Eirik Stubø:

- Jeg tok feil beslutning

Teatersjef på Dramaten svarer på kritikken om hans håndtering av skuespilleren som anklages for mishandling.

BEKLAGER: Teatersjef Eirik Stubø beklager måten han håndterte saken med skuespilleren som nå anklages for mishandling i dokumentaren om Josefin Nilsson. Foto: Janerik Henriksson/TT / NTB scanpix
BEKLAGER: Teatersjef Eirik Stubø beklager måten han håndterte saken med skuespilleren som nå anklages for mishandling i dokumentaren om Josefin Nilsson. Foto: Janerik Henriksson/TT / NTB scanpixVis mer

Kritikken mot teatersjefen ved Dramaten i Sverige, Eirik Stubø fra Narvik, har haglet den siste uka. Stubø kritiseres for måten han har håndtert arbeidsmiljøet på det svenske teateret.

Det etter at en av hans ansatte skuespillere blir anklaget for mishandling i en ny dokumentar om Josefin Nilsson.

I et eksklusivt intervju med Dagens Nyheter går Dramaten-profil Julia Dufvenius hardt ut mot Stubø.

Til avisa forteller hun om da hun i 2017 skal ha uttrykt at hun var redd for den mannlige skuespillerkollegaen, og ikke følte seg trygg på jobb. Teateret tilbød Dufvenius vakter som fulgte henne til og fra scenen, og passet på at hun ikke møtte på kollegaen.

Til tross for varselet fikk den mannlige skuespilleren nok en rolle på teateret.

På spørsmål om hun har tillit til Stubø svarte hun:

- Absolutt ikke. Han har ikke tatt sitt ansvar som sjef, sier hun til avisa.

Fredag svarte teatersjefen på kritikken, i et innlegg på teaterets Facebook-side.

KRITISERER: Skuespiller ved Dramaten, Julia Dufvenius, sier i et intervju med Dagens Nyheter at hun ikke har tillit til Stubø. Foto: Maja Suslin / TT
KRITISERER: Skuespiller ved Dramaten, Julia Dufvenius, sier i et intervju med Dagens Nyheter at hun ikke har tillit til Stubø. Foto: Maja Suslin / TT Vis mer

Tar kritikken på alvor

- Jeg beklager sterkt at jeg tok den feilaktige beslutningen å la den aktuelle skuespilleren medvirke i nok en produksjon. Skuespilleren er ikke aktuell for flere oppdrag på Dramaten, sier Stubø i innlegget.

Videre skriver han at teateret har satt i gang flere tiltak for å skape et trygt arbeidsmiljø, etter #metoo-kampanjen.

- Kritikken mot Dramaten har kommet fra flere hold og jeg tar det på største alvor.

Stubø sier han skal gjøre alt han kan for å gjenopprette teaterets tillit hos folket.

På spørsmål om håndteringen av Dufvenius' sak, sier Stubø til den svenske avisa at ingen skal måtte føle behov for å ha en ledsager på jobb, som følge av frykt for en kollega.

- Det er selvsagt helt uakseptabelt. Men jeg verken kan eller bør uttale meg om enkeltsaker i media før jeg har snakket med den det gjelder, sier han.

Omstridt dokumentar

Dokumentaren «Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är» har skapt storm i Sverige. Her hevder Marie Nilsson Lind, søsteren til Josefin Nilsson, at den avdøde artisten opplevde både drapstrusler og mishandling fra sin tidligere kjæreste.

Det har gjort at den tjue år gamle saken igjen er blitt aktuell. Den anklagde mannen, som altså tidligere er dømt for forholdet, har opplevd massiv kritikk i sosiale medier i kjølvannet av dokumentaren.

Mandag ble det kjent at Dramaten stoppet et teaterstykke der mannen er med.

Reagerer sterkt

Skuespilleren reagerer sterkt på framstillingen av seg selv i dokumentaren.

- Dette er fullstendig bak mål, sier han i et intervju med Aftonbladet.

Han sier videre at han har planer om å skaffe seg en advokat, og vurderer å gå til sak.

- Direkte eller indirekte anklages jeg for hennes død. Det er forferdelig. Såpass forstår jeg fra det jeg har lest i avisene, selv om jeg ikke har orket å lese alt.

Han har heller ikke orket å se dokumentaren i sin helhet, men sier han har sett deler av den.