Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg trodde det skulle bli den siste boka jeg skrev

Lars Saabye Christensens om «Magnet».

EN «LITEN» BOK PÅ 800 SIDER: Lars Saabye Christensen er aktuell med ny bok, «Magnet». Jeg trodde jeg skulle skrive et kort bok - så ble den på nesten 800 sider, sier forfatteren til Dagbladet. Foto: Anders Grønneberg
EN «LITEN» BOK PÅ 800 SIDER: Lars Saabye Christensen er aktuell med ny bok, «Magnet». Jeg trodde jeg skulle skrive et kort bok - så ble den på nesten 800 sider, sier forfatteren til Dagbladet. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lars Saabye Christensens roman «Magnet» ble til i all hemmelighet, og skulle være den siste i hans forfatterskap.

- Jeg fortalte ikke til noen hva jeg drev med, sier han.

Les hva Dagbladets anmelder mener om «Magnet» (krever abonnement).

Ville bli kvitt begjæret - Jeg trodde det skulle bli den siste boka jeg skrev. At jeg skulle bli kvitt begjæret etter å skrive, sier Saabye til Dagbladet dagen før lanseringa av den mursteinstunge boka.

Det som skulle bli en kortlest og enkel bok, endte som en episk tidsreise, nesten som tre bøker i én.

- Planen var å skrive en liten munter roman, men den kranglet om mer plass og jeg måtte gi etter.

Som å puste Det virker som å skrive for Saabye er ensbetydende å svømme - slutter du, så drukner du.

- Å fortelle er ensbetydende med å puste. Det har begynt å klø, sier han og mer enn antyder at «Magnet» ikke blir hans siste bok.

I boka møter vi fortellerstemmen, som har flere likhetstrekk med forfatteren - og et odde og forpint par, Jokum og Synne. Fortellerstemmen treffer dem på Sogn studentby, og tar dem med gjennom 70-tallets Oslo med sosiale og politiske strømninger.

Forpinte sjeler Boka tar oss med til nervesammenbrudd og selvmordsforsøk på 2000-tallet, før vi får tilbakeblikk med Jokum som kjent fotograf i San Francisco på 80-tallet.

- Det er mye plage for bokas forpinte sjeler. Hva med ditt sjelsliv? Knørver det seg til og slår krøll på seg?

- Ja, det gjør det.

- Jeg er en vanskelig sjel i en enkel kropp. Jeg skriver for å organisere kaoset i meg, sier forfatteren.

En episk roman Boka er en lang reise med en rekke sidespor. Saabye skriver om kjærlighet, kunst og politikk.

- Jeg er manisk opptatt av tid, skildrer tidsånden og pendelen som svinger, fra den kollektive ml-bevegelsen til bøker om selvrealisering.

- Det er en episk roman, men stol på meg: jeg skal følge leseren hele veien gjennom, som sier han er glad det er ikke han som velger sine lesere, men de som velger ham.

Gjensyn med Barnum Han trekker paralleller mellom «Magnet» og to andre skjellsettende bøker i hans forfatterskap: «Beatles» og «Halvbroren». Bøker han skrev da han var i 20 åra, i 40 åra - og nå midt i 60 åra.

- De har et slektskap, både tematisk og geografisk.

- Barnum (fra «Halvbroren») dukker opp i «Magnet», og det er for meg et veldig hyggelig møte. Jeg bærer meg hele forfatterskapet, sier forfatteren og legger til at det både er en tung bagasje å dra på - og en gave å ha.

En rød tråd i «Magnet», som vi også kan se i «Beatles» og «Halvbroren», er retten til privatliv.

Ikke bare politikk og religion - Privatlivets fred er en viktig fred: retten til å sette grenser, lukke døra og stenge skapet. I diktaturer blir alt gjennomstrålet. «Alt er politikk», blir det sagt, sier Saabye og fnyser:

- Det må fins steder der det ikke er strid. At «alt skal være religion» er like fælt som «Alt er politikk». Det må finnes steder som er hevet over ideologi og tro.

Vil skrive som popmusikk Å snakke med Saabye'n er både en flyktig og håndfast opplevelse, selv om det bare er for en time. Litt som å holde varm finkornet strandsand i hånda, for så i finne ut at den lever og renner ut mellom fingrene.

- Mitt mål er å skrive lettlest, det henger sammen med min fascinasjon for popmusikk. Som Beatles' forener kraften i pop og rock og med melankoli og innhold.

- Det er mitt ideal.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!