DEBATT

Private barnehager:

Jeg trodde ikke den private næringsfrihet innebar fri tilgang på statlige midler

Har samfunnet noe å tjene på kommersielle barnehager? Ingen av de to sentrale argumentene holder.

TJUVSTARTER: I realiteten er de kommersielle barnehagene overfinansiert – de får generelt mer penger fra kommunen enn de trenger til driften. Hvis vi skal snakke om konkurranse i barnehagesektoren, er det en konkurranse hvor de kommersielle barnehagene får lov til å tjuvstarte, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix
TJUVSTARTER: I realiteten er de kommersielle barnehagene overfinansiert – de får generelt mer penger fra kommunen enn de trenger til driften. Hvis vi skal snakke om konkurranse i barnehagesektoren, er det en konkurranse hvor de kommersielle barnehagene får lov til å tjuvstarte, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Over halvparten av den norske befolkningen er mot at private selskaper får ta ut profitt fra velferdstjenester. Kommersielle barnehager finansieres av skattebetalerne og foreldres egenbetaling – som på papiret skal gå til en best mulig velferdstjeneste for barna våre.

Tirsdag 29. mai kunne vi lese i Aftenposten at fortjenesten i private barnehager er tre ganger så høy som på Oslo Børs og at stadig flere barnehager inngår i store kjeder. Den opptjente egenkapitalen i selskapene steg fra 250 millioner kroner i 2007 til 4 milliarder i 2016.

Befolkningsflertallets skepsis er altså berettiget. Det gir grunn til å spørre: Finnes det i det hele tatt noen gode grunner til å ha kommersielle barnehager?

Hvis det ikke er det, er det på høy tid at stortingsflertallet lytter til folket og avskaffer kommersielle barnehager.

Det er to prinsipielle eller ideologiske argumenter som brukes for kommersielle aktører i barnehagesektoren: Profitt er et godt insentiv, og konkurranse fremmer effektivitet.

La oss ta det første først. Civita-økonom Anne Siri Bekkelund skriver «Profitt er (...) belønning for å påta seg risiko – en risiko som medfører at man også̊ kan tape investeringen sin.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer