- Jeg trodde det var en spøk

Merethe Lindstrøm (48) trodde ikke på at hun hadde vunnet Nordisk Råds litteraturpris.

GODT FORNØYD: Merethe Lindstrøm mottok i går den prestisjetunge prisen Nordisk Råds Litteraturpris på Island, for boka «Dager i stillhetens historie». Resten av kvelden brukte hun på å feire. Foto: Scanpix
GODT FORNØYD: Merethe Lindstrøm mottok i går den prestisjetunge prisen Nordisk Råds Litteraturpris på Island, for boka «Dager i stillhetens historie». Resten av kvelden brukte hun på å feire. Foto: ScanpixVis mer

(Dagbladet): - Først tenkte jeg at det var en spøk! Jeg trodde det var en som lot som han var Erik Bjerck Hagen (jurymedlem, red.anm.) da han ringte, så jeg måtte ringe tilbake for å sjekke nummeret, sier Merethe Lindstrøm (48) til Dagbladet på telefon fra Island.

I går kveld var hun til stede i parlamentet i Reykjavík, hvor Nordisk Råds litteraturpris ble delt ut. 14 nordiske forfattere kjempet om den prestisjetunge prisen. Lindstrøm fikk den for romanen «Dager i stillhetens historie».

UTDELING:  I går kveld mottok forfatter Merethe Lindstrøm den prestisjetunge Nordisk Råds litteraturpris av Kimmo Sasi (til høyre). Foto: Morgunbladid
UTDELING: I går kveld mottok forfatter Merethe Lindstrøm den prestisjetunge Nordisk Råds litteraturpris av Kimmo Sasi (til høyre). Foto: Morgunbladid Vis mer

- Dette er veldig stort. Det er den høyest hengende prisen i Norden. Jeg ble veldig, veldig glad, og det har vært så mye hemmelighetskremmeri! Det har vært vanskelig å holde tett, sier Lindstrøm og ler.

Møtte ekspresidenten Boka handler om det aldrende ekteparet Astrid og Simon. Hun er i ferd med å miste mannen på grunn av demens og språkløshet.

Lilian Munk Rösing, forfatter, kritiker og foreleser ved København universitet, delte ut prisen. Fra talerstolen trakk hun fram Lindstrøms måte å skildre det tause på.

- GRATULERER:  Forfatterkollega og tidligere vinner Per Petterson.
Foto: Anders Grønneberg
- GRATULERER: Forfatterkollega og tidligere vinner Per Petterson. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Stillheten kan være fortrenging, troen på at man kan holde det forferdelige borte, men stillheten kan også være lydhør. Stille og dempet. I Merethe Lindstrøms roman er stillheten begge deler, sier Rösing.

Lindstrøm har vært nominert til den høythengende prisen en gang tidligere. Det for novellesamlingen «Gjestene» fra 2007.

- GRATULERER:  Forfatterkollega Linn Ullmann. Foto: Lars Myhren Holand
- GRATULERER: Forfatterkollega Linn Ullmann. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

- Det er veldig tilfredsstillende å vinne for en roman. Jeg er på en måte blitt sittende fast i novellene. De er en stor del av meg, men det er veldig hyggelig å få prisen for denne romanen. Forrige gang var det mer enn nok å være nominert. Det er fantastisk å få prisen, sier Lindstrøm, som kort tid etter utdelingen møtte den tidligere islandske presidenten Vigdís Finnbogadóttir.

- Hun gratulerte meg og sa hun ville lese boka. I tillegg sa hun «ville alt du gjør gå mot sola». Det syns jeg var nydelig sagt, sier den ferske prisvinneren.

Til faren Lindstrøm debuterte i 1983 med novellesamlingen «Sexorcisten og andre fortellinger». Nylig fikk hun Kritikerprisen for romanen hun nå har fått Nordisk Råds litteraturpris for.

Foreløpig har hun ikke klart å sette seg ned å skrive, men forteller at hun har både noveller og en ny roman på gang.

- Er det noen du vil dedisere prisen til?

- Jeg vil sende en ekstra hilsen til barna mine. De har vært veldig tålmodige når jeg har sittet og skrevet. Jeg har ingen skrivestue, så de har vært veldig greie, sier Lindstrøm.

- Jeg tenkte på faren min da jeg skrev denne boka. Han ble veldig taus de siste åra før han døde. Det er en vanskelig situasjon å takle, og man kan nesten bli litt sint og provosert. Han inspirerte meg til å skrive denne boka.

- Endelig anerkjennelse Forlagssjef i Aschehoug, Trygve Åslund, var med til Island i går. Han var svært glad etter at Lindstrøm var annonsert som vinner.

- Vi er kjempefornøyde! Det er bare å ta av seg hatten! Dette er en bekreftelse på hennes forfatterskap. Lindstrøm er en stor forfatter, som etter mange år får sitt gjennombrudd, sier Åslund.

Han mener utmerkelsen er svært viktig, og tror den kan generere flere lesere.

- GRATULERER:  Forfatter og tidligere vinner Jan Kjærstad.

Foto: NINA HANSEN/ Dagbladet
- GRATULERER: Forfatter og tidligere vinner Jan Kjærstad. Foto: NINA HANSEN/ Dagbladet Vis mer

- Som Jan Kjærstad sa det da han fikk prisen — som forfatter i Norden er det bare Nobels Litteraturpris som er større. Utmerkelsen kan være utløsende for salget, noe som er kjempeviktig nå som det går mot mer digitalisering, sier Åslund.