- Jeg trengte ikke menn

Kjersti Horn fjernet alle menn fra sin kommende teateroppsetning. For første gang er det like mange kvinnelige som mannlige regissører i Nationaltheatrets program.

I FLERTALL: Fire kvinnelige regissører på Nationaltheatret sitt høstprogram. fv: Hanne Tømta, Kjersti Horn, Mette Brantzeg og Sofia Jupither. FOTO: LARS EIVIND BONES
I FLERTALL: Fire kvinnelige regissører på Nationaltheatret sitt høstprogram. fv: Hanne Tømta, Kjersti Horn, Mette Brantzeg og Sofia Jupither. FOTO: LARS EIVIND BONESVis mer

||| (Dagbladet.no):
Stykket Horn skal regissere er basert på Sara Stridsbergs prisbelønnede roman "Drømmefakultetet", og handler om den ekstreme feministen Valerie Solanas.

- Jeg har valgt å utelukke alle menn som er med i boken. Jeg trengte dem ikke, og hadde lyst til å jobbe med skikkelig flinke damer. I tillegg forsket Solanas på om kvinnemus kunne klare å formere seg uten mannemus, så jeg lot meg inspirere av det, sier Horn til Dagbladet.

Solanas er kvinnen bak manifestet SCUM (Society for Cutting Up Men), og kvinnen som skjøt Andy Warhol. Horn mener alle kvinner bør lese SCUM.

- Vi bør ha den under puta. Det er en fantastisk, rasende og humoristisk tekst som handler om å kjempe.

Ubevisst valg
Kjersti Horn er én av fire kvinner som i høst skal regissere hvert sitt av de åtte stykkene på Nationaltheatret. Ettersom Kjetil Bang-Hansen skal regissere to stykker, er det nå et overtall kvinner i regissørflokken.

Dette er ny rekord for Nationaltheatret, ifølge teatersjef Hanne Tømta, men allikevel ikke et bevisst valg.

- Jeg tenkte faktisk ikke på at det før i går. Beslutningene er ikke basert på kjønn overhodet, disse regissørene er valgt fordi de er de beste, forteller Tømta.

Tømta skal selv regissere "Pinocchio", Sofia Jupither tar for seg Tsjekhovs "Måken", mens Mette Brantzeg skal boltre seg i husdramatikeren Johan Harstads verk. Nevnte Kjetil Bang-Hansen, Tore Vagn Lid og Yngve Sundvor utgjør den mannlige delen av høstens regissører.

Vegrer seg for de store scenene
Tømta sier at selv om det har vært få kvinnelige regissører i Nationaltheatret, er det like mange kvinnelige- som mannlige regissører i Norge. Sofia Jupither er enig:

- Det som er typisk i Norge, er at de fleste store oppsetninger blir regissert av menn, mens kvinnene holder seg mest til barneforestillinger når de entrer de store scenene, sier hun til Dagbladet.

Hun tror høsten kan få varige følger i norsk teaterliv.

- Jeg tror flere kvinner kommer til å våge seg ut på større scener etter våre oppsetninger i høst, sier hun.

- Med så mange kvinnelige regissører og Horns stykke om ekstrem feminisme, er det duket for kvinnenes høst på Nationaltheatret i år?

- Jeg tror først og fremst det blir en høst hvor vi lager jævlig bra kunst, avslutter Jupither.

De øvrige stykkene som settes opp i høst er "Elephant Stories" av Tore Vagn Lid og Elfriede Jelinek, "Chet spiller ikke her" av Lars Saabye Christensen, "Plastilina" av Vassilij Sigarev og "På bunnen" av Maxim Gorkij.

Les mer om høstprogrammet her.