- Jeg tror det kommer mange turister til Geiranger etter dette

Men publikum på filmfestivalen i Toronto stilte spørsmål ved sikkerheten i norske fjorder.

(Dagbladet): Den norske filmen «Bølgen», som dramatiserer et fjellras på Åkerneset i Geirangerfjorden med katastrofale konsekvenser, hadde i natt den første av to publikumsvisninger på filmfestivalen i Toronto - en av verdens mest prestisjetunge.

Skuespillerne Kristoffer Joner og Jonas Oftebro deltok på visningen sammen med regissør Roar Uthaug. Etter rulleteksten stilte Uthaug til en spørsmål- og svar-seanse med festivalpublikummet.

Overvåkes - De lurte på om det faktisk ser slik ut i Norge. Det kunne jeg svare bekreftende på, humrer regissøren.

- Så pratet vi om Åkerneset og den faktiske situasjonen der. Publikum var interessert i forskjellen på filmen og virkeligheten. Jeg understreket at de som overvåker fjellet er overbevist om at de vil se tegn på et ras uker, måneder eller år i forveien, sier regissøren, som tidligere har laget skrekkfilmen «Fritt vilt», actionfilmen «Flukt» og barnefilmen «Jul i Blåfjell».

- Jeg tror det er mange som kommer til å reise til Geiranger etter dette, sier filmens produsent Martin Sundland, som også var tilstede i Toronto.

- Tør de det?

- Jeg tror det. Uthaug turnerte fint de litt spøkefulle spørsmålene fra salen om hvor trygt det er å besøke de norske fjordene, sier Sundland.

Tekstet Han er godt fornøyd med «Bølgen»s Toronto-deltakelse, og hvordan det internasjonale publikummet har respondert på en norsk katastrofefilm.

- Siden filmen foregår på norsk og er tekstet til engelsk var det spennende å sitte i salen og oppleve hvordan det publikum reagerer. Men vi får veldig hyggelige tilbakemeldinger, og så vidt vi kunne se var salen fullstappet, sier filmens produsent Martin Sundland.

Etter festivalvisningen ble de norske filmfolka hedret med en stor mottakelse der det som kan krype og gå av Toronto-bosatte nordmenn deltok - blant annet det tidligere skøyteesset Johan Olav Koss.

Solgt til USA Den norske filmen - som også er Oscar-kandidat - har allerede blitt vist to ganger i Toronto for presse og filmbransjefolk.

Det har resultert i at distribusjonsrettighetene for USA er solgt til et selskap med planer for bred kinolansering, og en rekke hyggelige anmeldelser. Toneangivende The Hollywood Reporter hyller filmen for spektakulære scener og rollefigurer med mer dybde enn det som er vanlig for katastrofefilmer;

I oktober deltar filmen på den internasjonale filmfestivalen i London, før den skal vises på sjangerfilmfestivalen Fantastic Fest i Texas.