«Jeg tror du er en god person, men jeg tror ikke filmen er god»

Julian Assange skrev brev til mannen som skal portrettere ham.

(Dagbladet): To dager før den britiske premieren på filmen om Julian Assange og Wikileaks, «The Fifth Estate», offentliggjorde Assange et brev han skrev til filmens hovedrolleinnehaver tidligere i år.

Brevet ble opprinnelig skrevet i januar og det var på den tiden at Assange også raste mot filmen etter å ha fått tak i manuset.

- Det er et massepropaganda-angrep mot organisasjonen Wikileaks. Men ikke bare det, den er også et angrep mot Iran, sa Assange via videolink fra den equadorianske ambassaden i London, i januar.

Skrev brev til skuespilleren Det lange brevet er et svar til skuespiller Benedict Cumberbatch som har rollen som Assange i den kommende filmen. Da Cumberbatch fikk vite at han skulle spille Wikileaks-grunnleggeren sendte han Assange et brev med en forespørsel om å få treffe ham, for bedre å kunne forberede seg til rollen.

I teksten poengterer Assange at han håper skuespilleren vil tolke hans direkte fremtoning i brevet som et tegn på respekt, og ikke som uvennlighet.

«Takk for at du prøver å kontakte meg. Det er den første tilnærmingen gjort av noen fra Dreamworks-produksjonen til meg eller WikiLeaks.

Mine assistenter kommunisert din forespørsel til meg. Jeg har tenkt nøye gjennom det og også undersøkt dine tidligere arbeider - som jeg synes er gode. Jeg tror jeg ville like å møte deg. Det båndet som knyttes mellom en skuespiller og den som portretteres er meningsfylt.

Jeg tror du er en god person, men jeg tror ikke filmen er en god film. Jeg tror ikke den vil gjøre noe positivt for meg eller de menneskene jeg bryr meg om», skriver Assange i brevet.

Avstod fra møtet På tross av mange gode ord til skuespilleren kommer det tydelig fram av brevet at Assange fremdeles er svært kritisk til filmen, og avslutningsvis skriver han at han velger å avstå fra å møte Cumberbatch:

«Det er i strid med mine egne og min organisasjons interesser. Jeg takker for tilbudet og det jeg er sikker på er din genuine hensikt, men jeg må, med ubeskrivelig beklagelse, avvise din forespørsel.»

Hele brevet kan du lese her.

«The Fifth Estate» har norsk premiere 22. november.

SVÆRT LIKE: Skuespiller  Benedict Cumberbatch (til høyre), er svært lik Julan Assange i den kommende filmen «The Fifth Estate». Foto: Scanpix
SVÆRT LIKE: Skuespiller Benedict Cumberbatch (til høyre), er svært lik Julan Assange i den kommende filmen «The Fifth Estate». Foto: Scanpix Vis mer