Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tordner mot «Børning 2»-slakt:

- Jeg tror det er den dummeste anmeldelsen jeg har lest

Gjengen bak premiereklare «Børning 2» rister på hodet av Dagbladet-anmeldelsen som karakteriserer filmen som direkte kvinnefiendtlig.

REAGERER: Produsent John M. Jacobsen står bak «Børning 2». Han har lite til overs for dommen fra Dagbladets anmelder. Foto: Sveinung Ystad / Dagbladet
REAGERER: Produsent John M. Jacobsen står bak «Børning 2». Han har lite til overs for dommen fra Dagbladets anmelder. Foto: Sveinung Ystad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske suksessen «Børning» fra 2013 får denne uka en oppfølger med «Børning 2». Foran muskelbiler i alle valører utenfor Colosseum kino i Oslo får pressen møte de som har stått foran og bak kamera under innspillingen.

Dagbladets filmanmelder Aksel Kielland ga nylig filmen terningkast to, og karakteriserer filmen som «lat, dum og kvinnefiendtlig». Det er særlig framstillingen av kvinner i filmen anmelderen fokuserer på:

«I «Børning 2» omtales kvinner gjennomgående som hjernedøde bimboer,» står det å lese i anmeldelsen, samt en konklusjon om at filmen er «omtrent så kvinnefiendtlig som det er mulig for kommersiell norsk underholdning å bli i 2016».

Reagerer sterkt

Produsent John M. Jacobsen gir klar beskjed:

- Vi leste den over middag i går, og holdt på å le oss i hjel. Den er hysterisk latterlig. Jeg tror det er den dummeste, mest irrelevante anmeldelsen jeg har lest i mitt liv, og jeg har lest mange anmeldelser, sier Jacobsen til Dagbladet.

At mannen har lest mange anmeldelser, stemmer nok: Jacobsen har jobbet som filmprodusent siden tidlig på 80-tallet, og står bak noen av de største norske filmene noensinne: «Veiviseren», «Max Manus» og «Trolljegeren» for å nevne noen.

Jacobsen stiller seg helt uforstående til hva anmelderen mener er kvinnefiendtlig i filmens innhold, og minner om at filmens manus er skrevet av to kvinner, og at hans selskap Filmkameratene har en solid historie når det gjelder å ansette kvinner i ledende stillinger.

- Jeg føler meg nesten støtt av tøvet til anmelderen som har skrevet dette. Vi har laget en morsom film for å gi folk en gøy kveld på kino, og det vet vi ut fra førpremierer at vi leverer. Stemningen har stått i taket, og publikum har faktisk vært både menn og kvinner, sier produsenten.

- Så du er ikke redd for at filmen skal støte fra seg et kvinnelig publikum?

- Overhodet ikke!

- Skivebom

Også regissør Hallvard Bræin rister på hodet.

- Den er så på jordet at jeg nesten ikke orker å kommentere den engang. Dette er en anmelder som helt tydelig ikke har skjønt noe av filmen, og jeg synes det er ganske drøyt at en av landets ledende aviser greier å slippe noe sånt ut på trykk.

Han mener kritikken bommer fullstendig.

- Vi har sterke kvinnelige karakterer i denne filmen, som absolutt ikke står tilbake for noen eller noe. Det er noe jeg er stolt av, så «kvinnefiendtlig» er helt fullstendig skivebom, sier Bræin.

Overrasket

Det er Linn-Jeanethe Kyed og Anne Elvedal som står bak manus denne gangen; Kyed førte også pennen for første «Børning»-runde.

KVINNER BAK MANUS: Linn-Jeanethe Kyed (t.v.) og Anne Elvedal. Foto: Sveinung Ystad / Dagbladet
KVINNER BAK MANUS: Linn-Jeanethe Kyed (t.v.) og Anne Elvedal. Foto: Sveinung Ystad / Dagbladet Vis mer

- Anmeldelsen er egentlig veldig morsom, og ikke noe vi klarer å ta helt på alvor. Dette er jo en sjangerfilm der en av grunnpilarene er at den er politisk ukorrekt. Da er det morsomt at «kvinnefiendtlig» er det som blir overskriften for en anmeldelse av en sånn type film, sier Elvedal.

- Men er det en guttefilm dere har laget?

- Det er vanskelig å definere hva som er en gutte- eller en jentefilm. Dette er en film for folket, en film jeg tror når bredt og som har noe for alle. Filmen har tøffe damer, den har småmasete damer og den har nøytrale damer, sier Kyed.

- Akkurat som det er nyanser blant de mannlige karakterene, men det blir jo ikke kommentert, legger Elvedal til.

Responsen ovverasker ikke Dagbladets anmelder, Aksel Kielland.

- Som jeg skriver i anmeldelsen, tror jeg ikke noen av filmskaperne har hatt ambisjoner om å si noe om kjønn i det hele tatt, men det at man ikke har noe reflektert forhold til hvilke rolle de kvinnelige karakterene spiller, gjør ikke saken noe bedre. Snarere tvert imot. Kvinnene i «Børning» er enten motivasjonsfaktorer for mennene eller utdaterte karikaturer, og med unntak av én rollefigur, ender samtlige opp i passasjersetet. En film som dette har ingen andre mål enn å underholde og treffe så bredt som mulig, og da er det oppsiktsvekkende at man ikke gir kvinnene noe mer å gjøre enn å føde barn og kjefte på menn. Dette ville aldri skjedd i en moderne Hollywood-blockbuster - eller en norsk barnefilm - så hvorfor skal et voksent norsk kinopublikum ta til takke med et kvinnesyn fra 50-tallet? Når en film låner såpass mye fra Hollywood som det «Børning 2» gjør, er det rett og slett uforståelig at den ikke låner litt bevissthet i samme slengen. Et mer reflektert forhold til kjønn ville bare gjort filmen bedre, og jeg mistenker at vi i neste film vil se kvinner i en mer framtredende rolle, sier han.

Ikke lest

Filmens stjerner vil egentlig si minst mulig om anmeldelsen. Hovedrolleinnehaver Anders Baasmo Christiansen har ikke lest den selv:

- Det jeg kan si, er at dette er en sjangerfilm, laget for underholdning, der alle karakterene er stereotyper. Personlig ville jeg aldri stilt opp på en film jeg opplever som kvinnefiendtlig, sier Baasmo Christiansen til Dagbladet.

Heller ikke Marie Blokhus, som spiller en av de kvinnelige hovedrollene, har fulgt særlig nøye med på anmeldelser de siste dagene.

- Denne filmen er laget for folket, så jeg er ikke så opptatt av hva kritikerne måtte mene.

Etter flere førpremierer rundt om i landet lanseres altså «Børning» for alvor med festpremiere på Colosseum kino i Oslo onsdag ettermiddag. I tillegg til Baasmo Christiansen og Blokhus fylles rollene av Jenny Skavlan, Vegar Hoel, Otto Jespersen, Ida Husøy, Lise Karlsnes, Sven Nordin og Henrik Mestad.

TRAILER: «Børning 2» har premiere 12. oktober. I hovedrollene finner vi blant annet Anders Baasmo Christiansen, Ida Husøy, Sven Nordin og Otto Jespersen. Video: SF Studios Norge Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!