FLERE KVINNER: Artisten Hanne Hukkelberg mener flere kvinner har kompetanse til å produsere plater for andre artister. - Til nå har jeg bare co-produsert mine egne plater, sier Hukkelberg, som har tatt på seg oppgave å produsere en annen artist.
Foto:  Steinar Buholm/Dagbladet.
FLERE KVINNER: Artisten Hanne Hukkelberg mener flere kvinner har kompetanse til å produsere plater for andre artister. - Til nå har jeg bare co-produsert mine egne plater, sier Hukkelberg, som har tatt på seg oppgave å produsere en annen artist. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet.Vis mer

«Jeg trodde jeg ikke var god nok»

Ti år etter at Hanne Hukkelberg platedebuterte har hun sagt ja til å produsere for andre.

Musikkbransjen har i over ti år manglet profilerte kvinnelige musikkprodusenter.

Susanne Sundfør blir den første til å bryte trenden - og nå kommer også Hanne Hukkelberg.

Mannlig dominans Musikkbransjen domineres av mannlige produsenter. Ikke siden Trude Midtgård startet karrieren bak spakene på Motorpsychos «Lobotomizer» i 1991, har Norge hatt reinspikka kvinnelige produsenter.

Bortsett fra kvinnelige artister som har delprodusert egen musikk.

- Det kan virke som om kvinner setter større krav til seg selv enn menn - det ser vi jo ofte ellers i yrkeslivet - og tar litt tungt på det å påta seg stort ansvar, sier Hanne Hukkelberg.

Mangler selvtillit Hanne Hukkelberg har produsert sine egne plater i samarbeid med en av landets mest profilerte mannlige produsenter, Kåre Vestrheim.

Hun forteller til Dagbladet at hun har takket nei til å produsere for andre artister flere ganger. Det angrer hun på.

- Jeg trodde jeg ikke var god nok, at jeg kunne alt som skal til, sier Hukkelberg som mener det skyldes dels misforståelse og dels mangel på selvtillit.

Misforståelse - Jeg har nok hatt for høye krav til meg selv, og derfor takket nei. Men også fordi jeg lenge trodde at jeg måtte beherske teknikken bak spakene - men det er jo en misforståelse.

Musikkprodusentens viktigste rolle å veilede og sette sitt preg på det musikalske uttrykket.

BRYTER TREND: Susanne Sundfør er i gang med å produsere Bow to Each Other - som første kvinnen på ti år. Foto: Lars Eivind Bones
BRYTER TREND: Susanne Sundfør er i gang med å produsere Bow to Each Other - som første kvinnen på ti år. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Det å ha full innsikt i en stort kontrollrom med mikrofoner, ledninger og en haug av knapper og teknisk utstyr er ikke nødvendig - det kan en lydtekniker ta seg av.

Utfordringer - Jeg angrer på at jeg har takket nei til produsentjobber, men nå skal jeg bruke min kompetanse. I løpet av året skal jeg produsere en annen artist, sier Hukkelberg - men vil ikke fortelle hvem det er.

Hun sier at menn kanskje lettere tar på seg store utfordringer enn kvinner.

At de har litt mer pondus, men at det nødvendigvis ikke er bra. Hun reagerer positivt på at Susanne Sundfør nå er i gang med å produsere Bow to Each Others debutalbum.

- Aldri blitt spurt Også Jenny Hval, kjent bak artistnavnet Rockettothesky, er en profilert artist som har kunstnerisk kontroll over egne utgivelser.

Men hun har aldri produsert musikk for andre.

- Jeg er aldri blitt spurt om annet enn å synge. Det opplever seg som skuffende, sier Jenny Hval.

Da hun jobbet med andrealbumet «Medea», sendte hun demoer til Helge «Deathprod» Sten, norsk musiker og produsent kjent fra Motorpsycho og Supersilent.

- Han fortalte meg at det jeg gjorde fungerte bra og ba meg gjøre det selv. Det ga meg en viktig bekreftelse, sier Hval.

Vil inspirere kvinner Musikkutstyrsordningen (MUO) vil inspirere flere kvinner til å utdanne seg innen konsertteknikk, turné- og produksjonsledelse. Prosjektet «Kvinner & Konsertteknikk» går av stabelen på fredag.

- Historisk sett har kvinners deltakelse på dette feltet i musikkbransjen vært minimal.

- Uten kvinnelig rekruttering mister musikkindustrien tilgang til halvparten av de potensielle talentene der, sier Rihannon Edwards, daglig leder i Musikkutstyrsordningen (MUO) i en pressemelding.

KVINNER MÅ TØRRE: Viktig med bekreftelse, sier Hval. Foto: Lars Eivind Bones
KVINNER MÅ TØRRE: Viktig med bekreftelse, sier Hval. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer