HEKTISK: Haddy N'jie (37) går rett fra programlederjobben i «Sommeråpent» til å spille i «Les Miserables» på Folketeatret. Med en ettåring og samboeren Trond Giskes valgkampinnspurt blir det en hektisk høst. FOTO: Frank Karlsen / Dagbladet
HEKTISK: Haddy N'jie (37) går rett fra programlederjobben i «Sommeråpent» til å spille i «Les Miserables» på Folketeatret. Med en ettåring og samboeren Trond Giskes valgkampinnspurt blir det en hektisk høst. FOTO: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Fra «Sommeråpent» til «Les Misérables»:

- Jeg trenger å være det skeive, triste, møkkete og mørke

De neste månedene blir hektiske for Haddy N'jie, som går direkte fra NRK-sommer til musikalmørket.

(Dagbladet): - Jeg hadde hørt at i musikalverdenen er det spisse albuer, og jeg er ikke vant til det. Jeg er vant til å jobbe med snille folk, og fungerer ganske dårlig i settinger med lite raushet, så jeg var veldig redd for at det skulle være sånn, sier Haddy N'jie (37).

Den profilerte programlederen har hektiske dager. Først skal hun lede Sommeråpent på NRK, fra togstasjonene på Gran, Flå, Finse, Flåm og Voss, sammen med programleder Mikkel Niva.

Deretter bærer det rett tilbake til øving på «Les Misérables» som har premiere på Folketeatret 8. september.

Og det er her hun var bekymret for at musikalryktet om spisse albuer skulle slå til.

- Jeg tenkte at hvis det var sånn, kom jeg ikke til å tørre å gjøre mitt beste. Men alle sammen er voldsomt hyggelige folk! Og det er ikke bare noe jeg sier. Jeg har en haug med dyktige folk jeg kan spørre om ting, sier N'jie.

- Vi kan noe annet!

SOMMERTOGET: Mikkel Niva og Haddy N'jie leder «Sommeråpent» fra stasjonene på Gran, Flå, Finse, Flåm og Voss. Foto: NRK
SOMMERTOGET: Mikkel Niva og Haddy N'jie leder «Sommeråpent» fra stasjonene på Gran, Flå, Finse, Flåm og Voss. Foto: NRK Vis mer

Flere av skuespillene i «Les Misérables» er ikke tradisjonelle musikalskuespillere, men kjente artister. Blant dem er Haddy N'jie og Karin Park, som deler på rollen som Fantine.

- I begynnelsen følte jeg at jeg kom fra å spile fotball på løkka, og at jeg plutselig skulle spille på landslaget. På første samling tenkte jeg at jeg kommer til å drukne. Men da sa Karin Park at «De har valgt oss fordi vi kan noe annet». Og det er sånn det er. Vi er alle blitt valgt ut fordi vi kan forskjellige ting, og jeg tror det er en spesiell produksjon på grunn av det, sier N'jie.

Men mens rollen som Fantine er alvorlig og trist, er programleder-Haddy mye mer sprudlende. N'jie trenger å kunne være begge deler.

- Jobben min som programleder er å være en oppdatert versjon av meg selv. Flink, smart, oppdatert og jovial. Men jeg trenger å være det skeive, triste, møkkete og mørke også, og det får jeg virkelig vært i forestillingen. Jeg har jo tidenes tristeste rolle, sier hun og ler.

- Jeg spiller jo en person det bare går galt med, legger hun til.

Småbarnsmor

Etter at hun og Ap-politiker Trond Giske fikk datteren Maria i mars i fjor, er N'jie også blitt småbarnsmamma for første gang. Med valgkamp fram mot Stortingsvalget 11. september, blir det en hektisk periode for paret.

- Trond og jeg er veldig gode på logistikk begge to. Vi har jo ikke barnehageplass før over ferien, sier hun.

For å få det hele til å gå opp, har Giske lagt opp løpet slik at han ikke reiser så mye som han pleier, og får mer tid til datteren. Samtidig har N'jie snakket med Folketeatret, og funnet løsninger med dem.

- Så jeg har litt slack. Det er også derfor det er så bra at jeg og Karin Park deler på rollen, sier hun.

- De kablene ligger jo i vann

Som programleder overlater N'jie lite til tilfeldighetene. Hun passer på å forberede seg så godt at hun kan ta alt som måtte skje av uforutsette ting på strak arm. Av erfaring vet hun at direktesendt TV ikke alltid går som planlagt.

- Jeg ledet «Sommeråpent» fra operataket en gang, hvor det tordnet og lynte så fælt at vi måtte avlyse musikkinnslag. Lynet slo ned rundt oss og det blinket og smalt. Så satt jeg der under sending og tenkte: «Hmm ... De kablene ligger jo i vann». Sånt synes jeg er veldig morsomt, sier N'jie, som forklarer at hun blir ekstra skjerpet under slike situasjoner.

Siden hun ikke liker å ha propp i øret, får hun heller ikke beskjeder den veien.

- NRK er veldig opptatt av sikkerhet, og jeg vet de kommer til å avbryte når det blir farlig. Så da sitter jeg og tenker «Avbryter de nå?», men du må faktisk holde fokus på det du selv skal gjøre. De andre er så flinke på det de holder på med, sier N'jie.

Bor tett

I år leder hun «Sommeråpent» for tredje gang. Hennes eget mål er at publikum skal huske stedet, og ikke henne, når programmet er over.

- Det er ikke meg folk skal huske etter en sending. Da tenker jeg at jeg har feilet. Jeg tenker mer på om jeg klarer å skape den rammen som gjør at folk og stedet vi besøker føler at de blir bra behandlet, og at de fremstår på en god måte. Og at de vi snakker med får sagt det de har på hjertet, sier N'jie.

Om få dager trer hun inn i det tre meter brede redaksjonslokalet i NRKs sommertog. Her både bor og jobber NRK-teamet mens programmet sendes.

- Det er en svær gjeng på toget som man blir veldig godt kjent med i løpet av uka. Det er ganske tett. Sommertoget er et stort opplegg. Jeg tror ikke folk skjønner hvor stort det er, sier N'jie.

- Og at det er så mange som stiller opp langs veien, er jo helt fantastisk!, sier hun.