Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anne Lindmo om juletradisjoner, pensjonistplanene og synet på helvete

- Jeg tror helvete er en interiørbutikk

Desember er en rolig jobbmåned for Anne Lindmo, men da setter hun inn ekstra gir på hjemmebane. 

JULEKLAR: Anne Lindmo er ferdig med årets sesong av «Lindmo», nå har hun ekstra tid til å forberede jul både for familien og for andre skoleforeldre. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet 
JULEKLAR: Anne Lindmo er ferdig med årets sesong av «Lindmo», nå har hun ekstra tid til å forberede jul både for familien og for andre skoleforeldre. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg jobber steinhardt fjorten uker uten stopp, så i desember må jeg ligge litt til lading. Dette er jo en tid der de fleste andre er superstressa, mens jeg må skru tempoet ned, sier Anne Lindmo og legger til:

- Det har jo sine fordeler, - jeg er blitt hun som alltid rekker opp hånda når man spør etter noen som kan arrangere juleavslutninger, koke grøt til nissefrokost eller fikse gave til lærer'n.

Anne Lindmo hadde sesongens siste lørdagsshow i slutten av november. Nå sitter den profilerte programlederen og slår vitser og byr på sine skråblikk på tilværelsen på NRK Marienlyst. Hun har jobbet samme sted siden hun startet som utegående reporter i P3 i 1994. I sommer ble hun kåret til den programlederen folk har mest tillit til i en undersøkelse foretatt av Ipsos MMI for Dagbladet.

- Folk kan ha registrert at jeg er en sykt trofast person. Jeg er jo i ferd med å bli hønngammel i NRK. Trofasthet er nært forbundet med tillit, så kanskje det er derfor, sa hun da om resultatet.

Ivrig klassekontakt

Men også privat er tobarnsmoren en trofast tillitsperson. Iallefall i foreldresammenheng for hennes to sønner på 11 og 15 år. Og nå før jul, trår hun ekstra til på foreldrefronten.

- Jeg har vært klassekontakt 8 år på rad, og er litt som en vaktmester som sørger for praktiske ting som klassekassa, kjøper kritt og fotballer og hoppestrikk, sørger for klassebiblioteket, sender ut referat fra møter og tar imot spørsmål fra foreldre som vil ta opp ting med skolen. Det er en fin måte å ha kontakt med skolen til barna. Det er også hyggelig og kjempeviktig å heie på en god rektor og hardtarbeidende lærere som får det til å svinge på en barneskole, sier hun.

Blir lett rørt

Høstens sesong av «Lindmo», programmet hun har ledet siden februar 2012, har bydd på intervjuer med kjente norske personer. Anne Lindmo oppsummerer selv sesongen som et halvår fylt med latterkuler. Lørdag kan du se alle årets høydepunkter i en oppsummeringsepisode på NRK1.

- Det har vært en jubelsesong. Når gjestene virkelig er med, stiger temperaturen i studio, det morsomme blir kjempegøy og det alvorlige blir ekstra dirrende heftig. Og så sitter jeg der med gåsehud og elsker jobben min, sier hun.

En sprudlende Lindmo forteller at gode innslag og innspill til tv-sendinga blir betydelig feiret i redaksjonen.

- Kommer jeg på en idé som jeg synes er god, har jeg veldig lyst til å dele den med de andre. Og det kan medføre en viss desibel. Jeg må også ofte rope og kommentere kvaliteten på samtalen, og kan fort hoie ut «dette er bra!» eller «nå var du goood» om noen rundt bordet hiver inn en bra idé, sier programlederen og demonstrerer med høylytt stemme.

- Vi jobber så hardt for å få til noe bra, og når jeg ser at det lykkes, da blir jeg glad og rørt. Jeg blir ikke rørt på tv-skjermen, men jeg er veldig rørt i dagliglivet mitt, sier hun og toner ned desibelen før hun forteller at hun kan bli rørt av alt fra daglige gjøremål til tanken på hva som foregår i livet til folk hun ser på gata, eller når noen i redaksjonen hennes får til noe overraskende bra.

Hun liker når ting er morsomt, underfundig eller av betydning. Å ufrivillig måtte bale med huslige sysler som interiørvalg, er det verste hun vet.

- Jeg tror på helvete. Men min oppfatning av den tilstanden handler ikke om slikkende flammer eller intethetens mørke. Jeg tror helvete en interiørbutikk der du i all evighet er dømt til å handle ting i forskjellige gråtoner og der du aldri aldri aldri kommer til kassa.

Pensjonistplaner

Til neste år ser NRK-profilen fram til å fortsette å jobbe med talkshowet som bærer hennes navn.

- Vi starter rett utpå nyåret og teamet allerede godt i gang med å planlegge sesongen, forteller hun.

Hun håper å kunne fortsette å lage samme program i lang tid framover.

- Mye skal til for at jeg får det gøyalere enn jeg har det nå. Så jeg håper å holde på med «Lindmo» så lenge jeg fortsetter å glede meg til å gå på jobb. Jeg vet at denne jobben ikke varer evig. Men jeg er sikker på at jeg skal klare å sysselsette meg og trives med det jeg gjør, så jeg er ikke stressa på akkurat det, sier programlederen som er hyret inn via eget selskap til ulike NRK-produksjoner.

Når den tid kommer, har 46-åringen også planer for hva hun skal gjøre som pensjonist. Da drømmer hun om å lage et radioprogram sammen med ektemannen Hasse Lindmo.

- Vi møttes i radio, og har en pågående vits om at radioprogrammet «Lindmo og Lindmo» ville vært et åpenbart godt konsept for både NRK og oss. Da kunne vi rigget til en liten mikrofon på kjøkkenbordet og snakket i vei. Alle pensjonister våkner kjempetidlig, så et morgenprogram ville vært perfekt, sier hun.

- Men jeg skal leve veldig lenge. Og siden jeg er frilanser, så trenger jeg ikke tenke på vanlig pensjonsalder, så det blir vel fra jeg er 80 år.

Smeller jula i gang

I disse dager ser hun fram til fridager sammen med familien.

- Jeg liker å være ute med gutta mine. En tur gjør det lettere å være skikkelig sammen. Hjemme blir man distrahert av ting og begynner med hvert sitt, sier hun.

- Jeg har en sønn som er 11 og en som er 15 år, og når vi fire skal finne den virkelig gode grooven, da drar vi tur. Enten med lavvo og full oppakning på overnattingstur, eller bare en tur til en topp med primus og pølse. Det trenger ikke være så langt, sier hun og røper hvordan familien bokstavelig talt smeller i gang jula.

- På lille julaften har vi en fast tradisjon, da må vi til samme sted i Østmarka for å ake, fyre kinaputter og drikke kakao. Vi tar sikte på det i år også, når kruttlukta brer seg mellom granleggene og kakaobarten er på plass, da er Lindmo-jula offisielt i gang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!