneren Liv Ann Young er på turné i Norge, og har vært innom Oslo og Bergen med en forestilling det har gått gjetord om verden rundt.

Under en opptreden på P.S.1 Contemporary Art Center i New York tidligere i år begynte Liv Ann Young å onanere bare cenimetre unna ansiktet på en publikummer, som så forlot salen.

Da arrangøren kuttet strømmen, svarte Young med å helle en bøtte med urin, som hun hadde fylt opp tidligere i forestillingen, over seg selv.

Vaginablåbær
I helgen var hun i Oslo under Ultima Oslo Contemporary Festival. Der la hun seg på alle fire scenen, blottet underlivet og fikk assistentene sine til å prøve å dytte bæsjen hennes tilbake der den kom fra, ifølge Aftenpostens anmelder.

I går var turen kommet til Landmark og BIT Teatergarasjen i Bergen.

- Jeg verken bæsjet eller tisset på scenen denne gangen. Det var ingen nakenhet involvert. Jeg tok bare ut noen blåbær fra vaginaen og kastet dem på publikum. Det ble også litt tusjing på en manns penis, sier Ann Liv Young til Dagbladet.

• Her kan du se et intervju og klipp fra Ann Liv Youngs opptredener i New York.

Skjønner provokasjonseffekten
Hun skjønner at folk kan synes dette er provoserende. I går var det et par som forlot forestillingen. Normalt er det langt fler.

- Når jeg er på scenen, spiller jeg en karakter. Bergen fikk møte karakteren Sherry. Jeg kan skjønne at noen kan synes at hun er provoserende, for hun er ganske direkte, forklarer performancekunstneren.

Hun mener derimot det er viktig i ikke fokusere så mye på urineringen, bæsjingen og sexen på scenen i seg selv, og heller se på helheten av forestillingen hennes.

- Det er viktig å se det i en kontekst. Jeg vil bare vise helt normale og hverdagslige ting i større sammenheng, sier Young.

- Bergensere er dumme
For opptreden med Young er aldri lik fra gang til gang. Hva hun gjør på scenen, avhenger ofte av hvilken respons hun får fra publikum. Hun synger poplåter, leser opp monologer og stiller publikum spørsmål som går langt inn i intimsfæren deres.

I kveld skal hun holde en ny forestilling i Bergen, før turen går videre til Trondheim.

Og hun legger stor vekt på hvordan publikum oppfører seg i samspill med henne selv. Ifølge Bergens Tidene ble en publikummer spurt om hun brukte å onanere. Da kvinnen svarte ja, reagerte en annen i salen med å le.

Søkelyset ble så flyttet over på den flirende publikummeren, som så måtte svare for seg.

- Publikum i Bergen var veldig reserverte. De virket faktisk veldig dumme og prøvde ikke en gang å ta inn over seg det jeg prøvde å formidle fra scenen. Det er likevel ikke noen typer publikum som er dårligere eller bedre enn andre. De er bare forskjellige.

SHERRY-SHOW: Ann Liv Young opptrer med to show. I det ene showet møter man karakteren Sherry, i det andre karakteren Cinderella. Foto: Christy Pessagno
SHERRY-SHOW: Ann Liv Young opptrer med to show. I det ene showet møter man karakteren Sherry, i det andre karakteren Cinderella. Foto: Christy Pessagno Vis mer