- Jeg tror disse folka vil få en veldig stygg jul

Kunstkritiker Tommy Olsson sammenligner de stjålne Bleken-maleriene med «Skrik» og «Madonna».

BESTJÅLET: Håkon Bleken foran et portrett av Arne Nordheim. Ett av Nordheim-portrettene er blant bildene som er borte etter at tyver har raidet Blekens atelier i Trondheim. Foto: Ole Morten Melgård / Dagbladet
BESTJÅLET: Håkon Bleken foran et portrett av Arne Nordheim. Ett av Nordheim-portrettene er blant bildene som er borte etter at tyver har raidet Blekens atelier i Trondheim. Foto: Ole Morten Melgård / DagbladetVis mer

I dag kom billedkunstneren Håkon Bleken (81) hjem til Dyrborgveien 35 i Trondheim, og fant ut at tyver hadde brutt seg inn i atelieret hans og stjålet ni bilder.

Blant bildene som er vekk er et selvportrett og et portrett av Blekens avdøde venn, samtidsmusikeren Arne Nordheim, med tittelen «Avskjed». Flere av bildene er brutalt skåret løs fra rammene.

- Det er dårlig gjort. Jeg tror disse folka vil få en veldig stygg jul, sier kunstkritiker i Morgenbladet, Tommy Olsson, til Dagbladet.

- Beste bildet jeg har sett Han anmeldte Blekens nylig avsluttede separatutstilling hos Galleri Brendstrup i Oslo, og viet særlig plass til selvportrettet og portrettet av Arne Nordheim. Han omtalte selvportrettet som det beste bildet han hadde sett.

- Så lenge jeg så på det hadde jeg følelsen av at det var det beste bildet jeg kan huske å ha sett. Man skal ikke ta for hardt i, men det er et veldig godt bilde, sier Olsson.

Han sammenligner de stjålne Bleken-bildene med «Skrik» og «Madonna», som ble stjålet fra Munch-museet i 2004.

- Jeg oppfatter de to bildene litt som som man oppfatter «Skrik» og «Madonna», egentlig. Det er veldig overbevisende bilder. Det er relativt nye arbeider, men de har en nasjonalarvs-følelse over seg. Er de tapt er de tapt for oss alle sammen, sier Olsson.

Omsetter for millioner Han tror ikke det finnes noe kunstmiljø i Norge som vil være interessert i bildene.

- Dette er nok helt andre miljøer, sier Olsson.

Håkon Bleken (81) har holdt en svært høy produksjon de siste årene, sin høye alder til tross.

Søndag avsluttet han sin utstilling på Galleri Brandstrup i Oslo. Galleriet omsatte Bleken-bilder for tre og en halv million kroner i løpet av ukene utstillingen var åpen.

- NASJONALARVS-FØLELSE: - Jeg oppfatter de to bildene litt som som man oppfatter «Skrik» og «Madonna», egentlig. Det er veldig overbevisende bilder. Det er relativt nye arbeider, men de har en nasjonalarvs-følelse over seg. Er de tapt er de tapt for oss alle sammen, sier kunstkritiker Tommy Olsson. Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
- NASJONALARVS-FØLELSE: - Jeg oppfatter de to bildene litt som som man oppfatter «Skrik» og «Madonna», egentlig. Det er veldig overbevisende bilder. Det er relativt nye arbeider, men de har en nasjonalarvs-følelse over seg. Er de tapt er de tapt for oss alle sammen, sier kunstkritiker Tommy Olsson. Foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer