- Jeg trodde det var en spøk

Merethe Lindstrøm (48) trodde ikke på at hun hadde vunnet Nordisk Råds litteraturpris.

GODT FORNØYD: Merethe Lindstrøm mottok i går den prestisjetunge prisen Nordisk Råds Litteraturpris på Island, for boka «Dager i stillhetens historie». Resten av kvelden brukte hun på å feire. Foto: Scanpix
GODT FORNØYD: Merethe Lindstrøm mottok i går den prestisjetunge prisen Nordisk Råds Litteraturpris på Island, for boka «Dager i stillhetens historie». Resten av kvelden brukte hun på å feire. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Først tenkte jeg at det var en spøk! Jeg trodde det var en som lot som han var Erik Bjerck Hagen (jurymedlem, red.anm.) da han ringte, så jeg måtte ringe tilbake for å sjekke nummeret, sier Merethe Lindstrøm (48) til Dagbladet på telefon fra Island.

I går kveld var hun til stede i parlamentet i Reykjavík, hvor Nordisk Råds litteraturpris ble delt ut. 14 nordiske forfattere kjempet om den prestisjetunge prisen. Lindstrøm fikk den for romanen «Dager i stillhetens historie».

- Dette er veldig stort. Det er den høyest hengende prisen i Norden. Jeg ble veldig, veldig glad, og det har vært så mye hemmelighetskremmeri! Det har vært vanskelig å holde tett, sier Lindstrøm og ler.

Møtte ekspresidenten Boka handler om det aldrende ekteparet Astrid og Simon. Hun er i ferd med å miste mannen på grunn av demens og språkløshet.

Lilian Munk Rösing, forfatter, kritiker og foreleser ved København universitet, delte ut prisen. Fra talerstolen trakk hun fram Lindstrøms måte å skildre det tause på.

- Stillheten kan være fortrenging, troen på at man kan holde det forferdelige borte, men stillheten kan også være lydhør. Stille og dempet. I Merethe Lindstrøms roman er stillheten begge deler, sier Rösing.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer