ANSVAR: Erna Solberg bør ta ansvar, be Anders Anundsen ta sin hatt og gå. Foto: NTB Scanpix
ANSVAR: Erna Solberg bør ta ansvar, be Anders Anundsen ta sin hatt og gå. Foto: NTB ScanpixVis mer

Jeg trodde mitt land var anstendig

Erna Solberg sitter på toppen og ser ned på flyktningen som sitter på bakken ute i kulda på Tøyen og venter.

Debattinnlegg

Når jeg er i utlandet, eller når jeg snakker med min spanske mann, tar jeg meg stadig i å starte en setning med «I Norge er det ikke sånn. I Norge får barna lov til å leke i barnehagen. I Norge har man rett på sosialhjelp dersom man ikke har inntekt. I Norge får alle legehjelp. I Norge har vi gode velferdsordninger.

Jeg er nesten like etnosentrisk som en Frp-er når jeg ivrig og hemningsløst skryter av hvor mye bedre alt er i Norge enn andre steder. Mitt land er målestokken på det gode samfunn.

Vel, det viser seg at det er det ikke. Kalde, syke, redde, traumatiserte flyktninger sitter på gata i Oslo by. Antirasistisk senter melder om et system der de må forhandle for at dørene hos Politiets utlendingsenhet skal åpnes så de som er der inne kan få seg litt mat. Det er ikke bare ARS som må forhandle. For Politiet, som også prøver å gjøre så godt de kan, er ikke forholdene akkurat optimale. Det finnes ikke noe køsystem. Det er ikke plass til alle som skal registrere seg inne. Mange har måttet sove ute om natta. Frivillige organisasjoner tilbyr nå overnatting, men hvor er norske myndigheter?

Statsminister Erna Solberg lar Anders Anundsen sitte med ansvaret. Dere vet, han som lurte både Stortinget og samarbeidspartnerne KrF og Venstre, mens han økte antallet utsendelser av lengeværende barn. Han som ivrer for en utredning som skal få færre enslige mindreårige asylsøkere til Norge. Han som tilhører det partiet i Norge som egentlig ikke vil hjelpe flyktningene her, «men der de er».

Han som ikke har sørget for at enslige mindreårige asylsøkeres verger har fått betalt for jobben de har gjort, slik at mange av dem nå trekker seg.

Han som uttalte at de ikke skulle tømme lageret av lengeværende barn. Han har ansvaret for de mest sårbare av de sårbare.

Erna Solberg sitter på toppen og ser ned på flyktningen som sitter på bakken ute i kulda på Tøyen og venter. Hennes målestokk på det gode samfunn for denne flyktningen akkurat nå er justisminister Anders Anundsen.

Erna Solberg bør ikke vente lenger, hun bør ta ansvar, be Anders Anundsen ta sin hatt og gå. Vi trenger en ny målestokk på hvordan vi behandler de mest sårbare av de sårbare i vårt samfunn, en målestokk som omtaler og behandler alle mennesker som mennesker.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.