«Jeg trenger ikke psykolog, jeg er Gud»

En del av hverdagen for oss som jobber med psykisk syke, bostedsløse mennesker, er å se folk gå til grunne.

VELGER SELV: «En del av hverdagen for oss som jobber med psykisk syke, bostedsløse mennesker, er å se folk gå til grunne,» skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen/Scanpix
VELGER SELV: «En del av hverdagen for oss som jobber med psykisk syke, bostedsløse mennesker, er å se folk gå til grunne,» skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Halvparten av alle med diagnosen schizofreni er eller har vært rusmisbrukere. Sykdommen medfører at personen mister funksjonsevnen, ikke klarer å jobbe eller bo for seg selv. Mange ender derfor opp som bostedsløse, ofte i et lavterskeltilbud for rusmisbrukere. Her befinner det seg derfor til enhver tid mange mennesker med tunge psykoselidelser, slik som paranoid schizofreni.

Symptomene kan være at vrangforestillinger og hallusinasjoner tar over, mens «jeg»-et forsvinner. Få har innsikt i egen sykdom når psykosene blomstrer. De paranoide ideene gjør det vanskelig for dem å stole på personene rundt seg, og det er bortimot umulig å overbevise dem om at de trenger psykiatrisk hjelp.

De selvmedisinerer seg med rusmidler (alkohol, og narkotika) og de lever et liv uten hjelp til å sette grenser og lage rammer for tilværelsen, noe som er svært uheldig om en lider av psykoser.

En del av hverdagen for oss som jobber med psykisk syke, bostedsløse mennesker, er å se folk gå til grunne. Vi må respektere at noen har tatt sine valg. Overfor dem kan vi prøve å drive motivasjonsarbeid, men andre er tydelig syke og ute av stand til å ta valg for seg selv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer