- Jeg trodde jeg skulle dø

Asiatisk stjerne spilte inn film på Svalbard.

VENEZIA (Dagbladet.no): Det er ingen norske filmer på programmet til filmfestivalen i Venezia i år, men det nærmeste vi kommer er definitivt «Far North». Filmen er spilt inn på Svalbard og på Filmcamp i Målselv, har en norsk co-produsent og flere norske skuespillere.

Nå er filmen vist for pressen for første gang, i den største salen i Palazzo del Cinema.

- Den viktigste grunnen til at jeg takket ja til dette prosjektet, var at jeg fikk spille inn på Svalbard. Det var en kjempeutfordring, og i begynnelsen trodde jeg at jeg skulle dø. Ikke bare fordi det var kaldt og naturen var voldsom – det var også svindyrt i Norge, sa hovedrolleinnehaver Michelle Yeoh på pressekonferansen i forbindelse med filmen.

Yeoh har tidligere spilt i filmer som «Tomorrow Never Dies, «Memories of a Geisha» og «Snikende tiger, skjult drage».

Tips fra Tromsø

Regissør Asif Kapadia forteller til Dagbladet.no at han fikk ideen til å spille inn i Norge da han besøkte filmfestivalen i Tromsø med sin forrige film «The Warrior».

- Jeg var på utkikk etter et sted å spille inn «Far North», og syntes Tromsø var veldig vakkert. En ung student som kjørte meg rundt under festivalen anbefalte meg imidlertid å vurdere Svalbard i stedet. Da jeg så bilder derfra for første gang ble jeg helt solgt, sier Kapadia til Dagbladet.no.

Samtaler kom etter hvert i gang mellom filmens britiske produsent og norske Filmcamp i Målselv. Det endte med at Filmcamp investerte 3,5 millioner kroner, og at Petter Borgli kom inn som produsent på prosjektet.

TØFFE FORHOLD: Mesteparten av «Far North» er innspilt på Svalbard. Det var ikke bare lett for skuespillerne. Foto: FRA FILMEN
TØFFE FORHOLD: Mesteparten av «Far North» er innspilt på Svalbard. Det var ikke bare lett for skuespillerne. Foto: FRA FILMEN Vis mer

- I tillegg fikk vi med oss mange norske skuespillere som statister og i mindre roller. Jeg liker godt å ha erfarne skuespillere i de ledende rollene, og så krydre med lokale folk som allerede kjenner stedet og miljøet. Slik blir det mer autentisk, sier britiske Kapadia til Dagbladet.no.

Tragisk thriller

Filmen er en lavmælt og tragisk thriller om Saiva og adoptivdatteren Anja (Michelle Krusiec) som bor i isolasjon ute på tundraen. En dag dukker en forfrossen og desperat mann opp.

Etter å ha tenkt seg nøye om, tar Saiva med seg Loki (Sean Bean), og pleier ham til han kommer til hektene. Når han våkner faller både Saiva og Anja for ham. De begynner å knive Saiva om Lokis oppmerksomhet, noe som får tragiske konsekvenser.

- Noe av grunnen til at jeg ønsket at vi skulle spille den inn på Svalbard, var at jeg ville vise hvordan ekstrem natur underbygger ekstreme handlinger, sier Kapadia.

- Kommersielt prosjekt

Utviklingssjef Svein Andersen i Filmcamp er svært fornøyd med investeringen i «Far North».

- Vi var på utkikk etter et utenlandsk prosjekt, mens de hadde bestemt seg for å lage film i Norge. Jeg visste at Kapadia var en talentfull regissør etter å ha sett «The Warrior», sier Andersen til Dagbladet.no.

Co-produsent Petter Borgli er tilstede i Venezia, og feiret i går sammen med regissør, produsent og skuespillere.

- Er det et mål for dere å få igjen de 3,5 millionene som er investert?

- Absolutt, det er det alltid. Dette er et gjennomkommersielt prosjekt, sier Borgli.

STJERNE: Hong Kong-baserte Michelle Yeoh er kjent fra filmer som «Snikende tiger, skjult drage» og «Tomorrow Never Dies».
NORSK CO-PRODUSENT: Petter Borgli er på plass i Venezia.
TREKANTDRAMA: Hovedrollene i «Far North» bekles av (fra venstre): Michelle Krusiec, Sean Bean og Michelle Yeoh.