DEBATT

Jeg trenger ikke å høre fra sånne som Carl I. Hagen hva som er mitt eget beste

Jeg har erfart hvordan det er å starte «utenfra» og komme inn i fellesskapet.

LOKALPOLITIKER: Fahrid Shariati er utdannet barnevernspedagog og nestleder og gruppeleder for Miljøpartiet De Grønne i Vadsø.
 Foto: MDG
LOKALPOLITIKER: Fahrid Shariati er utdannet barnevernspedagog og nestleder og gruppeleder for Miljøpartiet De Grønne i Vadsø. Foto: MDG

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Mansplaining – har du noen gang hørt om det? Det er en vanlig hersketeknikk der en (som regel en mann) snakker nedsettende til en annen (oftest en dame) om ting som de ikke kan så mye om. Som for eksempel når menn forteller kvinner hva de trenger for å bli lykkelige. Ganske arrogant og et tegn på hybris.

I det siste har jeg ofte tenkt på det begrepet. Jeg tenker på det spesielt når jeg hører politikere, fagfolk eller lekmenn som tilfeldigvis har en megafon i form av en sosial plattform rope ut hva som trengs for å integrere innvandrere. Jeg tenker på mansplaining fordi disse selverklærte eksperter nesten alltid er etnisk norske som snakker om hva andre mennesker trenger. Det gjør de med den aller største selvtilliten, kombinert med altfor lite ydmykhet.

Men egentlig skynder jeg meg litt for fort frem. Jeg burde presentere meg selv først. Jeg er født i Shiraz, Iran. Da jeg var tre år gammel kom jeg som asylsøker til Kiruna, Sverige. I løpet av to år flyttet vi utallige ganger mellom forskjellige mottak til vi til slutt havnet i Lund. Der vokste jeg opp, Lund ble min hjemby og Sverige mitt hjemland. I 2008 flyttet jeg mot alle forventninger til Vadsø i Finnmark, og her blir jeg en god stund til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer