- Jeg trodde alle i Forsvaret var idioter

Are Sende Osen fikk et saftig oppgjør med sine fordommer mot militæret under innspillingen av NRK-serien «Redd menig Osen».

<strong>MILITÆRNEKTER:</strong> Are Sende Osen nektet i sin tid miliæret og hadde siviltjeneste på en barneskole. Nå har han forsøkt seg som både vernepliktig og befal i NRK-serien «Redd menig Osen», som har premiere på NRK 1 i kveld klokken 20.15. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MILITÆRNEKTER: Are Sende Osen nektet i sin tid miliæret og hadde siviltjeneste på en barneskole. Nå har han forsøkt seg som både vernepliktig og befal i NRK-serien «Redd menig Osen», som har premiere på NRK 1 i kveld klokken 20.15. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg trodde alle var idioter i militæret. Men det viste seg å være feil, sier programleder Are Sende Osen.

Den oppfatningen fikk han prøvd grundig i NRK-serien «Redd Menig Osen», som har premiere i kveld på NRK 1 klokken 20.15.

- For det første var de hyggelige. Og de jeg møtte hadde tenkt like mye igjennom de samme tingene som jeg og mine militærnektervenner. De hadde bare endt opp med et annet resultat.

Pasifist Da han var i rett alder var det aldri aktuelt for Are Sende Osen (41) å gå inn i militæret. Han var pasifist og likte verken friluftsliv, våpen eller autoriteter.

Unge Osen ble derfor aldri en stram soldat. Men gjennom serien har 41-åringen fått en smakebit på hvordan det er å være både vernepliktig i både Sjøforsvaret, Hæren og Luftforsvaret.

- Jeg har blitt utsatt for utrolig mye rart, sier Osen.

Det «rare» inkluderer blant annet rekruttskole, helvetesuke og tur med F-16 jagerfly. Ofte med en litt kvalm programlederskikkelse. Osen er nemlig ikke så sjøsterk, og har i løpet av serien vært sjøsyk på fregatten KNM «Helge Ingstad», flysyk i kampfly og bilsyk i beltevogn.

Likte å herse Målet med serien var å finne meningen med det militære systemet. I løpet av serien oppdaget han også nye sider av seg selv som han ikke hadde noen anelse at eksisterte.

En av disse sidene kom fram da han fikk prøvd seg som befal i militærleiren på Rena da han skulle gjøre seg «høy og mørk».

- Det er det de kaller det når de kjefter på soldatene. Jeg fant ut at det var en helt utrolig deilig følelse. Jeg ble en slags monster-kommandant. Det visste jeg ikke at jeg hadde i meg, sier Osen.

Sammen med de andre soldatene på helvetesuka fikk han seg også en lærdom han tar med seg i det sivile liv.

- Jeg måtte bære verdens tyngste sekk. Så når jeg må bære sekk til hytta eller på tur nå framover skal jeg aldri mer klage over at sekken er for tung. Aldri, sier Osen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer