Jeg tok feil

SLØR: Jeg tok feil:Inntil det siste trodde jeg de færreste norske muslimske kvinner bruker slør av frykt og tvang. Jeg sperret opp øynene forleden dag. En måling i Italia viser at 85 prosent muslimske kvinner bruker slør av frykt. 78 prosent sa at sløret hindrer integrering, og 63 prosent ønsker et forbud mot slør på jenter under 16 år. En måling i Courneuvre ved Paris i 2003 viste at 77 prosent av kvinnene brukte slør i frykt angrep fra voldelige islamister. Målingen er så vidt nevnt i min siste bok «Tilslørt. Avslørt.» Jeg fant prosenten så høy at jeg tvilte på sannhetsgehalten. Det er liten tvil om at jeg tok feil. I Norge har vi ingen liknende måling. Men de nevnte målingene gir grunn til å anslå at 50 prosent eller flere bruker slør av frykt.

Undertittelen på «Tilslørt. Avslørt», er «et oppgjør med norsk naivisme». Etter å ha lest Dagbladet de siste to ukene, synes tittelen å være feil. For er det «naivisme» at intellektuelle og feminister på venstresiden avviser den undertrykkende ideologien bak tildekking av muslimske kvinner? Er det «naivisme» at intellektuelle og feminister på venstresiden avviser at den politisk konstruerte hijaben fra nyere tid, er islamistenes «flagg og emblem» i det offentlige rommet – mot frihetsverdiene i Europas sekulære demokrati, som franskiraneren Chahdortt Djavann formulerer det? Etter å ha lest kommentarer av Dagbladets kommentator og tidligere leder av Rød Ungdom, Marte Michelet (5. oktober), og Iffit Quereshi (18. oktober), stiger uroen: Hvilken ideologiske side står de på? Er deres utviste mangel på kunnskap ikke et utslag av naivisme, men et varsku om at frihetsverdier forkastes til fordel for totalitære krefter?

Begge nevnte innlegg oser av forakt (mot meg som person), en form for forsøk på brennmerking, samt manipulasjon og regelrette forfalskninger av hva jeg skriver og hvilke holdninger jeg har. Begge synes å ville peke ut et bytte slik at mobben kan aksjonere, som når de påstår at jeg er «demokratiets fiende» (Quereshi) og «det største demokratiske problemet vi har nå» (Michelet). Hvorfor utviser de så lite respekt for fakta og kritisk refleksjon - arven fra opplysningstiden; vårt frie demokratis vugge?

Det er helt umulig å forholde seg til alle fremsatte påstander og vrengebilder i ett lite tildelt innlegg. Er det en bevisst debattaktikk vi er vitne til? Slå hardt og militant i alle retninger og sause sammen epler og pærer, og slik torpeder enhver mulighet for en substansiell debatt. Frykter de at en ærlig og faglig debatt vil føre dem ut i uføret?

Quereshi, som titulerer seg som «britisk muslim», burde være bekymret for dette: 37 prosent av unge britiske muslimer ønsker å leve under sharia. Tre av fire mener muslimske kvinner må bruke hodeplagg. Sikkerhetstjenesten i Nederland sier at radikal islam vinner frem blant de unge. Den nye taktikken er å skape enklaver der sharia råder. Særlig kvinners likestilling skal undergraves. Demokratiet skal smuldres opp innenfra. De første ofrene er frihetselskende muslimer.

Quereshi mener jeg skaper et «ensidig» bilde av muslimer. Enhver redelig leser av boken min vil forhåpentligvis se det motsatte, der eksempelvis muslimer pro og kontra sløret siteres, og der jeg også viser flere ulike motiv for å bruke slør. Det er derimot Quereshi som er totalt ensidig: I hennes verden er slør ensidig rosenrødt. Slik stigmatiserer hun kvinner med slør: De er en ensartet masse. Hvilket svik av dem som faktisk tvinges inn i ulike former for tildekking. Det er skremmende og opprørende å vitne denne mangelen på gangsyn og empati.

- Undertittelen på «Tilslørt. Avslørt», er «et oppgjør med norsk naivisme». Etter å ha lest Dagbladet de siste to ukene, synes tittelen å være feil. For er det «naivisme» at intellektuelle og feminister på venstresiden avviser den undertrykkende ideologien bak tildekking av muslimske kvinner? Hege Storhaug svarer på kritikken. Foto: Jeanette Landfald
- Undertittelen på «Tilslørt. Avslørt», er «et oppgjør med norsk naivisme». Etter å ha lest Dagbladet de siste to ukene, synes tittelen å være feil. For er det «naivisme» at intellektuelle og feminister på venstresiden avviser den undertrykkende ideologien bak tildekking av muslimske kvinner? Hege Storhaug svarer på kritikken. Foto: Jeanette Landfald Vis mer
Jeg tok feil