MOROMANNEN: Øivind Blunck fyller 63 år den 28. desember. Han ser likevel ikke for seg å ta det rolig med det første. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MOROMANNEN: Øivind Blunck fyller 63 år den 28. desember. Han ser likevel ikke for seg å ta det rolig med det første. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Jeg trives godt alene

Øivind Blunck (62) har gjort jobben til livet sitt.

(Dagbladet): - Jeg så en jævla bra fyr over gata her. Litt sånn Fridtjof-type, sier Øivind Blunck (62) begeistret og kaster jakka si over stolryggen, før han setter seg.

62-åringen kjenner dem ikke, men vil gjerne stoppe de skinnkledde kloningene på gata. Si hei, og slå av en prat. I stedet beundrer han dem heller fra avstand. Smiler for seg selv, og går videre.  

I 44 år har han underholdt fra scenen, og nylig som Jeppe i teaterstykket med samme navn. Det har vært en suksess med over 25 000 besøkende.  

- Jeg kan ikke huske sist jeg trivdes så godt i en rolle. En fordel med å være på scenen hele tida er at det ikke dabber av. Må man vente i kulissene i 20 minutter før man skal på igjen, så mister man litt av futten.  

- Nå dauer han I 22 år har han våknet opp i kanskje verdens mest kjente bakrus. Mopeden, gestikuleringen og grimasene har skapt latterbrøl i saler landet rundt.  

- Det finnes karakterer som Fridtjof i et hvert tettsted i Norge. Jeg tror muligens det er derfor han slår så godt an. Fellesnevneren til Jeppe og Fridtjof de er begge glad i det sterke. Forskjellen er vel at Jeppe blir hinsides døddrukken, mens alkoholen ikke fungerer på Fridtjof, sier han.  

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er ikke bare på scenen han viser fram mopeden. Fridtjof satte også spor under en tilstelning med tusenvis av tilskuere på Rådhusplassen for en tid tilbake.

- Da jeg kom kjørende trodde vaktmannskapet at jeg var en skikkelig raggartype. Jeg skulle kjøre opp på scenen, men plutselig hiver den ene vakten seg over meg og holdt meg fast med et hardt grep. Da det begynte å skumme i munnvikene hans tenkte jeg bare «nå dauer han». De andre vaktene måtte rive ham fra meg og skrek «han er med i showet! Han er med i showet».  

Forsikret publikum Øivind påpeker at han ved flere anledninger har vært utsatt for situasjoner på eget show, hvor det kunne gått virkelig ille. I senere tid han også kjøpt forsikring på både seg selv og publikum.

- Det handler vel om at jeg tar mer forbehold enn hva jeg gjorde før.

Han har tidligere i livet sagt ja til to kvinner ved alteret og underskrevet skilsmissepapirer like mange ganger. At han gifter seg på nytt, er lite trolig, mener Blunck.

- Jeg trives godt alene, og så har jeg mine fantastiske barn. Det blir mest jobbing.

- Er du en av dem som har gjort jobben til livet sitt?

- Jeg ville sagt nei til det spørsmålet tidligere, men nå har jeg trolig endret mening. Man kommer selvfølgelig til et punkt hvor man tenker at man skal ta det rolig, finne på noe nytt, skaffe seg en hobby, eller gjøre andre ting. Etter 44 år i denne bransjen tror jeg kroppen min blir helt rådvill om jeg ikke står på scenen. Det er først den halvtimen etter en forestilling at kroppen min virkelig er i vater og at alt er på topp.

Liker ikke ferier Han liker ikke høytidene. Liker ikke ferier. Er ikke interessert i å prate om hvilken julemat som serveres i desember. Som «sivil» er han en av alle. Når Øivind reiser seg fra bordet og plukker opp posen som forvandler ham til Fridtjof, er det langt fra den samme mannen som ser tilbake på seg selv i speilbildet.

Når kostymet kommer på vil flere prate. Andre stirrer. Dette er grunnen til at 63-åringen aldri vil se sceneteppet lukke seg foran ham for aller siste gang.